16.7 C
Slatina
marți,16 aprilie,2024

Ultimele Articole

Proiectatele centre de zi pentru copiii din Barasti, Cungrea si Sarbii Magura n-au primit inca finantare

- Advertisement -

Zeci de copii din Barasti, Cungrea si Sarbii Magura ar fi trebuit ca de anul acesta sa aiba o viata mai buna gratie unui imprumut obtinut de Guvernul Romaniei de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Este vorba de copii cu parintii plecati la munca in strainatate, copii provenind din familii sarace si copii cu handicap. Proiectele initiate de catre Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Olt prevad ca in cele trei localitati sa functioneze cate un centru de ingrijire de zi, unde grupurile-tinta de copii sa se bucure de asistenta si ingrijire din partea unui personal calificat. Am fost chemati la un instructaj la Slatina si ni s-a spus ca n-au sosit banii de la guvern si ca, oricum, ne aflam intr-o perioada a anului in care nu se mai poate lucra la amenajarea sediilor pentru centrele respective. Asa ca totul s-a amanat pentru la primavara, a spus ieri primarul din Barasti, Vergil Gealapu.
in comuna Barasti autoritatile locale si DGASPC Olt au identificat drept sediu pentru viitorul centru de zi localul unei foste scoli in satul Ciocanesti, care corespunde conditiilor minimale cerute de proiect: linie telefonica instalata, alimentare cu apa si sistem de canalizare. Aici au fost identificate 20 de familii cu probleme ai caror copii pot beneficia de acest gen de servicii. Cel putin 20 de copii provenind din familii foarte sarace vor beneficia de serviciile viitorului centru; vor fi adusi dimineata si vor fi inapoiati seara familiilor lor. in centru vor fi ingrijiti de personal calificat, care va face tot ce este omeneste posibil ca micutii sa se simta bine, a mai spus edilul comunei, el sustinand ca de serviciile centrului ar putea beneficia si copii din localitatile invecinate.
La Cungrea, unde centrul va functiona in cladirea fostei bai comunale, exista alte 22 de cazuri sociale, iar 20 de familii din Sarbii Magura isi vor trimite, si ele, copiii, zi de zi, intr-un astfel de centru.
Autoritatile locale si Consiliul Judetean (CJ) vor asigura contributii in procent de 9% din valoarea totala a proiectelor, contributii reprezentand bani si bunuri imobile. Cheltuielile pentru functionare vor veni, de asemenea, de la bugetele locale si de la bugetul judetului, formula fiind valabila timp cel putin cinci ani, dupa care finantarea ar putea fi asigurata doar din bugetele celor trei comune.
Noi am facut tot ceea ce a depins de noi, am initiat proiectele si ele au fost aprobate. Banii urmau sa vina de la Ministerul Muncii, dar nu au venit anul acesta. Acum este si iarna, asa ca pentru lucrarile la cele trei imobile trebuie sa asteptam primavara. Speram ca 2012 sa fie anul in care cele trei proiecte sa devina realitate, sustine directorul DGASPC Olt, Emil Mot.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți