8.1 C
Slatina
marți,23 aprilie,2024

Ultimele Articole

O femeie din Osica de Sus acuza autoritatile ca i-au desfacut abuziv contractul de munca

- Advertisement -

Gabriela Lacatusu era de mai multi ani asistent personal pentru fratele ei care sufera de un handicap grav si avea, conform legii, contract individual de munca la primarie, de unde primea un salariu de cateva milioane de lei. Ea spune ca, fara sa fie instiintata in prealabil de autoritati, in luna august i-a fost eliberat carnetul de munca. Din aceeasi luna femeia beneficiaza de ajutor de somaj, dar ea spune ca in cazul pe care il denunta este vorba de discriminare. in timp ce mie mi s-a desfacut contractul de munca, altii primesc bine mersi bani de la primarie pentru acelasi serviciu de asistenta pe care il faceam si eu. Ceilalti de ce nu au fost dati in somaj? Este vorba de discriminare, nu de altceva. Primarul are ceva anume cu mine si are o ura mare pentru romi. Eu n-am fost de acord, nu am semnat nimic din care sa reiasa ca as fi de acord sa imi inceteze contractul de munca. De cate ori merg la primarie cu necazurile mele, domnul primar pune jandarmii sa ma dea afara ca pe o carpa. Este un om foarte, foarte dur cu oamenii din comuna. in cazul meu, nu l-am votat la alegeri si de atunci nu imi ia in seama nimic, se plange Gabriela Lacatusu. Ea a sesizat Prefectura Olt in legatura cu desfacerea contractului de munca, dar prefectul Leonid Moisiu i-a raspuns intr-un mod care nu a multumit-o. Mi s-a raspuns ca primaria are cererea mea prin care as fi fost de acord sa mi se elibereze carnetul de munca, dar nu este adevarat, eu nu am semnat nimic, afirma Gabriela Lacatusu.
Fratele femeii, stefan Gulie, are unul dintre picioare amputat din copilarie, in urma unui accident nefericit. El a suferit si o interventie chirurgicala la plamani. Potrivit certificatului de incadrare in grad de handicap nr. 3858/27.07.2011, eliberat de Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul Consiliului Judetean Olt, dupa revizuirea medicala din 21 iulie a.c., barbatul in varsta de 31 de ani are o deficienta grava pentru care el are nevoie de un asistent personal. in document se arata ca certificatul obliga toate persoanele si autoritatile la respectarea lui in concordanta cu prevederile legislatiei in vigoare. Conform Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa prevada si sa garanteze in bugetul local sumele necesare din care se suporta salarizarea, precum si celelalte drepturi cuvenite asistentului personal (articolul 40, aliniatul 1). De asemenea, aceeasi lege prevede, la articolul 44, ca autoritatile administratiei publice locale prevazute au obligatia de a angaja si salariza asistentul personal al persoanei cu handicap grav, in conditiile prezentei legi.

Replica de la primar

Contactat telefonic, primarul din Osica de Sus, Ion Ciocan, a respins acuzatiile femeii ca nefondate, sustinand ca nu doar Gabriela Lacatusu nu mai poate fi platita de primarie ca asistent personal, ci nici ceilalti oameni care ofereau asistenta persoanelor adulte cu handicap. Anul trecut aveam circa 27 de asistenti personali pe care ii plateam in baza contractelor individuale de munca. Atunci o parte din ei au inteles ca nu mai sunt fonduri pentru astfel de plati si au fost de acord sa beneficieze de ajutorul de somaj. Doamna Lacatusu a refuzat si i s-a prelungit contractul de munca pentru inca un an. Anul acesta nu au mai existat deloc bani pentru acest capitol si nu i s-a mai prelungit contractul. Conform legii, exista obligatia ca, in cazul in care nu mai sunt bani, doar insotitorii copiilor de pana la 14 ani sa ramana totusi in plata. Nu avem aceasta obligatie si in cazul asistentilor personali ai persoanelor adulte cu handicap. Doamna Lacatusu beneficiaza de ajutor de somaj, deci nu a ramas fara venit. Dumneaei are insa o problema de comunicare, declara primarul comunei. Ion Ciocan mai spune ca primaria o duce foarte greu cu plata persoanelor cu handicap, care nu si-au mai primit indemnizatiile din luna august. Pana in luna iulie inclusiv am facut mari eforturi sa platim indemnizatiile, cheltuind 490 de milioane de lei vechi vreme de sapte luni din bugetul local. Nu mai sunt bani, iar noi tot am sperat la o rectificare de buget. Am facut solicitari si la Consiliul Judetean, si la Directia de Finante. Bugetul local nu mai suporta acest gen de cheltuieli. Ba, in loc sa primim, ni s-au mai taiat 4 miliarde de lei vechi de la scoli. Daca ar fi bani pentru toate nevoile primariei, am onora toate cheltuielile. Pe de alta parte, se stie ca problema asistentilor personali tine de un fenomen generalizat in tara, nu este numai problema noastra, mai sustine edilul din Osica de Sus.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți