21.2 C
Slatina
vineri,26 iulie,2024

Ultimele Articole

Paul Stanescu a mintit prin omisiune in declaratia de interese

- Advertisement -

Administrator al uneia dintre cele puternice societati comerciale in domeniul agricol din Olt, SC Agromec Visina SA, Paul Stanescu s-a retras din firma in 2008, atunci cand a fost ales presedinte al Consiliului Judetean Olt, pentru a iesi din starea de incompatibilitate adusa de statutul de ales. A uitat insa ca mai este asociat in SC Olt Lacta Prod SRL, cu sediul in localitatea Visina, unde detine 25 de parti sociale. Firma a fost infiintata in data de 16 iunie 2006, alaturi de Stanescu figurand ca asociati Nachshon Kivity, cetatean israelian, domiciliat in Tel Aviv, presedinte al Consiliului BSR Europe Ltd, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Europa Centrala si de Est
si Corina – Brandusa Ilie din Slatina. Ca administratori au fost desemnati doi cetateni israelieni, Haviv Ben Tolila, nascut in Algeria, Moshe Agavi, nascut in Romania si Alexandru Ilie, nimeni altul decat fostul presedinte al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Olt. Firma are drept obiect principal de activitate cresterea animalelor – activitatea firmelor pentru obtinerea laptelui.

Stanescu: Legea sa ma pedepseasca

Contactat luni de EdO, Paul Stanescu a declarat ca a uitat ca este asociat in aceasta firma si ca, daca a incalcat legea, este de acord sa plateasca. Am uitat de firma asta, am infiintat-o in urma cu cativa ani impreuna cu niste israelieni pe care i-a adus atunci Alexandru Ilie. Firma nu a functionat, ca israelienii au disparut si n-au mai dat pe aici. Au venit ca investitori straini cu propunerea sa facem o ferma de vaci pentru lapte, dar n-au mai venit de-atunci. Din cate stiu eu, exista o hotarare de guvern care spune ca astfel de societati nefunctionabile se dizolva de drept si astept sa se intample acest lucru. Acum, stiu ca trebuia sa pun in declaratia de interese faptul ca sunt asociat in firma, dar daca am uitat, am uitat! Daca spuneti ca am incalcat legea, asta e, legea sa ma pedepseasca, afirma seful CJ Olt.
Potrivit Legii 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, fapta persoanelor care, cu intentie, depun declaratii de avere sau declaratii de interese care nu corespund adevarului constituie infractiunea de fals in declaratii si se pedepseste potrivit Codului Penal. Infractiunea la care legea face referire se pedepseste, conform Codului de Procedura Penala, cu inchisoare de la trei luni la doi ani s-au cu amenda.

Trei firme intr-o zi

Familia Stanescu este bogata in firme. La data la care presedintele CJ Olt infiinta alaturi de israelieni SC Olt Lacta Prod SRL, tatal sau, Constantin Stanescu, infiinta, impreuna cu israelianul Haviv Ben Tolila si cu un anume Constantin Duican, nascut in Dolj si unul dintre actionarii muribundei Concis SA Slatina, o firma similara ca activitate economica, SC Holstein SRL, cu sediul social in comuna Bucinisu. Unul dintre administratori era acelasi Alexandru Ilie. si, tot la acea data, fratele presedintelui CJ Olt, Alexandru Stanescu, intra si el in ecuatie infiintand SC Danubius Lacta Prod SRL, cu sediul tot in Bucinisu, unde ii avea drept asociati pe israelianul Kalman Sufrin, nascut in Romania, cu domiciul in Tel Aviv, Israel si pe fiica lui Alexandru Ilie, Madalina Ilie. in toate cele trei firme partenerii romani detin cate 25% din actiuni, iar partenerii straini – cate 50%. A fost o retea de firme cu acelasi obiect de activitate, cu fondatori si administratori aflati in relatii de prietenie sau de rudenie ce pusesera la cale afaceri de zile mari, spun apropiati ai familiei Stanescu. A fost ceva la mijloc, ceva n-a mers, nu stiu ce, dar n-au mai dat inainte, spune unul dintre apropiati.
Potrivit informatiilor furnizate de Oficiul Registrului Comertului (ORC) Olt, pentru fiecare dintre cele trei firme sunt mentionate hotarari de dizolvare judiciara conform articolului 237 din Legea 31/1990, fara ca pe flux sa existe inregistrari in curs de solutionare. Surse din apropierea lui Paul Stanescu spun insa ca firmele infiintate de membrii familiei Stanescu impreuna cu israelienii nu ar fi chiar atat de nevinovate. in plus, surse din anturajul presedintelui CJ Olt sustin ca israelienii nu au venit de capul lor la Visina, ci ei au fost contactati cu un an sau doi inainte de partenerii romani cu ocazia unor excursii in Israel si SUA organizate de Camera de Comert, Industrie si Agricultura, la initiativa fostului presedinte al acesteia, Alexandru Ilie, care s-a si varat, de astfel, cu familia in afacerile descantate la Visina si Bucinisu. Dintre cei care au calcat pamant strain atunci nu a lipsit nici Paul Stanescu.

Firme pe profit

De cea de-a patra firma de familie, SC Agromec Visina SA, la care a renuntat temporar seful judetului, se ocupa fratele acestuia, Alexandru Stanescu. Anul trecut societatea a inregistrat un profit de peste 63.000 de lei. Alexandru Stanescu mai detine SC Agromec Bucinisu SA, care in 2010 a inregistrat un castig de peste 100.000 de lei. De asemenea, un alt membru al familiei, Alex-Florin Stanescu, este unic asociat al SC To-Mak Grup SRL, care din 2009 deruleaza un proiect cu fonduri europene pentru infiintarea unei ferme de crestere a porcilor. Familia Stanescu mai controleaza la Visina si o discoteca moderna.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți