17.6 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Taierile lui Boc, ignorate la Valea Mare

- Advertisement -

Masurile de austeritate care au afectat veniturile bugetarilor nu par sa se fi simtit si la nivelul angajatilor din Primaria Valea Mare. Edilii comunei, in special, au incasat anul trecut salarii care pot trezi invidia primarilor de orase, desi legea reglementeaza foarte clar nivelul indemnizatiilor alesilor locali. Potrivit OG 10/2008, care stabileste indemnizatiile pentru persoanele alese in functie potrivit prevederilor Constitutiei Romaniei, un primar de comuna de categoria a II-a (intre 3.000 si 7.000 de locuitori), cum este Valea Mare, are o indemnizatie lunara de 2.516 lei. Viceprimarul unei astfel de localitati are dreptul la o indemnizatie de 2.185 lei. Mai mult chiar, potrivit Legii 215, primarii si viceprimarii nu beneficiaza de sporuri. in urma reducerilor salariale de 25%, indemnizatiile lunare ale celor doi alesi ar fi trebuit sa sufere unele modificari. O privire aruncata asupra declaratiilor de avere postate pe site-ul Primariei Valea Mare demonstreaza insa contrariul.

Salariul primarului, aproape cat al presedintelui Consiliului Judetean

Desi conduce o comuna cu nici 4.000 de locuitori, Gheorghe Ristea, primarul de la Valea Mare, pare sa fie de parere ca are dreptul la un salariu apropiat ca nivel de cel al presedintelui Consiliului Judetean. Potrivit declaratiei de avere postate pe site-ul primariei, salariul anual incasat in 2010 de Gheorghe Ristea a fost de 51.895 lei, cu doar cateva mii de lei mai mic decat salariul anual al lui Paul Staneascu, presedintele CJ Olt. Un calcul simplu arata ca edilul sef din Valea Mare si-a recompensat activitatea prestata in primarie cu aproximativ 43 de milioane lei vechi pe luna, aproape dublu fata de indemnizatia legala.
Nici viceprimarul Ionel Borcan nu pare sa se fi lasat mai prejos, declaratia sa de avere consemnand un venit anual incasat in 2010 de 41.800 de lei, adica un salariu lunar de 34 milioane lei vechi, mult peste indemnizatia de aproape 22 milioane lei ce ar fi trebuit redusa cu 25%. si chiar daca ignora prevederile legale, vicele de la Valea Mare si-a consemnat, printre atributii, un fragment din Legea 215 – Pe durata mandatului, primarul si viceprimarul primesc o indemnizatie lunara, ca unica forma de remunerare a activitatii corespunzatoare functiei de primar, respectiv de viceprimar, si care reprezinta baza de calcul pentru stabilirea drepturilor si obligatiilor care se determina in raport cu venitul salarial. Primarul si viceprimarul nu beneficiaza de sporul de vechime in munca si nici de alte sporuri prevazute de lege. Ce baza legala a stat la stabilirea salariilor celor doi alesi, ramane un mister.
Contactat telefonic, primarul Gheorghe Ristea a refuzat sa comenteze in vreun fel modul in care s-au calculat salariile.
Nu am nimic de declarat. Nu am nici un punct de vedere, a spus Ristea.

Dispozitiile care privesc salarizarea, atacate in instanta

Neregulile au fost sesizate si de Prefectura Olt, care a atacat in instanta toate dispozitiile privind salarizarea la Primaria Valea Mare.
Pe langa faptul ca au fost pastrate toate sporurile, nu avem garantia ca a fost aplicata reducerea de 25% la toti salariatii. in luna august, o comisie constituita prin ordinul prefectului a incercat sa verifice modul de aplicare a Legii 330 la Primaria Valea Mare, dar primarul a refuzat sa puna documentele la dispozitia comisiei. Ne judecam pe toate dispozitiile care vizeaza salarizarea, a declarat prefectul Leonid Moisiu.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți