17.3 C
Slatina
marți,16 aprilie,2024

Ultimele Articole

Darius Valcov, despre banii dati pe hrana pacientilor din Spitalul Slatina: La ora actuala, 70% e risipa!

- Advertisement -

Paul Stanescu, presedintele Consiliului Judetean Olt, si Darius Valcov, primarul Slatinei, au declarat ieri, la semnarea protocolului de asociere pentru finantarea spitalului, ca se vor face economii insemnate dupa ce serviciul alimentar va reintra in administrarea spitalului.
in ceea ce priveste cantina spitalului, noi am considerat, dupa un calcul facut impreuna cu managerul spitalului, ca nu ne-ar costa mancarea mai mult de 2 miliarde lei vechi. La ora actuala platim 4,3 miliarde lei pe luna. Eu sper ca mancarea sa fie si mai ieftina, poate vom ajunge la 1,5 miliarde lei vechi lunar. Prin cele 20 de masuri ne-am propus ca in fiecare salon sa fie si frigider, pentru ca o parte din pacienti vin cu mancare de acasa, a spus Paul Stanescu. Acesta a mentionat ca, de anul viitor, pacientii vor fi intrebati de seara daca doresc sa manance hrana de la spital si vor putea sa aleaga ce fel de mancare doresc sa serveasca din meniul ce le va fi prezentat, pentru a se evita risipa. Darius Valcov a precizat ca s-a incercat sa se explice si actualului concesionar a serviciului ca ar fi bine sa intrebe pacientii de seara ce vor sau daca vor sa manance hrana de la spital. La ora actuala 70% e risipa. Se produc si se platesc 1.000 de portii in fiecare zi, desi nu sunt 1.000 de cazati in spital. Daca mergeti maine la spital, o sa vedeti ca doar 3 pacienti din 10 mananca hrana de la spital. Restul nu mananca, dar spitalul plateste mancarea pentru toti. S-a incercat, prin adrese, sunt nenumarate adrese trimise la care nu s-a primit nici un raspuns, sa se explice aceasta situatie. Aici e problema, nu a existat si nu s-a dorit un dialog cu institutia, a spus Valcov. Acesta a mentionat ca, din punctul sau de vedere, externalizarea serviciului in 2003 a fost un lucru bun la momentul respectiv, dar cheltuielile au crescut prea mult. Din punctul meu de vedere, externalizarea serviciului a fost o decizie buna la momentul respectiv, deoarece cheltuiala lunara cu hrana pacientilor ajunsese la 900 milioane lei vechi. Problema este ca s-a plecat de la 900 de milioane, si prin acte aditionale s-a ajuns la 4,3 miliarde lei vechi. Toata lumea intelege o crestere de 5 – 7% pe an, inflatie si alte probleme… Normal, cu o crestere de 5% anual, ar fi trebuit sa avem undeva la 1,5 miliarde, cel mult 2 miliarde, dar s-a ajuns la 4,3… Deci a fost buna externalizarea, dar sa se fi mentinut asa. in schimb, imediat s-a facut o marire la 1,5 miliarde, dupa aceea la 3 miliarde, apoi a explodat, a spus Valcov.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți