Hala de productie a firmei a fost partial demolata dupa ce, anul trecut, un retailer de articole de briccolaj si materiale de constructii a cumparat peste 2.700 metri patrati de teren de la Utalim, pentru construirea unui magazin. Retailerul a achizitionat si teren liber si suprafata construita, asa ca a demolat o parte din hala intreprinderii, iar constructia ramasa in proprietatea Utalim nu a mai fost refacuta pe latura demolata. Muncitorii sunt astfel siliti de situatie sa indure temperatura cu multe grade sub zero de afara care, in ultimele zile, a adus moartea mai multor persoane.
De trei luni in aer liber
Demolarea a fost executata in lunile octombrie si noiembrie 2011 si, desi muncitorii s-au plans pe unde au putut ca vremea de iarna mai ingaduitoare pe atunci s-ar putea schimba in rau, nimeni nu i-a luat in seama: nici liderii sindicali, nici conducerea. Lor le-a ajuns cutitul la os luni dimineata, cand, refuzand sa se mai schimbe pentru lucru, au solicitat conducerii sa gaseasca solutii. Oamenii au propus sa ramana acasa in aceste zile cu ger puternic si sa recupereze orele nelucrate mai tarziu. Intransigent, directorul general al unitatii, Vasile Mircescu, le-a ordonat sa intre la lucru. Tot ce au facut sefii pentru ei a fost sa le reduca programul de lucru cu o ora, modificare intrata in vigoare de ieri. De asemenea, muncitorii primesc zilnic ceai cald care, baut in plin ger, are efecte palide. La fel de putin eficiente se dovedesc si sursele de caldura bune pentru muncitori atata timp cat stau langa ele. Dar ei nu sunt platiti sa stea.
Desi sunt extrem de nemultumiti, oamenii s-au ferit sa dea declaratii redactorilor de la Eveniment de Olt (EdO), de teama sa nu se razbune pe ei sefii si sa-si piarda locurile de munca. Liderul sindical Gheorghe Marancea a refuzat si el sa dea declaratii pe marginea acestui subiect. Cu atat mai putin directorul general al societatii.
Obedienta
Spre deosebire de muncitorii carora li se lipesc mainile de fierul utilajelor cu care lucreaza din cauza gerului naprasnic, sefii si personalul TESA si-au aranjat, dupa demolare, un spatiu de lucru care benefiaza de conditii de lux in comparatie cu spatiul de productie. Vorbim de o cladire reabilitata ca pentru stabi, cu straturi de hidro si termoizolatie, dotata cu centrala termica si cu mobilier nou.
Servilismul interesat al directorului general fata de patronul societatii cumparate de la fosta APAPS in anul 2000 este cunoscut. Omul face tot ce poate pentru a-si pastra pozitia de sef bine platita. De altminteri, nu este singurul. Cei aproximativ 50 de muncitori ai Utalim au nu mai putin de trei directori si peste 10 angajati TESA. Nu au, insa, protectie la ger si nici toaleta care sa corespunda conditiilor minime de igiena: grupul sanitar este un soi de cabina mizerabila folosita laolalta de barbati si femei.