8.1 C
Slatina
sâmbătă,27 aprilie,2024

Ultimele Articole

Obligatie contractuala: calculatoarele donate de Bill Gates Oltului nu pot fi folosite in scopuri politice

- Advertisement -

Contractele au sosit la Biblioteca Judeteana Ion Minulescu din Slatina, partener in program, care urmeaza sa le distribuie bibliotecilor beneficiare. in contract se arata, la capitolul obligatiilor partilor, ca nimic din echipamentele informatice, de la calculator si programele utilizate pana la imprimanta sau scanner, nu poate fi folosit in scopuri politice, pentru sustinerea sau promovarea vreunui partid sau persoana cu statut politic. De asemenea, aparatura electronica nu poate fi utilizata pentru sustinerea unor activitati ilegale. Bibliotecile beneficiare sunt obligate sa ingrijeasca si sa conserve bine echipamentul, sa acopere cheltuielile aferente folosintei, intretinerii si repararii si sa asigure accesul publicului la echipament pe toata durata programului de lucru a bibliotecii (40 de ore pe saptamana). Conditiile contractuale mai prevad ca bibliotecile care primesc echipamente sunt obligate sa suporte costurile de conectivitate, facturile la electricitate si caldura, sa aiba in dotare mobilier pentru calculatoare, sa intretina si sa imbunatateasca pe cheltuiala proprie performanta calculatoarelor, sa posede sisteme de siguranta pentru pastrarea echipamentelor si sa asigure costurile aferente deplasarii si cazarii bibliotecarilor care participa la cursurile organizate in centrele de formare din cadrul Bibliotecii Judetene.
Contractele de comodat se incheie pe o perioada de sase luni, dupa care echipamentele vor intra in proprietatea bibliotecilor. Desi calculatoarele urmau sa fie primite de beneficari in cursul lunii decembrie, ele vor sosi la destinatii in perioada 5 – 23 ianuarie 2012. Au fost ceva probleme la etapa de achizitie a echipamentelor, ceva legat de preturi pe piata IT, dar nu este ceva grav, pentru ca, oricum, trebuie ca mai intai sa fie semnate contractele. Toate cele 20 de pachete cu echipamente IT vor sosi intre 5 si 23 ianuarie 2012. De fapt, programul se desfasoara in trei etape dupa selectarea bibliotecilor care indeplinesc conditiile intrarii in reteaua Biblionet: participarea bibliotecarilor la cursuri de pregatire, semnarea contractelor si primirea propriu-zisa a calculatoarelor, declara Florin Carstea de la Biblioteca Judeteana, coordonatorul programului Biblionet in Olt.
Bibliotecile din mediul rural vor primi cate patru calculatoare dotate cu echipamentele necesare. Biblioteca oraseneasca Bals va primi sase computere, iar biblioteca din Caracal si Biblioteca Judeteana vor primi cate 10 pachete informatice complete. Costul unui echipament complet este de aproape 2.600 de dolari, la care se adauga pretul soft-ului ce urmeaza a fi folosit, de trei ori mai mare decat pretul echipamentului. Programele sunt oferite si ele tot gratuit
in 2012 vor fi selectate alte 40 de biblioteci publice din judet pentru a fi dotate si conectate la reteaua Biblionet, iar in 2013 de acest program vor beneficia inca 40 de unitati de carte. Pentru a beneficia de Biblionet, o biblioteca trebuie sa indeplineasca niste conditii legate de sediu, de utilitati cum ar fi caldura si electricitatea, de existenta mobilierului sau de conxiunea la Internet, dar toate acestea n-au nici o relevanta daca biblioteca nu are bibliotecar angajat cu norma intreaga. Or, in Olt inca mai exista bibliotecari cu jumatate de norma sau chiar mai putin, dar mai sunt si biblioteci fara bibliotecari, afirma directorul Bibliotecii Judetene Ion Minulescu, Paul Matiu.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți