3.1 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Craciun de criza si la Slatina: oamenii cauta mult si cumpara putin

- Advertisement -

Cei mai multi dintre comerciantii de jucarii din municipiul-resedinta de judet care comercializeaza produse de calitate ridicata se plang de scaderea vanzarilor, cu mult mai mici decat in aceeasi perioada a anului trecut. Ei spun ca saracia ii indeamna pe oameni sa caute magazinele de kitsch-uri, desi lipsa calitatii este o paguba pentru cel care cumpara. in magazinul meu vanzarile au scazut la jumatate fata de anul trecut, si ma refer cu precadere la perioada sarbatorilor de iarna. Doua explicatii exista: scaderea puterii de cumparare a populatiei si aparitia, in ultimii ani, la noi, a supermarketurilor si a hipermarketurilor, care la multe produse practica preturi mai mari decat in magazinele locale. Eu ma gandesc serios sa las comertul si sa ma apuc de altceva, pentru ca in comert a ramas o bucata prea mica pentru magazinele mici, nu mai merge. Supermarketurile au cateva produse cu preturi mici, cred ca de producator, dar te rup la altele, declara patronul unui magazin de jucarii si papetarie, Constantin Badita. Un alt comerciant, disperat ca nu vinde aproape nimic zilele acestea, se pregatea sa schimbe locatia actuala a magazinului de jucarii pe care il detine cu un spatiu mai central. Nu merge deloc vanzarea, oamenii nu au bani si, daca ii au, cauta marile magazine de unde cumpara tot ce au nevoie. Eu vreau sa schimb spatiul actual cu un altul intr-o zona cu trafic mai mare, poate asa reusim sa crestem un pic nivelul vanzarilor. Daca reusim. Eu cred ca anul acesta oamenii se vor limita la mancare, renuntand la a face cadouri, spunea ieri Iulia Ionescu din Slatina, patroana de magazin.

La produsele alimentare, oamenii prefera putin si bun

Daca la produsele destinate cadourilor se prefera calitatea scazuta, lucrurile se schimba la alimente. Slatinenii cauta carnea si produsele din carne in stare proaspata. si totusi, comerciantii din piete nu simt ca clientii iau pe sus magazinele cu produse alimentare. Nu merge deloc vanzarea, este cu mult mai rau decat anul trecut, n-au oamenii bani, iar cei care au cauta marile magazine, se plangea Viorica Sandu, care detine un spatiu comercial in Piata Zahana.
La vreme de criza si de sarbatori sunt, insa, si comercianti mai fericiti, ce-i drept, nu multi. Este vorba de cei care detin carmangerii, aflate la mare cautare zilele acestea. in astfel de unitati clientii aleg sa cumpere marfa putina, dar de calitate. Clientii sunt insa multi.

Preturi

in Piata Zahana carcasa de porc se vinde cu 11,5 lei/kg, iar capul de porc – cu 7,5 lei/kg. Baconul de suine ajunge, si el, la 11 lei/kg. Pentru cine nu se indura sa scoata mai multi bani din buzunar in vitrine se gasesc oase de porc la 5,5 lei/kg si organe de porc. Iata si preturile in macelarii la carnea de porc: cap – 6,5 lei/kg, pulpa – 15,8 lei/kg, coasta – 13,10 lei, ciolane – 8,5 lei/kg, carne tocata – 15,90 lei/kg, carnati proaspeti – 11,90 lei/kg, rinichi – 6,5 lei/kg.
Cei care nu se omoara dupa carnea grasa de porc trebuie sa stie ca pulpele intregi de pui congelate costa 6,5 lei/kg, iar cele inferioare (tot congelate) – 8,5 lei/kg. Cine vrea pulpe intregi proaspete trebuie sa scoata din buzunar aproape 10 lei/kg.
Bineinteles ca tot omul nu poate ramane fara fructe pe masa de Craciun si Anul Nou. in piete clementinele si perele se vand cu 3,5 lei/kg, merele au preturi intre 1,2 si 2 lei/kg, bananele si lamaile pot fi achizitionate cu 5 lei/kg, strugurii ii putem cumpara cu 6,5 lei/kg, in vreme ce pentru un kilogram de portocale trebuie sa scoatem din punga 2,5 lei.
Pentru ca multe dintre preparatele culinare preferate de oameni de sarbatori presupun folosirea legumelor, este bine sa stim ca in piete morcovii costa 2 lei/kg, ceapa – 1,5 lei/kg, usturoiul – 9 lei – 10 lei/kg, prazul – 1 leu/legatura. Ouale se vand cu 0,5 lei/buc.

Slatinenii nu se bat pe brazi

Cine a pomenit Craciun fara brad impodobit in casa? Dupa cum merg vanzarile la brazii si molizii oferiti de comercianti in Slatina se pare ca anul acesta multe familii vor renunta la un asemenea farmec traditional. Cei sositi cu astfel de marfa in municipiul-resedinta de judet nu trag prea mari sperante de castig. Marian vine tocmai din Covasna si spune ca la Slatina s-a vazut nevoit sa practice cele mai mici preturi pentru a nu se intoarce cu marfa inapoi. si nici asa nu reuseste sa vanda prea mult. Nu nadajduim la mari castiguri anul acesta, pentru ca vindem cand si cand cate un pom. La Slatina practicam cele mai mici preturi in comparatie cu alte zone, si totusi, vindem greu, a spus comerciantul din Covasna. si totusi, pretul unui molid pleaca de la 30 de lei si merge, in functie de marime, pana la 70 de lei. Brazii pornesc si ei de la 50 de lei, ajungand si la 200 de lei bucata.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți