15.2 C
Slatina
duminică,19 mai,2024

Ultimele Articole

Casa Memoriala Nicolae Titulescu – suspendata intre Academia Romana si Consiliul Judetean Olt

- Advertisement -

Rundele de negocieri de pana acum nu au dus la o finalitate care sa multumeasca ambele parti. Castigate de Academia Romana prin sentinta civila nr. 74/2011 pronuntata de Tribunalul Olt in dosarul 2189/104/2010, ramasa definitiva si irevocabila si investita cu formula executorie, casa din comuna Nicolae Titulescu si terenul aferent de 12.470 metri patrati raman astfel intr-un context incert. Forul academic a propus fie preluarea imobilului pe care, din lipsa de fonduri, Academia ar urma sa puna lacatul, fie lasarea lui in administrarea autoritatilor judetului in urma unor intelegeri contractuale, cu destinatia de muzeu pe care o care de trei decenii. in temeiul ultimei variante, Academia Romana ar dori sa inchirieze imobilul Consiliului Judetean cu tot cu terenul de 12.470 mp pentru suma de 116.133 de lei pe an. Suma este rezultatul unor prevederi legislative stricte asupra pretului pe metrul patrat in functie de amplasamentul imobilelor si nu ar urma sa fie platita cash institutiei academice, ci sa fie cheltuita pentru plata utilitatilor, a reparatiilor curente si a salariilor personalului. Directorul Muzeului Judetean Olt, Laurentiu Gutica, sustine insa ca autoritatile judetului vor sa inchirieze numai casa, nu si terenul de care nu au nevoie. Aici intervin insa tot felul de obstacole legislative, partile lasand juristilor responsabilitatea gasirii unei solutii care sa convina ambelor tabere.

Scrisoare catre Academie

in acest context, Consiliul Judetean (CJ) Olt a trimis presedintelui Academiei Romane, prof. univ. dr. ing. Ionel Haiduc, o scrisoare prin care ii cere o colaborare mai activa pentru rezolvarea problemei. Consiliul Judetean Olt isi manifesta disponibilitatea mentinerii actualei destinatii a imobilului in discutie, respectiv cea de casa memoriala (muzeu), urmand ca Academia Romana sa isi indeplineasca obligatiile testate si sa ne inainteze in regim de urgenta o formula legala de administrare, intr-un parteneriat onest, a acestui asezamant cultural emblematic pentru Romania. (…) Am convingerea ca Academia Romana va respecta testamentul marelui diplomat si om politic roman, gasind solutii benefice spre a nu abandona ceea ce am cladit cu altruism, pasiune si buna-credinta, scrie catre seful Academiei Romane Paul Stanescu, presedintele CJ Olt. Acesta ii propune academicianului Ionel Haiduc crearea unei comisii comune de specialisti, printre care istorici, juristi si diplomati, reprezentanti ai Academiei, CJ Olt, Muzeului Judetean si Fundatiei Europene Titulescu, care sa discute statutul casei memoriale si sa gaseasca solutii. Totodata, presedintele CJ Olt face cunoscute Academiei Romane eforturile administrative si financiare pe care autoritatile judetului le-a facut de-a lungul anilor pentru a pastra la cotele valorice pe care le merita acest obiectiv cultural inestimabil.
in perioada 1996 – 2001 Consiliul Judetean a cheltuit 200.000 de lei pentru consolidarea si restaurarea Casei Memoriale Nicolae Titulescu, iar mentinerea acesteia in circuitul muzeal national a inghitit, in perioada 2001 – 2011, un milion de lei din fondurile publice ale judetului.

Zilele Nicolae Titulescu, in pericol

Statutul incert al imobilului memorial ii ingrijoreaza pe organizatorii editiilor anuale ale Zilelor Nicolae Titulescu, manifestare care anul acesta ar urma sa aiba loc in 16-17 martie, in cadrul institutiei muzeale. in conditiile in care imobilul n-a fost preluat de noul/vechiul proprietar si tinand cont ca, urmare a unei hotarari judecatoresti, nu mai este nici al Consiliului Judetean, directorul Muzeului Judetean pune sub semnul intrebarii insasi organizarea evenimentului, accentuat anul acesta de trecerea a 130 de ani de la nasterea lui Nicolae Titulescu. Laurentiu Gutica sustine ca, desi importanta manifestarii ar trebui reflectata cu asupra de masura anul acesta, nesolutionarea problemei legate de administrarea casei memoriale va face ca Zilele Nicolae Titulescu fie sa nu poata fi organizate, fie, daca se va face un efort, sa fie organizate la un nivel cu mult mai scazut in comparatie cu anii anteriori.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți