23.1 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Seceta inchide Alro

- Advertisement -

Hidroelectrica acuza: Daca Alro isi reduce productia este pentru ca vrea sa obtina energie la un pret mai bun!

Desi mai-marii Hidroelectrica sustin ca debitele raurilor au scazut din cauza secetei prelungite si ca acesta este singurul motiv pentru care a redus cantitatea de energie electrica livrata, reprezentantii Alro au suspiciuni ca unitatea jongleaza cu energia pe piata extrerna, unde preturile la energie sunt foarte mari. Alro are contract ferm cu Hidroelectrica, furnizor caruia ii platim energia in avans pe sase luni. Noi platim pe sase luni inainte si trebuie sa primim energia contractata. Cei de la Hidroelectrica ne spun ca nu mai este apa pe rauri si ca din cauza asta este criza de energie, dar pe piata speculativa nu se vede deloc criza, acolo unde preturile sunt foarte mari. Daca ar fi criza de energie, ar fi pe toata piata, nu? Or, Hidroelectrica exporta energie, declara Constantin Popescu, liderul Sindicatului liber Aluministul din cadrul societatii. Acesta sustine ca mai multe cuve (unitatea principala de productie a aluminiului electrolitic) au fost deja inchise si ca, date fiind conditiile in care societatea este alimentata cu energie, se vor inchide si altele. Am inchis mai multe cuve, se vor mai inchide si altele, existand pericolul sa fie inchisa toata Electroliza. stiind ca repunerea in functiune a unei singure hale din Electroliza costa peste 12 milioane de euro si dureaza foarte mult timp, pana la doi ani, nu stiu cine isi asuma responsabilitatea celor 100 de milioane de euro pentru repornirea tuturor celor sase hale din sectia Electroliza, mai spune Popescu.

Uite curentul, nu e curentul

Desi alimentarea cu energie electrica a fabricii slatinene trebuie sa se realizeze in banda fixa, nu o data s-a intamplat ca Hidroelectrica sa livreze curent cu fluctuatii mari de tensiune, sustine sindicalistul. Acesta spune ca, potrivit contractului, furnizorul trebuie sa anunte cu patru sau cinci ore inainte ca va fi oprita alimentarea cu energie. in schimb, noi suntem anuntati de multe ori ca peste 10 minute se ia curentul, afirma Constantin Popescu. El spune ca incercarile aluministilor de a remedia situatia nu au avut inca rezultate. S-au purtat mai multe discutii cu anumiti factori decidenti. Am ajuns la Ministerul Muncii si astfel de demersuri vor continua. Conducerea unitatii cauta o solutie care trebuie sa aiba rezultate imediate. Oricum situatia este foarte grava acum si nu doar noi suntem afectati, ci si alti doi, trei agenti economici mari, a concluzionat liderul sindical.
in conditii normale de lucru, capacitatea de productie a Alro permite obtinerea anuala a 265.000 tone de aluminiu electrolitic, 300.000 tone de produse turnate din aluminiu primar si 120.000 tone de produse prelucrate din aluminiu, potrivit site-ului unitatii.

Replica

Conducerea Hidroelectrica Bucuresti a recunoscut vineri, prin vocea directorului general adjunct Dragos Zachia, ca societatea aplica la toti partenerii contractuali clauza de forta majora, masura cauzata de seceta care a dus la scaderea debitelor de apa pe rauri, dar a respins acuzatia ca ar face manevre cu energia electrica pe piata externa. Ne folosim de dreptul contractual al clauzei de forta majora, dar vreau sa va spun ca forta majora o aplicam nu doar in contractele interne, dar si in cele externe. Deci, peste tot aplicam aceeasi masura prevazuta in contracte, pentru ca din cauza debitelor scazute pe rauri nu mai putem produce energie la capacitate normala. Va pot spune insa ca Alro are energia electrica necesara functionarii la intreaga sa capacitate. Daca isi reduce productia este pentru ca vrea sa obtina energie la un pret mai bun, a declarat Dragos Zachia.

Comunicat

Urmare a solicitarii noastre, SC Hidroelectrica SA a transmis EdO si un comunicat de presa pe care il redam in intregime. Ca urmare a deficitului hidrologic sever care a afectat raurile interioare si, in special, fluviul Dunarea, pentru a nu fi afectata capacitatea de raspuns a SC Hidroelectrica SA la solicitarile DEN si periclitate celelalte folosinte complexe – alimentari cu apa, etc. -, SC Hidroelectrica SA a parcurs toate etapele necesare activarii <> in cadrul contractelor comerciale de vanzare a energiei electrice aflate in derulare, astfel incat compania sa poata reduce livrarile de energie proportional cu reducerea productiei cauzata de seceta severa de anul acesta. Hidroelectrica SA a obtinut de la Camera de Comert a Romaniei 41 de certificate de forta majora, care au fost transmise catre toti beneficiarii de contracte, impreuna cu notificarea referitoare la aplicarea acesteia incepand cu 30.09.2011, ora 00.00. Aplicarea <> se face in toate contractele de vanzare a energiei electrice derulate cu furnizorii licentiati si consumatorii eligibili (piata reglementata, piata concurentiala interna, export), in mod egal, transparent si nediscriminatoriu. in mod concret, Hidroelectrica livreaza catre partenerii din contracte intreaga cantitate de energie din productia proprie, proportional pentru fiecare contract, folosind o cheie matematica unica orara. Precizam ca in acest moment nu exista restrictii de alimentare cu energie electrica a nici unui consumator din piata de energie electrica din Romania. Companie orientata catre responsabilitate sociala, SC Hidroelectrica SA respecta in totalitate litera si spiritul legislatiei aplicabile in domeniu si garanteaza tuturor partenerilor un tratament egal, transmite biroul de presa al SC Hidroelectrica SA.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți