14.7 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

Ionel Barbu, liderul SIP Olt: Ne miram de ce nu dau navala absolventii de liceu sa frecventeze cursurile unei facultati cu profil pedagogic

- Advertisement -

80 de salariati din randul personalului didactic auxiliar din Olt, respectiv informaticieni, bibliotecari, laboranti sau secretari, nu vor mai primi, incepand cu 2012 gradatia de merit de 25% din salariul de baza. Masura este reglementata prin metodologia de acordare a acestui drept, cuprinsa in legislatia secundara a Legii Educatiei Nationale. Este o pierdere, care se adauga practic la zecile de drepturi pe care actualul Guvern a reusit sa le elimine din cadrul legislativ existent, asa cum au fost micsorate sumele privind costurile standard pentru elevi, asa cum a fost eliminat salariul de merit, cum a fost micsorat sporul de mediu rural de la maxim 80% la maxim 20%, si exemplele pot continua. in momentul de fata, fondul de salarii a fost redus cu aproape 45% in ultimii doi ani, ceea ce a insemnat ca drepturile salariale in invatamant au fost aproape injumatatite, pe langa reducerea cu 25% din 2010, si multe alte drepturi anulate, a explicat profesorul Ionel Barbu, liderul SIP Olt. in momentul de fata, un cadru didactic care nu preda in specialitate, debutant, are un salariu de 460 de lei. Daca mai face si naveta, care inseamna inca vreo 250 de lei, e clar ca trebuie sa mai ceara bani de la parinti sau de la vecini, desi are statut de salariat, iar cei care predau in specialitate, tot debutanti, au 565 de lei. Ne miram de ce nu dau navala absolventii de liceu sa frecventeze cursurile unei facultati cu profil pedagogic, a adaugat Ionel Barbu. Am facut toate demersurile necesare pentru amendarea legii. Orice lege este perfectibila, iar din punctul nostru de vedere Legea Educatiei trebuie atacata pentru a deveni cat de cat aplicabila, a spus liderul SIP Olt.

Prevederi contradictorii in Legea Educatiei

Potrivit lui Ionel Barbu, legea numarul 1 contine si prevederi care se bat cap in cap, lucru care ii pune in dificultate pe cei care trebuie sa o aplice. Exista de exemplu, in lege, doua alineate la articolul 262 care se bat cap in cap, in sensul ca este o prevedere la inceputul legii, si una la sfarsitul acesteia. La alineatul 4 al articolului mentionat se stipuleaza ca orele de limbi straine la invatamantul primar pot fi predate in conditiile prezentei legi de profesori pentru invatamant primar de la grupa sau clasa respectiva, in cadrul activitatii postului, adica intra in obligatia cadrului didactic de la clasa respectiva; alineatul urmator specifica faptul ca orele de limbi straine din invatamantul primar pot fi predate in conditiile prezentei legi de profesori pentru invatamant primar, cei de la clasa respectiva, daca fac dovada calificarii, si vor fi platite in regim de plata cu ora. Deci o data intra in activitatile postului, iar la alineatul urmator intra ca activitati suplimentare si pot fi platite in regim de plata cu ora. Pai spune-ti-mi, directorul ce sa faca? Sa aplice alineatul 4 sau alineatul 5? Se bat cap in cap, a conchis Ionel Barbu.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți