12.3 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

E-WORD. Emanciparea Femeilor pentru Dezvoltare Rurala

- Advertisement -

Azi asistam la lansarea unui nou proiect, care se refera strict la femeile din mediul rural. E un proiect ambitios, care ne ajuta sa aducem o varianta si o solutie de imbunatatire a activitatilor femeilor din mediul rural, segment social cu probleme deosebite in acest moment. De multe ori are de suferit din cauza faptului ca e femeie; la noi, in mediul rural, avem femei care au probleme legate de statutul social, de o cariera, de o stabilitate in viata familiala, de o viata decenta. Autoritatile au de putine ori programe de integrare si dezvoltare a acestui segment social, iar prin aceste proiecte pe care UE ni le pune la dispozitie incercam sa definim si sa favorizam conectarea acestor doamne la schimbul de servicii. in cadrul proiectului se va lansa un nou concept, acela de banca de timp; acest lucru functioneaza in comunitatile rurale – vecinii, prietenii se ajuta intre ei, incearca sa isi foloseasca acest timp cat mai bine, pentru ca au perioade de lucru, de activitati complexe, cu un timp limitat pentru nevoile personale sau familiale, a declarat Niculae stefan, presedintele Agrostar.
Mai exact, conceptul de banca de timp se traduce prin oferirea de servicii contra alte servicii, in momentul in care va fi nevoie. Proiectul se adreseaza exclusiv femeilor din mediul rural; ele se vor putea inregistra in banca de timp prin completarea unui formular. Ca si parteneri, avem o asociatie din Spania si una din Romania. Obiectivele principale sunt sprijinirea femeilor din zonele rurale, care nu au avut un loc de munca sau au renuntat la el, dedicandu-se familiei. Vom promova asociatii ale femeilor de la tara, vom acorda servicii de informare si consiliere profesionala; in proiect, printre aceste banci de timp, noi am deschis si 4 centre de informare si consiliere pentru femei in judetele Arges, Timis, Galati, si Dolj, a explicat Iuliana Dumitru, coordonatorul centrului de dezvoltare E-WORD. in Romania conceptul nu s-a implementat, si de aceea vom pilota in regiunile tinta ale proiectului 4 banci de timp, care vor trebui sa acopere cel putin 500 de femei din mediul rural. Pentru moment, pentru ca suntem precauti, vrem sa vedem cum functioneaza pilotarea in trei locatii: Olt, Dambovita si Giurgiu. Ne adresam femeilor care au varsta minima de 16 ani, fara cazier judiciar. Proiectul se bazeaza pe a oferi ajutor si a primi ajutor la momente importante in viata fiecaruia. De fapt, banca de timp inseamna ca ofer timp o ora pentru a ajuta pe cineva in comunitatea mea, si castig o ora credit timp, ce se inregistreaza in banca de date infiintata in comunitatea mea. in momentul in care ai dobandit o ora credit, poti sa folosesti acel timp in favoarea ta, mergand la banca de timp, unde va exista un broker, ce va trebui sa gestioneze acest concept. Practic, banca de timp va oferi posibilitatea fiecarei femei sa vina aici, sa completeze un formular si sa spuna: eu ma pricep la gatit, la curatenie in casa, si ea va fi inregistrata in banca de timp. Se va face un schimb de servicii, care nu se va baza pe niciun fel de aspecte financiare; practic lucrurile acestea se intampla in comunitatile din mediul rural, femeile se mai ajuta intre ele. O sa fie un lucru organizat: am lucrat pentru cineva 3 ore, stiu ca pot apela la banca de timp pentru aceste trei ore ca sa ma ajute la momentul la care eu am nevoie, a mai spus Iuliana Dumitru.
Proiectul este finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, si are o valoare totala de peste 16 milioane de lei.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți