16.2 C
Slatina
duminică,19 mai,2024

Ultimele Articole

Sapanta de Olt la Baldovinesti

- Advertisement -

Dorin Teodorescu a atras atentia prefectului de Olt, Leonid Moisiu si subprefectului Jenel Copilau asupra nepasarii autoritatilor in privinta celebrului cimitir cu cruci din lemn pictat lucrate manual de mesterii satului, odata multi si la mare cautare, loc introdus pe lista monumentelor istorice. Teodorescu a spus, in cadrul Colegiului Prefectural intrunit saptamana trecuta, ca crucile de Pietris, acum intr-o avansata stare de degradare, ar trebui protejate la propriu, nu doar pe hartie, astfel incat locul sa devina o a doua Sapanta (cimitir de cruci vesele in Maramures), iar traditia fauritorilor de cruci ar trebui reactivata si incurajata oficial. in prezent nu mai sunt acolo decat patru oameni care mai cunosc si practica mestesugul crucilor pictate. Eu am stat de vorba cu ei si sunt de acord sa selecteze copii talentati din sat pe care sa-i invete acest mestesug. Ar trebui creat acolo un centru important al acestei traditiei care sa devina un centru turistic, a reliefat Dorin Teodorescu.
De altfel, seful DCPN Olt a spus, generalizand, ca Oltul ar putea valorifica oportunitatile pe care le au zonele culturale mici care, in opinia lui Teodorescu, au sanse mai mari sa dezvolte directii turistice decat zonele cu obiective foarte multe. Pentru asta este nevoie, insa, de o promovare agresiva, cu mult mai agresiva decat pentru zonele cu obiective turistice cu traditie, pentru ca acestea au deja branduri, a replicat prefectul de Olt.
Pe de alta parte, este nevoie de bani, cu precadere de fonduri europene la care Oltul ar avea acces mai mare daca documentatiile ar fi realizate de profesionisti, si nu de functionari. Materialele pe care le detine Agentia de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia sunt sterile, nu sunt facute de profesionisti si asta trebuie sa se schimbe, este de parere subprefectul Jenel Copilau.
Semnalul de alarma in legatura cu traditia de la Pietris a fost, de altfel, tras mai demult de Centrul Judetean de Conservare si Promovare a Culturii Traditionale. Crucile executate la Pietris au facut obiectul unor expozitii si dezbateri in cadrul carora s-au facut propuneri pentru ca traditia si cimitirul satului sa nu se piarda.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți