11.2 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

Focar de rubeola in Olt

- Advertisement -

Pana in prezent s-au inregistrat 36 de cazuri, la grupele de varsta 10-14 ani – 2 cazuri, 15-19 ani – 32 de cazuri, si 20-24 ani – 2 cazuri, fapt pentru care DSP a instituit focar de infectie si a dispus masuri in jurul lui, in vederea limitarii extinderii imbolnavirilor, respectiv intensificarea actiunilor de supraveghere activa a focarului, in colaborare cu medicii de colectivitate si cei de familie. Cu medicii de familie s-a dispus intensificarea tuturor contactilor de familie si colectivitate, cu stabilirea statusului vaccinal, triajul clinico-epidemiologic a intregii colectivitati pe perioada de incubatie maxima de la depistarea ultimului caz de imbolnavire; de asemenea, s-a dispus supravegherea evolutiei clinice a imbolnavirilor, cu recomandarea de izolare a tuturor cazurilor compatibile cu rubeola provenite din colectivitate, a a declarat reprezentanta DSP.

Vaccinare suplimentara pentru cei 36 de elevi

in cadrul masurilor in focar, DSP va actiona cu o vaccinare suplimentara a elevilor care, din evidentele medicinei primare nu fac dovada unei vaccinari corecte, corespunzatoare varstei lor. Vaccinul va fi asigurat din depozitul DSP Olt. Medicul scolar ii va vaccina pe copii, care momentan sunt izolati la domiciliu, a precizat Gabriela Gogiu.
Potrivit unui comunicat de presa postat pe site-ul Ministerului Sanatatii, in comparatie cu 2010, in acest an, numarul imbolnavirilor de rubeola si rujeola a crescut semnificativ. Comparativ cu anul trecut, cand s-au inregistrat 350 de cazuri de rubeola, anul acesta numarul lor a crescut de aproape 3 ori, ajungand la 1.064; la rujeola, numarul imbolnavirilor a crescut foarte mult fata de 2010, de la 193 de cazuri, in 2011 s-au inregistrat 3.270 de imbolnaviri. Potrivit aceleiasi surse, in anul 2010, comunitatile cele mai afectate au fost cele de rromi care au copii nevaccinati, iar in anul 2011 infectia s-a extins si la copii nevaccinati din unitatile de invatamant prescolar si scolar. Ca urmare a acestui fapt, Ministerul Sanatatii a dispus organizarea unei campanii suplimentare de vaccinare in toate colectivitatile cu risc de cumul de cazuri.
Rubeola, numita si pojar german sau pojarul de 3 zile, este o boala produsa de virusul rubeolic. Virusul rubeolic se raspandeste de cele mai multe ori prin picaturi de fluid de la nivelul membranelor mucoase care contin virusul. O persoana infectata poate raspandi virusul prin picaturile de fluid din timpul tusei, stranutului, vorbirii sau prin mancare sau bauturi la comun. Simptomele tipice de rubeola sunt
aparitia unor pete rosiatice, umflatura si sensibilitate la palparea ganglionilor, mai ales cei aflati in spatele urechilor si in partea posterioara a capului, febra moderata.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți