17.6 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Zeci de romi din Slatina au fost evacuati ieri cu mascatii din blocul G6

- Advertisement -

Pasi grei de bocanci militari pe scari si holuri si batai neobisnuite in usile camerelor din vestitul bloc G6 la primele ore ale diminetii. Locatarii blocului spuneau jurnalistilor ca oamenii legii au facut o larma mult mai mare decat ar fi trebuit ca cei vizati sa deschida usile. Scopul neasteptatei vizite – evacuarea a 17 persoane care au restante foarte mari la plata chiriei si a utilitatilor. Exista hotarari judecatoresti pentru evacuarea a 17 persoane. in timpul derularii procedurii au fost emise somatii ce au fost fie primite, fie afisate. Deci, procedura citarii a fost indeplinita, timp in care nici unul dintre persoanele vizate nu a luat masuri de aparare a drepturilor, respectiv contestatie la executare, suspendarea executarii sau solicitarea unei amanari. Or, aveau timp pentru asta. Somatiile au fost primite de catre debitori undeva la inceputul lunii noiembrie, deci au avut la dispozitie timp suficient, a declarat ieri executorul judecatoresc Nelutu Tanasie.
Unii dintre cei pe numele carora au fost intocmite ordine de executare nu puteau fi evacuati, deorece au parasit de bunavoie locuintele sociale, lasand in ele alte persoane. Este cazul concubinului unei femei cu trei copii care a locuit vreme de mai multi ani cu titularul contractului de inchiriere Din 1992 pana in 2005 am locuit aici cu fostul meu concubin, titularul contractului. in 2005 ne-am despartit si am ramas eu in camera. Eu am platit cate 50 de lei pe luna in perioada decembrie 2010 – martie 2011, dar mi s-a spus ca aceasta suma nu poate acoperi nici macar penalitatile. Acum ma dau afara, am trei copii, din care doi sunt in grija statului, unde ma duc eu? Nu avem decat alocatia copiilor, nu am serviciu, spunea ieri plangand Marioara Oprea.

Drama

Printre cei evacuati se afla si doi tineri care, necasatoriti legal, au totusi un copil in varsta de trei saptamani. Mamica are doar 17 ani si sufera de SIDA in urma unui vaccin facut in spital, iar tatal sufera de o malformatie a inimii. Ei ocupa o camera lasata cu ani in urma de cel care incheiase contract de inchiriere cu Primaria Slatina si care a lasat datorii foarte mari in urma. Am fost la primarie si am solicitat sa ne faca noua contract, dar n-au vrut. Ea (concubina – n.r.) este bolnava de SIDA, eu – de inima. Avem si copilul asta de doar trei saptamani pentru care ne rugam la Dumnezeu sa nu fie bolnav, pentru ca acum nu stim, ca la sase luni i se vor face analize. Nu stiu, sincer, unde ne vom duce, ce vom face. Mama mea locuieste si ea tot aici, la parter, intr-o camera cu alte trei persoane. Nu avem alt spatiu, nu avem la cine sa apelam. Mergem in strada si Dumnezeu cu mila, se plangea ieri, in asteptarea executorului judecatoresc, Adrian Ionut Avram.

intilnire oficiala fara efect

Afland de ceea ce se petrecea in G6, Partida Romilor Olt a solicitat autoritatilor o intalnire oficiala pentru gasirea unei solutii de compromis. Nu s-a gasit o asemenea solutie. Contactata de Eveniment de Olt, Ana Anghel, viceprimarul Slatinei, a declarat ca situatia este ireversibila si legala. De ani de zile tot amanam aplicarea unei astfel de masuri neplacuta pentru noi, de ani de zile domnul primar si eu tot ii iertam pe cei cu datorii. Pentru ocuparea locuintelor sociale din G6 au fost incheiate contracte de inchiriere cu persoanele solicitante in baza unei repartitii, pe baza unor punctaje si a unor analize efectuate de o comisie formata din consilieri locali. Multi dintre chiriasi nu au platit chiria si utilitatile, sumele restante au crescut, iar noi am demarat actiuni in instanta impotriva rau-platnicilor. Multi dintre ei au parasit locuintele si acestea au fost ocupate de alte persoane in mod abuziv. in prima faza sunt evacuate 17 persoane, apoi mai este o lista cu alte persoane care ocupa abuziv spatii cu destinatia de locuinta sociala, a declarat Ana Anghel.
La intalnirea cu viceprimarul Ana Anghel romii au fost reprezentati de presedintele organizatiei de tineret a Partidei Romilor Olt, Viorel Sandu Curt, care a recunoscut ca masura aplicata de autoritati este una legala. Nu avem ce face, impotriva acelor oameni exista hotarari judecatoresti care au fost puse in aplicare. Ni s-a dovedit ca respectivele persoane (in majoritate de etnie roma, dar sunt si rudari, si romani am inteles) fie au datorii foarte mari, fie ocupa abuziv locuintele. Or, in aceasta situatie nu exista solutie pentru ei. Multi traiesc din ajutorul social, nu muncesc sau muncesc cu ziua. in urma cu doi ani am mai avut o astfel de intalnire cu oficialitatile administrative si atunci multi dintre oameni au fost pasuiti, a declarat Viorel Curt.

inca 20 de evacuari

Celor 17 oameni evacuati ieri le urmeaza alte 20 de persoane pentru evacuarea carora consilierii locali ai Slatinei au adoptat luna trecuta o hotarire locala, la initiativa primarului Darius Valcov. Potrivit actului normativ, cele 20 de persoane au ocupat abuziv locuinte sociale parasite de titularii contractelor de inchiriere. Unii dintre cei evacuati ieri, ca si cei care urmeaza sa fie evacuati din G6 sustin ca au tot incercat sa intre in legalitate, dar ca au fost mereu refuzati. Ei spun ca reprezentantii primariei refuza sa primeasca bani pentru chirie si sa incheie contracte de inchiriere pentru spatiile ocupate, desi au cerut in nenumarate randuri acest lucru. De multe ori am fost ba la Patrimoniu (Directia de Administrare a Domeniului Public si Privat – n.r.), ba jos la primarie pentru a cere incheierea de contracte pentru camerele astea mici si ne-au spus de fiecare data ca nu ne fac contract. De ce, nu stim, sustin romii. Unii dintre ei spun ca reprezentantii autoritatilor le-a conditionat incheierea de contracte cu plata restantelor datorate de vechii chiriasi. Mi s-a spus ca daca platesc datoriile celui care a stat inainte in camera pe o ocup eu pot incheia eu contract cu primaria. Dar de unde sa platesc eu zeci de milioane de lei, atat cat are de plata cel care a stat aici inaintea mea?, se intreba ieri una dintre femeile supuse evacuarii. Declaratia ei privind propunerea platii restantelor in numele adevaratilor datornici a fost respinsa de autoritati, iar despre varianta incheierii altor contracte de inchiriere viceprimarul Ana Anghel afirma ca nu este posibila decat in limita cadrului legal. Nu putem incheia contracte de inchiriere cu cei care stau deja abuziv acolo pentru ca ar insemna sa incalcam prevederile legale. Exista deja o lunga lista de asteptare pentru solicitantii de locuinte sociale si, daca am avea posibilitatea sa construim, de pilda, un bloc de locuinte sociale, prioritate ar avea cei din aceasta lista, in ordine cronologica. in plus, in ceea ce priveste blocul G6 mergem pe o evacuare totala, pentru ca imobilul nu mai are nici o eficienta. Din cele 144 de camere, doar in cazul a 45, 46 nu exista datorii sau exista restante foarte mici, care pot fi reglate de la o luna la alta. Cu blocul vom vedea ce vom face dupa ce vom gasi solutii pentru chiriasii care isi platesc luna de luna obligatiile catre primarie si catre furnizori. Ei nu pot fi lasati de izbeliste si le vom gasi spatii pentru locuinte. Ceva trebuie facut cu G6, pentru ca nu putem merge la nesfarsit asa cu restante neplatite si cu ocuparea sa abuziva, a mai explicat Ana Anghel.

si totusi…

Autoritatile au dreptate in cazul celor evacuati ieri si in cel al celor care urmeaza sa fie evacuati, din punctul de vedere al prevederilor legale. Totusi, problema numarului mic de locuinte sociale, cu mult mai mic decat cel a solicitantilor, este o realitate si ea ramane nerezolvata. Lipsa unui acoperis deasupra capului pentru multi cade in responsabilitatea societatii. De pilda, ne-am uitat ieri la micutul de doar trei saptamani evacuat odata cu parintii sai si nu ni s-a parut deloc ca el este vinovat pentru ca n-are un camin. Ne-am uitat si la parintii sai si, de asemenea, nu ni s-a parut ca ei ar fi vinovati pentru neputinta de a-i asigura copilului lor o locuinta.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți