10.2 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

2012, an dificil din punct de vedere agricol

- Advertisement -

Din cele 94.200 de hectare cultivate, cu chiu cu vai, cu grau, dintr-o suprafata programata de peste 144.000 de hectare, doar graul insamantat dupa precipitatiile din octombrie are sanse sa dea roade bune. Rapita, insamantata in conditii extrem de ostile doar pe 10.800 de hectare din cele 29.500 hectare programate, este si ea in mare parte compromisa. De asemenea, orzul a fost aruncat sub brazda pe nici un sfert din suprafata programata, respectiv pe 2.600 hectare din cele 11.200 hectare propuse. Pe cat de bun a fost anul agricol 2010 – 2011, pe atat de rau este 2011 – 2012. Tot ceea ce s-a insamantat inainte de precipitatiile cazute in luna octombrie, in special rapita si graul, este in mare parte compromis din cauza secetei prelungite. Rapita, insamantata in conditii extrem de nefavorabile, este in mare parte intoarsa pentru culturile de primavara. Apoi, dupa ce ca este putin, graul nici nu este iesit. in orice caz, sanse are graul insamantat dupa ploile cazute in 13 – 16 octombrie. Pe de alta parte, desi atunci au cazut precipitatii insemnate, de la 27,4 litri/mp la Samburesti si 48,8 litri/mp in zona Slatina, la peste 76 litri/mp in zona Caracal, acum ar mai fi nevoie de o ploaie buna, a declarat Marius Ciobanu, seful Serviciului Inspectii si Implementare Politici Agricole si Statistici din cadrul DADR Olt. Acesta sustine ca nici o agricultura din lume, pentru care se utilizeaza mijloace dintre cele mai performante, nu raspunde asteptarilor fermierilor fara un sistem de irigatii foarte bine pus la punct. Chiar daca, in momentul de fata, in agricultura se aplica tehnologii performante, chiar daca se foloseste samanta de calitate si chiar, daca ai toate acestea, faci totul ca la carte, nu realizezi mare lucru daca nu au si sistem de irigatii. Fara irigatii suntem la mana Domnului, afirma reprezentantul DADR Olt.

Seceta din 2011 – parti bune

Un an agricol prost nu inseamna si foamete daca vorbim de anul 2011 – 2012. in plus, seceta care a pus stavila pregatirii terenului pentru insamantarile de toamna ne scapa de lipsuri anul viitor, prin faptul ca, fluviul Dunarea nefiind navigabil, cantitatile de grane recoltate in vara si care trebuiau transportate in alte zone au ramas in silozuri si ne vor prinde bine in 2012. in 2012 nu vom avea probleme cu lipsa unor produse agricole, si vorbim in primul rand de produsele de baza cum este graul. Fiind seceta si nivelul Dunarii fiind scazut, nu s-au putut efectua transporturi fluviale mari, asa incat produsele agricole au ramas in mare parte pe stocuri, in silozuri. Nici transporturile pe uscat n-au fost prea multe, pentru ca tarifele transportatorilor au fost foarte crescute. Deci n-au plecat din judet cantitati mari si pot fi folosite anul viitor. Nu vor fi lipsuri produse de baza, asa ca 2012 nu poate fi catalogat ca un an dezstruos, ci unul, sa zicem, dificil, a mai declarat Marius Ciobanu, care recunoaste totusi ca productia foarte scazuta a produselor agricole poate genera creseterea preturilor la produsele de baza.
Potrivit statisticilor oficiale, recoltarile de toamna au adus o productie de 461.892 tone la porumbul destinat consumului, adunat de pe o suprafata de peste 125.000 hectare si 68.298 de tone la floarea-soarelui.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți