19.1 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Proiectul privind identificarea si inventarierea troitelor, intr-o carte-document

- Advertisement -

Cartea, intitulata Troitele si crucile de hotar – rolul si semnificatiile acestora in viata asezarilor rurale din judetul Olt si aparuta la editura traditiioltene.ro Slatina, cuprinde in cele 167 de pagini peste 200 de fotografii alb/negru cu troitele identificate si mai multe de cercetare etnografica. Potrivit Gabrielei Rusu-Pasarin, volumul este unul deosebit de important pe linie documentara pentru prezent si pentru generatiile viitoare, care vor avea in aceasta carte un ghid in domeniu, un bun si util material de lucru. Pe de alta parte, profesorul universitar craiovean sustine ca proiectul este un inceput pentru o cercetare mai larga. Materialul la care s-a muncit in aceasta perioada se vrea un inceput, pentru ca toata cercetarea noastra este un inceput intrucat nu puteam cuprinde tot ceea ce am realizat, multe documente fiind acum arhivate. Au mai ramas troite nedescoperite, au mai ramas ulite de sat nebatute, a reliefat Gabriela Rusu-Pasarin.
Despre importanta troitelor existente pe teritoriul judetului Olt a vorbit ieri si Traian Zorzoliu, directorul Muzeului Campiei Boianului din Draganesti-Olt, si el implicat in proiect, care spune ca aceste obiecte au dubla semnificatie, religioasa si artistica. Troita a fost primul simbol crestin al vietii satului romanesc, dar si o manifestare a artei populare romanesti, o etalare a mestesugului cunoscut de unii oameni. Cel putin in Campia Boianului a existat din timpuri foarte vechi asemenea reprezentari artistice si religioase, a spus Traian Zorzoliu, care a mai afirmat ca institutia pe care o conduce de peste 30 de ani acorda o mare importanta troitelor, multe dintre ele pictate prin implicarea muzeului in zona Draganesti.
La randul sau, Valeru Ciurea, responsabil de proiect, a precizat ca dincolo de importanta troitelor ridicate in timp de oameni din diverse categoriile sociale sunt importante si povestile fiecarei piese in parte. Pentru ca in anul 1987 a ridicat o troita intr-un sat din comuna Spineni, un barbat si sotia sa au fost prigoniti de autoritatile comuniste. Cei doi soti si-au pierdut locurile de munca si au fost amendati cu 6000 de lei pentru ca s-au opus daramarii monumentului religios. Daca echipa de implementare a proiectului a gasit si inventariat sute de troite, crucile de hotar, prezente in numar mare odata, n-au prea fost de gasit, fiind distruse de oameni, potrivit lui Valeru Ciurea.
Prezent la eveniment, Dorin Teodorescu, seful Directiei pentru Cultura si Patrimoniu National (DCPN) Olt, a marcat si el importanta proiectului si si-a exprimat speranta ca Ministerul Culturii va mai finanta astfel de actiuni in judet care, sustine el, ar putea atrage si finantare de la anumite organizatii internationale.
Proiectul, in care s-a implicat si Episcopia Slatinei si Romanatilor, a costat 26.000 de lei, din care 20.000 lei au reprezentat finantarea nerambursabila. Cartea-document cuprinde, dincolo de randurile cu caracter stiintific semnate Gabriela Rusu-Pasarin, informatii despre fiecare troita si cruce inventariata de autori. Volumul se vrea si un prim exemplar al unui periodic dedicat cercetarilor etnofolclorice care va purta genericul Caietele etnofolclorice ale Oltului. Din pacate, primul pas poarta cu sine si o greseala de tipar in chiar titlul volumului, ceea ce inseamna ca in cheltuielile proiectului nu s-a prevazut si existenta unui colectiv editorial pe masura pretentiilor calitative a materialului cercetat.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți