22.3 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Cornel Ciocan, condamnat pentru evaziune fiscala

- Advertisement -

Cornel Ciocan a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) anul trecut, pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala in forma continuata, refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, instigare la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals, ambele in forma continuata.
in rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada august 2007 – decembrie 2009, inculpatul Ciocan Cornel, in calitate de asociat si administrator al SC Cat Bau International SRL (firma ce are ca obiect de activitate lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale), a evidentiat in actele contabile sau in alte documente legale cheltuieli care nu aveau la baza operatiuni reale si operatiuni fictive (contracte de lucrari incheiate in fals). in acest sens, inculpatul a folosit mai multe documente (contracte de executie lucrari in sub – antrepriza) falsificate, la cererea sa, de catre o alta persoana. De asemenea, Ciocan Cornel a refuzat nejustificat sa prezinte organelor de control financiar fiscale competente, dupa ce a fost somat de mai mult trei ori, documentele legale ale SC Cat Bau International SRL, in scopul impiedicarii verificarilor fiscale. SC Cat Bau International SRL a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 6.564.017 lei (aproximativ 1.755.084,7 euro, calculat la un curs mediu anual de 3,74 lei/euro) reprezentand impozit pe profit si TVA, se mai arata in rechizitoriul procurorilor DNA. in vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile ale inculpatului.

La instanta

Dupa mai mult de un an de la demararea procesului, instanta de la Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti admite cererea formulata de reprezentanta Ministerului Public de schimbare a incadrarii juridice a faptei de evaziune fiscala pentru care inculpatul Cornel Ciocan a fost trimis in judecata si achita inculpatul pentru infractiunea de participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, ca si pentru infractiunea de uz de fals in forma continuata. Totusi, Cornel Coican este condamnat la pedeapsa inchisorii de 3 ani pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala in forma continuata si la pedeapsa inchisorii de 5 luni pentru savarsirea infractiunii de refuz nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale. Totodata, instanta aplica inculpatului Ciocan Cornel pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b si lit. c (dreptul de a fi administrator al unei societati comerciale) C.p. pe o durata de 5 ani, masura ce se va executa conform art. 66 C.p..
Norocul lui Ciocan: pentru ca faptele prezente in cauza sunt in concurs real, pedepsele aplicate se contopesc , urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, cea de 3 ani inchisoare. si, din nou noroc chior: in baza art. 86/1 C.p. suspenda executarea pedepsei inchisorii de 3 ani sub supravegherea Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti pe un termen de incercare de 6 ani, stabilit conform art. 86/2 C.p.. Precizam ca, la art. 86/1, Codul Penal prevede ca instanta poate dispune suspendarea executarii pedepsei aplicate persoanei fizice sub supraveghere, daca pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 4 ani, infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de un an si daca se apreciaza, tinand seama de persoana condamnatului, de comportamentul sau dupa comiterea faptei, ca pronuntarea condamnarii constituie un avertisment pentru acesta si, chiar fara executarea pedepsei, condamnatul nu va mai savarsi infractiuni. Pe durata suspendarii executarii pedepsei inchisorii sub supraveghere se suspenda si executarea pedepsei accesorii, a mai hotarat instanta. Potrivit aceleiasi sentinte, Cornel Ciocan trebuie sa achite catre ANAF, in solidar cu partea responsabila civilmente SC Cat Bau International SRL, suma de 2.719.488 lei si obligatiile fiscale accesorii (majorari de intarziere, dobanzi si penalitati de intarziere).
Sentinta nu a convenit nici uneia dintre parti, care au atacat cu recurs solutia instantei.
Sa mai spunem ca una dintre firmele omului de afaceri Cornel Ciocan, T Dancor Romconstruct SRL, a derulat un contract de doi ani (2009-2010) cu Tribunalul Bucuresti, pentru lucrari de intretinere si reparare la mai multe judecatorii din Capitala, printre care s-a numarat si Judecatoria Sector 3 Bucuresti. Contractul, atribuit la 2 octombrie 2009, i-a adus lui Cornel Ciocan aproape 3 milioane de euro.

Legaturi in Olt

Fratii Cornel si Dan Ciocan, originari din comuna Rotunda, judetul Olt, au ajuns extrem de cunoscuti dupa ce acesta din urma a ajuns, in 2008, consilier judetean pe listele PSD. 2008 este practic anul cand SC T Dancor Romconstruct SRL intra in judetul Olt, unde castiga licitatii pentru lucrari publice finantate fie de la bugetele locale, fie din fonduri europene. T Dancor Romconstruct a acumulat suspiciuni in privinta modului in care a reusit sa castige contracte de lucrari in mai multe localitati. Anul trecut aceasta firma a incasat de la Consiliul Judetean Olt aproape 3 milioane de lei sub umbrela unui acord-cadru incheiat pe o perioada de patru ani pentru intretinerea si repararea drumurilor judetene. Aceeasi firma a castigat un contract de peste 9,2 milioane de lei finantat din fonduri structurale la Rotunda, comuna de bastina a celor doi si al carei primar este cunoscut drept unul dintre apropiatii fratilor Ciocan. Firma controlata de acestia au executat un alt contract finantat din fonduri europene pentru reabilitarea drumului judetean 604, contract care a adus in conturile firmei peste 28,5 milioane de lei. La scurta vreme de la finalizarea investitiei, firma a fost nevoita sa reia lucrarile pe anumite segmente de drum deteriorate in timp record din cauza calitatii proaste a executiei. T Dancor Romconstruct SRL si-a adaugat in portofoliu inca un contract de peste 8,4 milioane de lei castigat la una dintre licitatiile organizate de Primaria Gradinile.
Daca la T Dancor Romconstruct lucrurile merg ca unse, la SC Cat Bau International SRL, care, potrivit DNA, a prejudiciat statul cu peste 1,7 milioane de euro, s-au inregistrat schimbari. Dupa ce firma a intrat in vizorul organelor de cercetare, la 12 noiembrie 2009, atat Cornel Ciocan, cat si sotia sa, Daniela-Mirela Ciocan, si-au cedat actiunile unei persoane, Razvan Florian Arvat, care a preluat si functia de administrator al societatii pentru o perioada de patru ani.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți