10.2 C
Slatina
marți,23 aprilie,2024

Ultimele Articole

Oltenii, reticenti la declararea CNP-ului. Amenda pentru nefurnizarea acestei informatii ajunge la 4.500 lei

- Advertisement -

Declaratiile contradictorii pe tema obligatiei de a declara la recensamant codul numeric personal au bulversat populatia. si la nivelul judetului Olt, in mai multe localitati recenzorii s-au confruntat cu refuzul cetatenilor de a furniza CNP-ul.
Probleme de acest gen sunt in Slatina, Corabia, Caracal, Draganesti Olt, Strejesti si Slatioara. Cazuri rare sau foarte rare s-au inregistrat in Cilieni, Barasti, Brastavatu, Parscoveni, Orlea, Nicolae Titulescu, Oporelu, Deveselu, Verguleasa si Balteni, a mentionat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, prefectul Leonid Moisiu. Acesta a precizat ca amenzile prevazute in acest caz ajung pana la 4.500 lei
S-a cerut recenzorilor sefi sa anunte personalul din subordine despre obligativitatea declararii de catre cetateni a CNP-ului. in cazul refuzului sunt amenzi contraventionale care ajung pana la 4.500 lei. Din acest punct de vedere, prin adrese catre toate primariile, noi am cerut primarilor sa stabileasca persoanele imputernicite sa stabileasca contraventiile. Mai mult, le-am transmis modelul de legitimatie pentru acesti imputerniciti, precum si modelul de proces verbal pentru contraventie inca din data de 21 octombrie. A aparut o usoara ezitare din acest punct de vedere datorita purtatorului de cuvant al Institutului National de Statistica, care a afirmat ca declararea CNP este optionala. A vorbit in nume propriu, nu avea mandat din partea Secretariatului National. De altfel, pe site-ul Secretariatului a existat tot timpul o declaratie de presa care mentiona ca declararea CNP este obligatorie, are suport de lege. S-a explicat pentru ce este nevoie de acest CNP, asa incat am cerut expres in principal sa se incerce convingerea oamenilor ca nu este nici un pericol in a furniza acest CNP, obligativitatea pastrarii confidentialitatii datelor pe care le recenzeaza este prevazuta in conventia incheiata. La randul lor, recenzorii pot fi amendati daca nu pastreaza confidentialitatea datelor, a spus Moisiu. Acesta a mentionat ca si la nivelul Prefecturii Olt exista un ordin care imputerniceste trei salariati ai institutiei sa constate contraventii si sa aplice sanctiuni.
Pana la aceasta data, la nivelul judetului nu au fost inca aplicate amenzi.

Recensamantul, aproape finalizat la Samburesti

La nivel de judet, recensamantul a fost realizat in proportie de 56,52%. Cel mai mare procent de inregistrare a datelor a fost realizat la Samburesti, respectiv 92,86%. Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Prefecturii Olt, alte localitati cu procent mare de inregistrare a datelor sunt
Voineasa – 79,01%, Valea Mare – 78,2%, Tia Mare – 77%, Gradinari – 76,98%. Localitatile unde activitatea merge mai incet sunt Iancu Jianu – 46,8%, Scornicesti – 45,22%, Fagetelu – 42,51%, Gostavatu – 41,9, Vilcele -41,88%.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți