20.2 C
Slatina
duminică,29 septembrie,2024

Ultimele Articole

Scandal la Slatioara pe seama bisericii

- Advertisement -

Sateanul Ilie Dobre declara ca meseriasii care au lucrat la biserica au folosit o cantitate cu mult mai mica de ciment decat cea necesara conform standardelor si ca, din aceasta cauza, imobilul s-ar putea darama. Omul spune ca preotul cunoaste acest lucru si ca, mai mult, acesta ar fi achizitionat materiale de constructii din targ, la preturi mai mici, in vreme ce documente pentru ele ar fi obtinut de la o firma specializata. Nu s-a tinut cont de proiect, nu s-a bagat ciment in mod corespunzator, rezultand un beton foarte slab. La un zid din interiorul bisericii trebuie sa se ciopleasca din zidarie acum ca sa iasa exact cu bolta de la turla. Eu am mers din casa in casa si am luat semnaturi de la toti locuitorii satului si pentru construirea bisericii, si pentru cimitir. Pentru biserica si cimitir s-au strans multi bani, s-a cumparat material lemnos din targ si s-a luat bon de la o firma specializata. Cand l-am intrebat pe preot si pe un cetatean, apropiat al preotului, ei au facut in asa ca sa ma indeparteze, sustine localnicul.
Preotul satului, Gheorghe Mustatea, respinge toate aceste acuzatii, afirmand ca omul este pus pe harta si atata tot. Totul s-a facut corect, exista documente, chitante, exista dovezi. Totul a fost legal. Omul care acuza s-a certat cu un alt om de aici: ba ca unul i-a luat corcodusele celuilalt, ba ca celalalt nu stiu ce i-a luat. Sunt probleme personale vechi intre ei, si de aici s-a ajuns la problemele bisericii. Este un pacat. Terenul pe care se construieste biserica apartine parohiei, ca si cel pe care se face cimitirul. Ambele ne-au fost date prin hotarare de Consiliu Local. Eu am obtinut si avize, si autorizatie, m-am zbatut atata pentru oamenii acestia si iata ce iese. V-am spus deja prea multe, nu ma mai intrebati nimic. Eu nu sunt inginer constructor, vreau doar sa-mi tin de slujba mea. Daca vreti un punct de vedere oficial pe aceasta tema trebuie sa va adresati Episcopiei Slatinei si Romanatilor, a spus preotul Gheorghe Mustatea.

Inspectoratul in Constructii: Trebuie diriginte de santier

La fata locului au sosit ieri si doi reprezentanti de la Inspectoratul in Constructii Olt, dupa ce institutia a fost sesizata de localnicul Ilie Dobre in privinta neregulilor despre care spune ca s-au facut la lucrarile de executie a bisericii. Inspectorii au solicitat informatii suplimentare in legatura cu sesizarea, au analizat cele expuse in sesizare si i-au promis autorului ca va primi un raspuns oficial. Nu i-au putut da dreptate insa, sustinand ca lucrarea a fost supusa expertizarii tehnice. A fost aici un expert care a spus ca tot ce s-a facut pana acum este O.K. Noi nu putem trece peste ceea ce a constatat un expert in domeniul constructiilor. Daca el spune ca este bine, inseamna ca este bine. Tot ce putem face noi acum este sa verificam toata documentatia, sa vedem daca aceasta este completa si sa dispunem ca, de aici inainte, lucrarile sa fie supravegheate de un diriginte de santier. Expertul, venit de la Craiova, a spus ca ceea ce s-a facut pana acum este bine, insa de acum incolo, la bolta, este nevoie de un diriginte de santier, a spus unul dintre inspectorii in constructii, Radu Lascu.

Proiectul arhitectural, nerespectat

Daca nu s-a respectat ceva in executia lucrarilor, acest ceva este proiectul in baza caruia s-a obtinut autorizarea executiei. O spune chiar autorul proiectului, arhitectul Severica Mitrache. Nu ma leg de structura constructiei, de rezistenta ei. Daca a fost acolo un expert care a concluzionat ca la acest capitol nu sunt probleme, eu am incredere in el. Proiectul in baza caruia s-a obtinut insa autorizarea eu l-am realizat si pot spune ca intre acesta si ceea ce s-a ridicat in realitate nu este decat o legatura iluzorie. Eu nu-mi recunosc proiectul in acea constructie, pentru ca acesta nu a fost respectat deloc si, ca atare, nu-mi asum partea arhitecturala a constructiei. intr-un fel arata proiectul, in alt fel arata constructia. De aceea m-am retras si nu mai am nici o treaba acolo, a declarat Severica Mitrache.

Ce spune primarul

Primarul comunei, Savu Ciocarlan, spune ca ridicarea unei biserici in satul Salcia este nazuinta de peste 100 de ani a localnicilor, nevoiti pana acum sa parcurga sase kilometri pana la cimitirul vechi pentru a-si inmormanta mortii. Eu i-am sprijinit pe acei oameni sa aiba o biserica si un cimitir al lor, sa nu mai mearga atata drum ca sa-si inmormanteze mortii. Prin Consiliul Local le-am dat teren si pentru biserica, si pentru cimitir. I-am ajutat cat am putut si pe linie financiara, in sensul ca am solicitat Ministerului Turismului bani pentru executia bisericii. Banii nu au trecut prin primarie, ca nu am vrut sa fac licitatie si sa mi se strige apoi tot felul de lucruri: au ajuns direct la parohie. in afara de ceea ce s-a strans de la oameni, Parohia Salcia a primit de la minister 500 de milioane de lei vechi. Dar, cum valoarea totala a materialelor si lucrarilor se ridica la vreo opt miliarde de lei vechi, am mai cerut Ministerului Turismului sa mai ajute parohia cu cat s-o mai putea. Pentru ca, cred eu, tot mai trebuie vreo trei miliarde pentru finalizare. in rest, cu scandalul acesta, nu ma bag, nu vreau sa-l comentez. Spun doar ca totul este o manipulare a vicelui pe care l-am avut in mandatul trecut si care acum vrea sa candideze din partea PSD la functia de primar. Nu vreau sa spun si altceva. Eu am treburile mele, avem proiecte care trebuie duse la bun sfarsit,
afirma primarul Ciocarlan.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți