11.2 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

Doar 11 copii din cei peste 300 evaluati psihosomatic merg la clasa I la toamna

- Advertisement -

Potrivit Luciei Draghicean, directorul Centrului Judetean pentru Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE), la nivel de judet au fost evaluati 353 de copii. Evaluarea a decurs fara probleme, iar majoritatea copiilor i-au facut fata cu succes. Au fost evaluati 353 de elevi, din care 270 vor merge la clasa pregatitoare, 11 la clasa I, si 52 raman in continuare in invatamantul prescolar, la grupa mare. Nu am intampinat niciun fel de probleme, au fost cooperanti atat parintii, cat si copiii. Cei care nu au primit avizul pentru inscrierea la clasa pregatitoare sau in clasa I vor ramane in invatamantul prescolar; ei au inteles ca trebuie sa ramana acolo pentru aprofundarea cunostintelor, si pentru a avea un nivel de dezvoltare care sa permita inscrierea in clasa pregatitoare sau in clasa I, dupa caz. Au existat fise de evaluare atat pentru clasa pregatitoare, cat si pentru clasa I, care au vizat nivelul de dezvoltare cognitiva, deci cunostintele prevazute de programa pentru invatamantul preprimar, si anume abilitati logico-matematice, vocabularul copiilor, modalitatea de a se exprima in propozitii corecte din punct de vedere gramatical. De asemenea, itemii au vizat si capacitatea copiilor de a exprima anumite stari si emotii – bucurie, tristete. A fost o evaluare complexa, careia majoritatea copiilor i-au facut fata cu succes, a explicat psihologul Lucia Draghicean, directorul CJRAE Olt.
Eu cred ca este un avantaj, in sensul ca stim de unde plecam, pe baza acestei evaluari va fi elaborata programa pentru aceasta clasa pregatitoare. in felul acesta totul se va face pe baze stiintifice, si vom avea succes. in ceea ce priveste clasa pregatitoare, cu siguranta ca locul ei este in scoala, este o clasa de trecere intre invatamantul prescolar si invatamantul primar, iar ea nu face decat sa contribuie la adaptarea copiilor la invatamantul primar, nu va fi o trecere brusca. De fiecare data copiii, atunci cand trec de la un ciclu la altul, trec prin aceasta criza de adaptare; cu siguranta ca acesti copii care vor parcurge clasa pregatitoare in anul scolar 2012-2013 nu vor mai trece prin aceasta criza de adaptare, cel putin in ceea ce priveste mediul scolar. Ei vor fi deja familiarizati, a mai spus aceasta.

De azi incep inscrierile

Dupa evaluare, urmatoarea etapa este inscrierea micutilor la clasa pregatitoare sau la clasa I. Potrivit calendarului oficial de inscriere la clasa I si la cea pregatitoare, parintii isi vor putea inscrie copiii la una din cele doua clase in 4 etape. Prima etapa se desfasoara intre 5-16 martie, cand parintii isi pot inscrie copiii la scoala de circumscriptie; a doua etapa se va desfasura intre 20-27 martie, cand parintii isi vor putea inscrie copiii la alte scoli, pe locurile ramase libere; a treia etapa va avea loc intre 23-25 aprilie, cand se vor putea inscrie la scoala de circumscriptie copiii care nu s-au inscris in etapa a doua, iar ultima etapa este programata intre 2-9 mai, cand se pot inscrie copiii care, din diverse motive, nu au fost inscrisi in etapele anterioare. Parintii isi vor putea inscrie copiii in clasa pregatitoare la scoala cea mai apropiata de locuinta lor, in circumscriptia careia sunt cuprinsi; la nivel de judet au fost stabilite 182 de circumscriptii.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți