15.2 C
Slatina
miercuri,8 mai,2024

Ultimele Articole

Gaura la bugetul de stat de peste 1,7 milioane de lei

- Advertisement -

Potrivit sefului GF Olt, Damian Tanasescu, luna trecuta cei 12 comisari financiari ai sectiei au efectuat 240 de controale in tot judetul si au constatat abateri de la prevederile legale in 183 de cazuri, 173 dintre ele fiind sanctionate contraventional cu amenzi in suma totala de 953.800 de lei. Au fost confiscate marfuri in valoare de 11.860 de lei, iar in 10 cazuri impotriva unor administratori de firme au fost formulate sesizari penale pentru un prejudiciu total de 1.782.971 de lei. Comisarii financiari au saltat 193 de litri de bauturi alcoolice, 60 de pachete de tigari, peste 6.300 kg de produse de morarit, zahar si bani in valoare de peste 3.000 de lei. Din cele 240 de actiuni de control, 121 au fost initiate ca urmare a unor solicitari sau sesizari (103 de la structuri ale ANAF, 9 de la structuri ale Politiei si alte 9 de la cetateni), iar 119 au fost initiate direct de Garda Financiara, sustine comisarul sef de sectie Damian Tanasescu.

Prejudiciu urias la bugetul de stat

Cel mai mare prejudiciu descoperit de comisari s-a ridicat la peste 1,6 milioane de lei si a fost constat la un agent economic care opereaza in domeniul deseurilor. in alte patru cazuri de incalcari ale legii reprezentantii GF au aplicat amenzi de 18.700 de lei. Cele mai multe amenzi au fost date insa operatorilor economici certati cu legea din domeniul comertului cu amanuntul. Aici comisarii au controlat nu mai putin de 103 societati comerciale, la 78 dintre ele fiind constatate abateri de la prevederile legale. 76 de agenti economici au fost amendati in total cu 662.900 de lei. Totodata, oamenii legii au confiscat marfa in valoare de aproape 1000 de lei.
si in randul comerciantilor cu amanuntul au fost formulate, in doua cazuri, sesizari penale dupa ce s-a constatat ca administratorii societatilor comerciale in culpa au prejudiciat bugetul de stat cu 28.425 de lei.
Nici in domeniul produselor accizate controalele nu au decurs fara surprize. Comisarii au prins 8 societati care incalcasera legea, toate fiind amendate cu 27.000 de lei. si aici au existat confiscari, comisarii ridicand bauturi alcoolice si tigari in valoare totala de 1.457 de lei.
Din cei 24 de agenti economici care opereaza pe piata prestarilor de serviciu si care au fost supusi controlului, 13 au fost prinsi calcand pe bec, dar numai 11 dintre ei au fost sanctionati contraventional cu amenzi care au totalizat 7.700 de lei. si aici au fost doua cazuri in care comisarii GF au formulat sesizari penale pentru un prejudiciu total de 1.680 de lei.

Magazine fara aparat de marcat

si luna trecuta comisarii Garzii Financiare au luat la puricat magazinele in cautarea celor cu probleme privind existenta aparatelor de marcat electronice fiscale si utilizarea lor corespunzatoare. Din cele 44 de magazine controlate, nici macar unul nu a fost gasit in regula, asa ca toate au fost amendate cu sume care totalizeaza 59.900 de lei. in 13 cazuri, oamenii legii au descoperit ca magazinele nu erau dotate cu aparat, iar in doua cazuri unitatile controlate aveau aparate, dar numai de frumos, intrucat nu le utilizau. Pentru cele 15 magazine s-a aplicat si masura complementara de suspendare a activitatii.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți