19.2 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Modificari la cazierul fiscal

- Advertisement -

Potrivit OG 25 prin care a fost modificata OG 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, Faptele inscrise in cazierul fiscal sanctionate drept contraventii se scot din cazierul fiscal daca respectivii contribuabili nu au mai savarsit fapte de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal intr-o perioada de 1 an de la data ramanerii definitive a ultimului act prin care au fost sanctionate aceste fapte, cu conditia achitarii cuantumului amenzilor contraventionale. in situatia in care cuantumul amenzilor nu a fost achitat in aceasta perioada, scoaterea din evidenta se realizeaza la data achitarii amenzilor sau dupa implinirea unui termen de 5 ani de la data ramanerii definitive a ultimului act prin care au fost sanctionate aceste fapte, in situatia in care cuantumul amenzilor nu a fost achitat, declara noul director al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Olt, stefan Gheorghe. Pentru contraventiile la regimul produselor accizabile, pentru scoaterea din cazierul fiscal nu are relevanta achitarea amenzilor aplicate, fiind aplicabila vechea regula de scoatere din cazier, respectiv dupa trecerea unei perioade de 5 ani de la data ramanerii definitive a actului prin care au fost sanctionate aceste fapte, mai spune Gheorghe.

Elemente noi pe raspunderea solidara si inactivitate fiscala

si la nivelul atragerii raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent s-au schimbat lucrurile. Datele privind acest capitol se scot din cazierul fiscal la data stingerii creantelor fiscale datorate ca urmare a atragerii raspunderii solidare, insa nu mai devreme de 1 an de la data comunicarii deciziei organului fiscal competent, ramasa definitiva in sistemul cailor administrative sau judiciare de atac. in situatia in care creantele fiscale nu au fost stinse in termen de 5 ani de la comunicarea deciziei, scoaterea din evidenta se realizeaza incepand cu aceasta data, sustine seful DGFP Olt. Modificari au mai fost operate si la capitolul privind inactivitatea fiscala. Datele privind inactivitatea fiscala inscrise in cazierul fiscal al persoanei juridice declarate inactive si al reprezentantilor legali ai acesteia se scot din cazierul fiscal al acestora, in functie de motivul declararii starii de inactivitate fiscala in funstie de situatie. Pentru contribuabilii declarati inactivi fiscal, in conditiile Codului de procedura fiscala, care nu si-au indeplinit obligatiile declarative prevazute de lege, datele privind inactivitatea fiscala se scot din cazierul fiscal al persoanei juridice inactive si al reprezentantilor legali la data reactivarii contribuabilului. Pentru contribuabilii declarati inactivi fiscal, in conditiile Codului de procedura fiscala, de activitatea de inspectie fiscala, datele privind inactivitatea fiscala se scot din cazierul fiscal al persoanei juridice inactive si al reprezentantilor legali dupa implinirea unui termen de 3 luni de la data reactivarii contribuabilului. De asemenea, prin Ordonanta Guvernului nr.29/2011 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 626 din 2 septembrie 2011, au fost modificate prevederile legale referitoare la declararea contribuabililor inactivi, precum si la reactivarea acestora. Astfel, anterior acestor modificari declararea contribuabililor inactivi si reactivarea acestora se faceau prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, iar incepand cu intrarea in vigoare a noilor prevederi, declararea inactivitatii fiscale si reactivarea se fac de catre organul fiscal, prin decizie, emisa conform competentelor si procedurii stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care se comunica contribuabilului.
Avand in vedere faptul ca, starea de inactivitate fiscala se inscrie in cazierul fiscal atat al persoanei juridice inactive, cat si al reprezentantului legal al acesteia, este necesara si modificarea procedurii de inscriere in cazierul fiscal a informatiilor privind inactivitatea fiscala, aprobata prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr.260/2007, explica stefan Gheorghe.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți