9.1 C
Slatina
joi,18 aprilie,2024

Ultimele Articole

APIA da fermierilor olteni peste 37 de milioane de euro in anul 2012

- Advertisement -

Marinel Oasa, directorul Agentiei Judetene de Plati si Interventie in Agricultura a prezentat ieri raportul privitor la ajutoarele acordate fermierilor olteni in anul 2012, in cadrul sedintei de Dialog Social. Potrivit acestuia, judetul Olt se situeaza in primele 3 locuri pe tara ca si atragere a fondurilor europene. in 2012, s-au primit 40.010 cereri in judet pentru SAPS, pentru o suprafata de peste 335.000 de hectare. Locuitorii judetului au inceput sa inteleaga ca anumite parcele de teren devin eligibile daca sunt mai mari, si pot sa beneficieze de drepturi; de asemenea, si noi le avem pe blocuri fizice, si avand un numar mai mic de fermieri, pot sa acceseze mai usor anumite programe pentru dezvoltarea fermelor, ceea ce e un lucru imbucurator. in 2012, dupa campania de depunere a cererilor, APIA Olt a realizat un procent de 102,93% din suprafata pentru care s-au depus cereri, si suntem in primele 3 judete in tara ca realizari, a explicat seful APIA Olt.
Acesta a subliniat faptul ca judetul Olt are o suprafata agricola controlata in proportie de aproape 80%, fapt care face ca fermierii exclusi de la plata pentru declararea unor suprafete incorect masurate sa fie foarte mic. Din 60.000 de cereri depuse in primii ani, am avut mai putin de 50 de cazuri de sanctiuni si excludere de la plata. Judetul Olt e un judet foarte controlat, aproape 80% din suprafata agricola este controlata. Spre exemplu, anul acesta a cazut la control prin teledetectie centrul local Bals, cu zona Parscoveni, Birza, soparlita, Voineasa. in 5 ani de zile, perioada pe care se deruleaza programele europene, fiecare fermier va cadea la verificare, si daca se constata nereguli, i se iau banii cu 5 ani in urma, a mai spus Marinel Oasa.
Potrivit raportului prezentat, in ceea ce priveste cererile depuse de fermieri pentru a beneficia de ajutorul de stat pentru motorina, in primul trimestru din 2012 au fost depuse si autorizate 329 de solicitari ce au insumat 2,3 milioane de lei, iar pentru agricultura ecologica au fost depuse 4 cereri in valoare de aproape 30.000 de lei; in campania viticola 2011-2012 au fost depuse 14 cereri pentru restructurare/reconversie plantatii viticole, pentru care s-a solicitat suma de 624.568 de euro; tot in acest an, au mai fost acordate si ajutoare de stat pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar in favoarea bunastarii pasarilor – 5 cereri in valoare de 957.781 de lei, si 9 cereri in cadrul ajutorului de stat pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar in favoarea bunastarii porcinelor, in valoare de 4.371.970 de lei.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți