9.7 C
Slatina
joi,18 aprilie,2024

Ultimele Articole

Presedintele Casei de Sanatate crede ca reteta electronica se va pune in aplicare cu intarziere in Olt

- Advertisement -

Desi reteta electronica o va inlocui treptat pe cea clasica, la Olt, medicii de familie nu par incantati de noul sistem, chiar daca reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate le-au oferit toate informatiile necesare si au organizat cursuri de instruire in acest sens. in ceea ce priveste reteta electronica, vreau sa va spun ca in ultimele 3 saptamani de zile au existat intalniri succesive cu medicii de familie si cu reprezentantii spitalelor, pentru ca este un lucru foarte important ca de luna viitoare toata lumea sa fie constienta de ce inseamna reteta electronica si cum se va elibera, a explicat Florin Ciocan, presedintele CAS Olt in cadrul sedintei Colegiului Prefectural de ieri.
Noi avem un program foarte bine pus la punct in acest sens; din pacate, la aceasta ora – si va spun cu surprindere – exista o anumita reticenta din partea medicilor de familie si a medicilor din spitale, pentru ca dumnealor spun ca li s-ar perturba activitatea medicala. Din punctul nostru de vedere, acest lucru nu se sustine, iar partea importanta e ca reteta electronica le usureaza foarte mult munca, fiindca este o inlocuire a scrisului de mana cu cel la calculator. intalnirile pe care le-am avut se vor repeta si saptamana aceasta, cred ca maine (n.red. vineri) o sa avem ultima intalnire, astfel ca de la 1 iulie sa putem pleca cu aceasta reteta electronica; eu sunt un pic mai sceptic de felul meu, cred ca o sa dureze mai mult decat 31 decembrie ca aceasta reteta sa se puna in aplicare, a conchis Florin Ciocan.

Probleme si la finantarea spitalelor

Problemele Casei de Sanatate Olt nu se opresc aici; finantarea pe care spitalele au tot negociat-o nu ajunge decat pana la jumatatea lunii octombrie, dupa aceasta data, singura salvare a spitalelor ramanand o rectificare bugetara. in ceea ce priveste finantarea de Casa de Sanatate, avem o situatie mai dificila la spitale; in urma negocierilor, finantarea acestora e asigurata in proportie de 70%, adica undeva pana la sfarsitul lunii septembrie, si sa spunem cu deblocarea de 5%, pana la mijlocul lui octombrie, iar de atunci spitalele nu mai au finantare, a spus Florin Ciocan .
O situatie mai complicata avem la Spitalul Caracal, unde, in urma cererii imperative a fostei conduceri a spitalului, bolile cronice mai pot fi finantate doar pana la 30 iunie. De la 1 iulie situatia e complicata, ei n-ar trebui sa mai interneze niciun bolnav cronic pentru ca nu mai au fonduri pentru asa ceva, a mai spus Ciocan. Potrivit acestuia, o situatie speciala e si la Spitalul Scornicesti, unde hotararea de desfiintare nu a fost publicata in Monitorul Oficial. La Spitalul Scornicesti e o problema de vid legislativ, din punctul meu de vedere, deoarece el a fost declarat de Consiliul Judetean desfiintat la mijlocul anului trecut, a fost trimisa hotararea la Guvern si la Ministerul Sanatatii, si pana acum nu am primit niciun raspuns, nu a fost publicata in Monitorul Oficial aceasta hotarare de desfiintare sau de alipire la Spitalul Judetean, astfel incat spitalul functioneaza, insa prost, fiindca le vad in fiecare luna raportarile. Pana Ministerul Sanatatii o sa ia o masura, noi suntem obligati sa facem contractare cu dumnealor, a conchis presedintele CAS Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți