Articolul incriminat este intitulat Nicolae Titulescu – o victima a terorismului politic si a fost publicat in numarul 1 (45) al Oltului Cultural, periodic al DCPN condus de istoricul Dorin Teodorescu. Articolul contine pasaje intregi imprumutate din volume apatinand cunoscutului istoric George G. Potra, un specialist in viata si opera diplomatului roman, dar nicaieri autorul slatinean nu aplica regula citatului, ceea ce inseamna ca si-a asumat paternitatea textului ca fiind in intregime al sau. Ciudat este ca unele pasaje au fost imprumutate dintr-un material aparut in aceeasi editie a publicatiei, langa articolul incriminat, ceea ce inseamna ca autorul furtului habar n-avea ca s-a inspirat, printre altele, dintr-o lucrare care avea sa fie tiparita in imediata vecinatate a spatiului tipografic acordat articolului sau, sub semnatura autorului de drept. Ciudata este, de asemenea, si scaparea directorului si redactorului sef al publicatiei, Dorin Teodorescu, el insusi istoric, care a dat bun de tipar unui articol cu probleme in materie de drept de autor, desi a avut ambele manuscrise sub ochi: cel cu elemente furate si cel autentic. Sa dam numai o mostra: Modul in care a continuat sa se manifeste (Nicolae Titulescu – n.r.) afirma un diplomat lucid si responsabil, demn si degajat, cu remarcabila forta de patrundere a sensului si continutului proceselor si evenimentelor internationale si cu aceeasi capacitate de a formula judecati de mare valoare ideatica si practica in convorbirile cu personalitati politice ale vremii sale, in cadrul cercurilor politice, stiintifice, diplomatice si ziaristice; este unul din textele copiate de colonelul Stoica. Ghinionul lui. Pasajul, care in articolul sau figureaza la pagina 4, este publicat doua pagini mai la vale in articolul Cortina de final. Ultimele zile ale lui Nicolae Titulescu, semnat de George G. Potra. Dar colonelul Stoica, proaspat doctorand, s-a inspirat din multe alte lucrari scrise de istoricul George G. Potra. intr-o scrisoare deschisa trimisa de acesta redactiei Oltul cultural se gaseste lista articolelor publicate in reviste de specialitate si a volumelor din care colonelul Vasile Stoica a sustras fragmente pe care si-a pus semnatura.
George G. Potra: Ne aflam in fata unui plagiat ordinar
in scrisoarea deschisa catre Oltul cultural, mai precis catre directorul si redactorul sef al publicatiei, George G. Potra cere lamuriri despre col. dr. Vasile Stoica, al carui CV nu l-a gasit printre autorii de lucrari referitoare la Nicolae Titulescu. in cazul de fata ne aflam in fata unui fals, a unui fals evident; el este nu doar neglijent facut, ci si schilod; mai presus de toate el este un plagiat nerusinat. (…) Ma supara indrazneala unui asemenea <
George G. Potra este directorul executiv al Fundatiei Europene Nicolae Titulescu si a publicat sute de articole, multe despre Nicolae Titulescu, in reviste de specialitate, dar si zeci de carti. Este, potrivit specialistilor, o autoritate incontestabila in titulescologie.
Directorul si redactorul sef al revistei care a gazduit plagiatul se apara spunand ca nu a citit articolul incriminat, desi el este cel care da bun de tipar materialelor care apar in revista DCPN Olt. Spun sincer, nu am citit respectivul articol, eram in criza de timp si mi s-a parut potrivit titlul pentru ceea ce voiam noi pentru acel numar de revista. Asta este, mi-a scapat si imi asum asta. Am primit o scrisoare deschisa de la domnul Potra pe care am publicat-o. Drept sa va spun, domnul colonel Stoica ne mai daduse un material pentru urmatorul numar al publicatiei noastre pe care nu l-am mai publicat, pentru ca, de data aceasta, l-am citit si am gasit niste <
Colonelul Stoica: Nu stiu nimic
Contactat telefonic, autorul acuzat de plagiat a parut mirat. Nu stiu ca am fost acuzat de plagiat, n-am auzit nimic. Dati-mi voie sa ma documentez si eu si va caut dupa aceea, a spus col. Vasile Stoica, care si-a dat doctoratul anul trecut, la Universitatea Craiova. Acesta nu ne-a mai cautat insa.
Dreptul de autor este reglementat de Legea 8/1996 care, la articolul142, arata printre altele: Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda de la 700.000 lei la 7 milioane lei, daca nu constituie o infractiune mai grava, fapta persoanei care, fara a avea consimtamantul titularului drepturilor recunoscute prin prezenta lege, reproduce integral sau partial o opera.