18.1 C
Slatina
sâmbătă,4 mai,2024

Ultimele Articole

Persoanele cu cifra de afaceri si totalul activelor sub 35.000 de euro pot opta pentru sistemul simplificat de contabilitate

- Advertisement -

Persoanele care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru sistemul simplificat de contabilitate. in cazul persoanelor nou-infiintate, acestea pot opta in primul exercitiu financiar fie pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate, fie pentru aplicarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin O.M.F.P.nr.3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare. Daca in al doilea exercitiu financiar de raportare aceste persoane inceteaza sa indeplineasca conditiile din prezentul ordin, acestea sunt obligate sa aplice Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP nr.3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare. Persoanele care indeplinesc cele doua criterii, dar nu opteaza pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate, aplica Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
Persoanele care au optat pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate utilizeaza pentru evidentierea operatiunilor economico-financiare planul de conturi simplificat si tratamentele contabile prevazute de reglementarile contabile simplificate. in functie de necesitatile de informatii si complexitatea operatiunilor economico-financiare, aceste persoane pot utiliza si conturi din planul de conturi general, precum si tratamente contabile cuprinse in Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
Persoanele care au utilizat o parte sau toate conturile din planul de conturi general cuprins in OMFP nr. 3.055/2009, completeaza situatiile financiare anuale simplificate pe baza informatiilor corespunzatoare elementelor prezentate in aceste situatii. Cele care au optat pentru sistemul simplificat de contabilitate, inclusiv cele care au utilizat unele tratamente contabile cuprinse in OMFP nr. 3.055/2009 si/sau o parte sau toate conturile din planul de conturi general cuprins in aceleasi reglementari, intocmesc situatii financiare anuale simplificate, care se compun din bilant si cont de profit si pierdere simplificate, in conditiile prevazute de legea contabilitatii.
Situatiile financiare anuale simplificate trebuie insotite de o declaratie scrisa de asumare a raspunderii conducerii persoanei pentru intocmirea acestora in conformitate cu sistemul simplificat de contabilitate.
Persoanele care la finele exercitiului financiar precedent depasesc limitele unuia sau ambelor criterii aplica Reglementarile contabile conforme cu Directiva a patra a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu prima raportare contabila efectuata in exercitiul financiar urmator celui pentru care limitele respectivelor criterii au fost depasite. Ulterior constatarii depasirii limitelor oricaruia dintre cele doua criterii prevazute, persoanele care au utilizat optiunea privind sistemul simplificat de contabilitate si la care contabilitatea a fost organizata si condusa pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare conform optiunii de la art. 10, alin. 3, indice 1 din Legea contabilitatii, au obligatia ca, incepand cu prima raportare contabila efectuata in exercitiului financiar urmator celui pentru care s-a constatat depasirea criteriilor, sa ia masurile necesare in vederea respectarii prevederilor legale cu privire la organizarea si conducerea contabilitatii, astfel incat aceste raportari contabile sa fie intocmite cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile si sa fie semnate de persoanele prevazute de lege. Prevederile ordinului se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar al anului 2011.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți