2.3 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

De la anul vom da mai multi bani la doctor

- Advertisement -

De anul viitor, va fi nevoie sa scoatem mai multi bani din buzunar inainte de a merge la medic, chiar daca suntem asigurati medical. Asta deoarece coplata a devenit oficiala, si va fi pusa in aplicare de la 1 ianuarie 2012. Legea care prevede coplata a fost deja publicata in Monitorul Oficial la sfarsitul lunii noiembrie. Potrivit actului normativ, coplata reprezinta contributia personala a pacientului la serviciile medicale din pachetul de servicii de baza, respectiv consultatii, spitalizari, analize de laborator sau investigatii, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate. Toate aceste servicii medicale se vor face pe baza unui tichet moderator de sanatate, ce va cuprinde practic lista cu dovada coplatii serviciilor solicitate si acordate. Suma prevazuta drept coplata se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale asa cum sunt prevazute in contractul-cadru. Cuantumul acestei sume si valoarea serviciilor medicale vor fi stabilite ulterior, prin Contractul-cadru privind acordarea asistentei medicale. Dupa atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se incaseaza coplata sunt acordate fara coplata. Modelul si modul de utilizare a acestuia urmeaza sa fie aprobat prin ordin comun al Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a explicat Constanta Coteneanu, purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Olt.
Sunt scutite de la plata coplatii trei categorii de asigurati, respectiv copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii intre 18 ani – 26 ani, daca sunt elevi, absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studentii, daca nu realizeaza venituri din munca; bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pentru serviciile medicale aferente bolii de baza respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse; pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 740 de lei pe luna.
Potrivit legii, sumele incasate din coplata constituie venituri ale furnizorilor de servicii medicale si se utilizeaza pentru imbunatatirea calitatii serviciilor medicale si pentru achizitionarea tichetului moderator pentru sanatate. in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se vor adopta actele normative corespunzatoare pentru modificarea contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate si, respectiv a normelor de aplicare a acestuia.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți