10.2 C
Slatina
sâmbătă,27 aprilie,2024

Ultimele Articole

Mii de pensionari petrec Craciunul cu bani din imprumuturi

- Advertisement -

Sotii Popescu au pensii care totalizeaza putin peste 1000 de lei pe luna, din care trebuie sa achite datoriile curente, sa-si cumpere costisitoarele medicamente in mod regulat si hrana de zi cu zi. Cu un venit atat de mic, oamenii spun ca le-ar fi fost imposibil sa se pregateasca pentru sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou fara un imprumut. Pai, faceti socoteala dumneavoastra: peste doua milioane le dam in fiecare luna pe medicamente, utilitatile si strictul necesar pentru igiena ne mai inghit cateva milioane bune, iar ce ramane (si ramane, va asigur, putin) dam pe hrana, in care intra de regula carne atat cat sa nu spunem ca n-avem deloc. M-am socotit cu sotia, ne-am gandit si am zis ca un imprumut de la CAR ne-ar prinde bine – ca de banca nu poate fi vorba, nu se compara. si uite-asa, vom avea si noi o masa deosebita de Craciun, ca Revelionul il petrecem undeva in mod organizat, am gasit un chilipir. Pentru ca, nu-i asa, la varsta noastra omul trebuie sa se mai si distreze, nu doar sa astepte moartea-n casa, spune Costache Popescu, de 72 de ani, din Slatina.
Numai in decembrie Consiliul Director al CARP a aprobat peste 200 de imprumuri, cei mai multi dintre solicitanti optand pentru sume cuprinse intre 1.500 si 3.000 de lei. Lunile cele mai incarcate pentru noi, ca activitate, sunt septembrie si octombrie, perioada in care trebuie sa verificam si sa aprobam sute si sute de cereri intr-o singura sedinta – si avem patru sedinte pe luna. De pilda, in luna octombrie am aprobat 300 de cereri de imprumut pe sedinta. Luna aceasta avem aprobate, pana acum, 200 de solicitari, dar, tinand seama ca mai avem o sedinta intre Craciun si Anul Nou, estimam ca vom avea un total de peste 250 de imprumuturi. Oamenii se imprumuta din mai multe motive, dar multi dintre ei, in perioada septembrie – decembrie, pentru cheltuielile ocazionate de sarbatorile finalului de an, declara Aurelian Ilinca, presedintele CARP Olt. Ce-i face pe cei mai multi dintre pensionari sa se imprumute cu doua, trei luni inainte de sarbatori? intelepciunea. Oamenii se gandesc ca este bine sa se asigure cu bani cu doua sau trei luni inainte de Craciun, astfel ca sarbatorile de iarna sa-i gaseasca pregatiti, linistiti, nu pe drumuri si la coada la noi. Omul isi cumpara astfel porcul din timp, sau carne, daca nu porcul intreg, isi face toate cumparaturile din timp la preturi mai bune si asa mai departe, sustine Gheorghe Popescu, membru in cadrul Consiliului Director al CARP Olt.

Pasuire

Cei din conducerea CARP Olt mai spun ca, indeobste, pensionarii nu se imprumuta de bani doar pentru a avea o masa imbelsugata de Craciun, ci si pentru a-si achita alte datorii. Multi pensionari au imprumuturi la banci si au perioade in care nu-si pot achita ratele. Apoi, multora dintre varstnici nu le ajunge pensia nici sa-si achite datoriile curente la utilitati, asa ca, decat sa ramana in urma cu platile, batranii prefera sa-si acopere acest tip de cheltuieli cu bani de la CARP. Multi oameni vin in cazuri de urgenta, bat la usa si cer bani repede ca sa-si achite ratele la tot felul de banci sau datoriile la asociatia de proprietari. si stiti ca batranii sunt cei dintai la plata acestor obligatii, ei sunt cei mai corecti. Tocmai din aceasta cauza si noi ii pasuim pe multi cu ratele la CAR, o luna, doua. si va mai spun ceva: nu sunt putini cei care fac imprumut la noi ca sa-si ajute si copiii, care ii ajuta la randul lor la plata ratelor. Se stie asta. Parintele, tot parinte, mai spune presedintele CARP Olt.

Avantaje

Pensionarul care alege sa faca imprumut la CARP are cel putin trei avantaje: obtine banii foarte repede, nu gireaza cu bunuri mobile sau imobile si pot sa nu plateasca, in anumite cazuri de urgenta, vreme de doua luni fara sa pateasca ceva. La noi nu asteapta omul nu stiu cat pentru a obtine banii, nu este conditionat decat de prezenta si semnatura unui girant si poate intarzia cu plata ratei o luna sau doua daca are vreun necaz. Deci, doua luni nu pateste nimic, a treia luna il atentionam ca trebuie sa plateasca, iar,i n caz de neplata mai mult timp, majorarile de intarziere sunt simbolice. La capitolul garantii, un solicitant are nevoie de un singur girant daca imprumutul nu depaseste 1.500 de lei si de doi giranti daca suma solicitata depaseste aceasta valoare. Cam acestea sunt avantajele la noi si tocmai de aceea atat de multi oameni aleg sa ia bani de la CAR, sustine Aurelian Ilinca.

Este trist ca omul ajunge sa se imprumute pentru mancare

Ca are avantaje sau nu, este trist ca omul ajunge sa imprumute bani cu dobanda pentru hrana, sustine presedintele Asociatiei Pensionarul, Florea Mitroi. El spune ca de vina pentru situatia grea in care se afla de ani buni persoanele de varsta a treia sunt guvernantii. Pensionarii o duc asa de rau din cauza ofertei guvernamentale. Pensiile sunt asa de mici, incat omul cumpara si el acolo 200 de grame de carne sa simta si el ca este Craciunul. Nu mai vorbim de cozonac, prajituri, bauturi si altele, pentru care nu le da mana. in aeasta perioada pensionarii care se imprumuta la banci sau la CAR o fac numai pentru a cumpara cele necesare sarbatorilor de iarna. Or, este trist ca s-a ajuns la asa ceva. Pensionarii nu au bani pentru medicamente, nu au bani pentru datoriile curente, si asta dupa ce au muncit o viata intreaga si au construit cum au construit pentru generatiile viitoare, a declarat Florea Mitroi.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți