7.6 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Rata rosie si cormoranul mic de la Garcov inghit aproape 190.000 de lei

- Advertisement -

Finantarea proiectului se face din fonduri europene, iar contractul de proiectare si executie a fost atribuit de curand unei firme din Corabia specializata in lucrari de constructii a proiectelor utilitare pentru fluide, care are un caiet de sarcini stufos si pretentios. Proiectul, prin obiectivul general urmarit – reconstructia ecologica a Baltii Geraiului – contribuie la atingerea obiectivelor privind protectia mediului si a protectiei speciilor de pasari de interes conservativ. Prin obiectivul sau specific de crestere a zonelor si conditiilor favorabile de habitat si de hrana pentru pasarile de balta, prin asigurarea unui nivel de apa relativ constant, in zona, proiectul se incadreaza in categoria proiectelor de mediu. Reconstructia ecologica a Baltii Geraiului s-a bazat pe studiul hidrologic (care a inclus si o componenta legata de inundabilitate) aferent zonei analizate, studiu realizat de catre U.T.C.B. in cadrul acestui studiu s-au evidentiat zonele de acces ale apei din si inspre Balta, suprafetele si volumele corespunzatoare de apa, pentru diferite cote, nivelul optim al apei in Balta pentru asigurarea unei reconstructii ecologice a zonelor de cuibarit, declara directorul APM Olt, Dorel steomlega.
Odata cu retragerea Dunarii din zonele inundate in perioada de primavara. Balta Geraiului este invadata atunci de mii de pasari, egrete, cormorani, berze, pescarusi, lebede, starci care isi gasesc foarte usor hrana. Zona a fost in cateva randuri vizitata in scop de documentare de membri ai Asociatiei pentru protectia mediului Eco Bios, care sustineau ca neintarziat cineva trebuie sa se ocupe imbunatatirea starii de conservare a mediului natural acolo. Ei bine, acest proiect vine exact in intampinarea unor asemenea deziderate, pentru ca Balta Geraiului este o arie naturala extrem de importanta din punctul de vedere al biodiversitatii, sustine Dorel steomlega.
Proiectului de la Garcov face parte dintr-o strategie privind conservarea transfrontaliera a speciilor de rata rosie (Aythya nyroca) si cormoran mic (Phalacrocorax pygmaeus) in siturile cheie din Romania si Bulgaria.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți