13.1 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Apel la romii din Olt pentru a-si declara cinstit etnia la Recensamant

- Advertisement -

Cristina Mihai, reprezentanta romilor din Prefectura Olt, le solicita romilor ca in cadrul Recensamantului in derulare sa nu-si mai ascunda identitatea etnica. Ea le cere acest lucru pentru ca evidenta comunitatilor de romi sa fie una reala pe care sa se poata lucra la anumite niveluri, inclusiv pe linia atragerii de fonduri europene. Cristina Mihai sustine ca pierderile pentru cei care refuza sa-si declare opriginea etnica nu sunt deloc putine. Printre dezavantajele ce decurg din faptul ca romii nu-si arata oficial identitatea etnica se numara neputinta elevilor romi de a se inscrie la liceu sau la facultate pe locurile special destinate lor. Apoi, ei nu pot beneficia de proiectele pe care le deruleaza Agentia Nationala pentru Romi si organizatiile reprezentative ale acestei etnii. Sunt, apoi, atatea proiecte derulate de Agentia Nationala pentru Romi si de organizatii mari de care beneficiaza romii. Posibilitatea ocuparii unor posturi publice destinate romilor se pierde si ea. Cei la care eu fac apel acum trebuie sa stie ca este foarte important pentru o comunitate sa se reflecte cu exactitate numarul membrilor, pentru ca de asta tin multe lucruri care pot aduce beneficii, afirma Cristina Mihai. Ea reliefeaza ca printre cauzele acestui refuz generalizat s-ar numara necunoasterea ratiunii pentru care se organizeaza un recensamant, teama unora ca-si vor pierde unele drepturi, cum ar fi ajutorul social, prin obligativitatea de a-si declara nu doar datele personale, ci si toate bunurile detinute. Cristina Mihai este de parere ca teama purtata din generatie in generatie de o eventuala deportare, similara celei din anii 1942 – 1944 si rusinea unora ca fac parte dintr-o comunitate perceputa, de multe ori gresit, ca fiind una a infractorilor sunt alte doua cauze ale problemei.

Apel si catre recenzori

Un apel al reprezenzantei romilor la nivel de prefectura se indreapta si catre recenzori, care ar trebui sa aiba o abordare mult mai delicata atunci cand bat la usa unei familii de romi, sa fie mai intelegatori si mai atenti la tonul cu care se exprima, pentru ca romul este foarte primitor atunci cand stii cum sa-l iei.
Eu fac apel la toti cetatenii de etnie roma sa inteleaga faptul ca nu pierd nimic prin declararea apartenentei etnice, ci, din contra, au de castigat. Apoi, este bine ca etnia sa aiba o structura clara, bine definita in timp si spatiu, pentru ca astfel putem sa eficientizam strategiile, politicile privind imbunatatirea situatiei romilor. Mai este si o problema morala, de orgoliu etnic pe care fiecare rom ar trebui sa-l aiba, a mai spus Cristina Mihai.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți