19.1 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Campanie DSP Olt – Cancerul poate fi prevenit

- Advertisement -

La nivel judetean, in cadrul campaniei se vor realiza 1.500 de materiale informative si brosuri, 1.000 pliante, care vor fi distribuite in scoli si unitati de productie; de asemenea, vor fi organizate activitati stradale la care se vor distribui materiale informative, activitati interactive cu femeile din unitatile de productie, activitati de informare-educare cu liceenii, precum si instruirea mediatorilor sanitari si a asistentilor medicali comunitari.
Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii DSP Olt, datele statistice din ultimii ani situeaza Romania printre tarile aflate pe un loc mediu in ceea ce priveste rata standardizata a mortalitatii in randul statelor membre ale Uniunii Europene. La barbati, pe primul loc al ratelor de mortalitate prin cancer se situeaza cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerele colorectal, de prostata, de stomac, vezica biliara si bolile maligne de sistem; la femei, prima cauza de deces prin tumorile maligne este cancerul mamar, urmat, ca frecventa, de tumorile maligne ale aparatului genital – col uterin, corp uterin, ovar – de cancerele colorectal, bronhopulmonar, bolile maligne de sistem.
in ceea ce priveste incidenta cancerului in anul 2010, in judetul Olt pe primul loc se situeaza cancerul bronhopulmonar – 196 cazuri dintre care 71 in mediul urban si 125 in mediul rural, urmat de cancerul gastric cu 109 cazuri, dintre care 31 in mediul urban si 78 in mediul rural, si de cancerul de san cu un numar de 90 cazuri – 46 in mediul urban si 44 in mediul rural. in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer, pe primul loc se situeaza cancerul bronhopulmonar cu un numar de 204 cazuri, dintre care 33 cazuri la femei si 171 la barbati.

Riscul de cancer poate fi redus

La nivel mondial, cancerul determina unul din opt decese, mai mult decat SIDA, tuberculoza si malaria la un loc. Se estimeaza ca 40% din cancere pot fi prevenite. Riscul de cancer poate fi redus prin cateva masuri simple: alimentatie variata si sanatoasa, mentinerea greutatii corporale normale, activitate fizica regulata, limitarea consumului de alcool, renuntarea la fumat si evitarea expunerii la fumat pasiv, evitarea expunerii excesive la soare, protejarea impotriva infectiilor care pot determina cancer.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți