22.3 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Slatinenii mi-au schimbat viata si le multumesc pentru asta!

- Advertisement -

Primaria Slatina a demarat un nou proiect, Tu reciclezi, noi iti daruim un copacel. Ne puteti da mai multe detalii?
Da, am demarat un nou proiect, unul de protejare a mediului inconjurator, dar si, in egala masura, unul educativ. Astfel, in perioada 12 – 26 noiembrie, fiecare elev din Slatina este asteptat la centrele de colectare deschise in fiecare scoala sau liceu cu cel putin 5 kilograme de hartie, in scopul reciclarii. Va primi in schimb un copacel pe care trebuie sa-l planteze in locurile indicate de Primarie si o Frunza pe care trebuie sa treaca numele sau si cantitatea de hartie colectata si predata. Aceste Frunze vor impodobi un copac pe Esplanada, Copacul Prieteniei. Ma adresez fiecarei familii din Slatina cu rugamintea de a-si incuraja copiii sa participe la aceasta campanie. Astfel, cei mai mici, dar si cei mai mari, vor deveni mai responsabili fata de mediu si vom avea un beneficiu dublu – recicland hartia nu numai ca salvam copacii de la taiere, dar si plantam unii noi. in judetul Olt activeaza mai multe companii care, prin specificul activitatii lor, degaja in aer noxe. Desi valorile privind poluarea aerului se mentin in limite legale, ultimii ani au demonstrat o crestere a acestora. Efectele poluarii ar trebui contrabalansate prin implicare la nivelul comunitatii. Cum imi place mie sa spun, Slatina este casa noastra, trebuie sa avem grija de ea.
Sunteti un ecologist, deci…
Grija pentru mediu nu este un lux rezervat tarilor mai bogate, ci este esentiala pentru viata noastra, a tuturor. De aceea componenta verde este foarte importanta pentru Primarie. Contractul pentru un alt proiect extrem de important, centrala fotovoltaica din Slatina, va fi semnat in curand. Astfel, vom avea aproximativ 5.000 de panouri fotovoltaice care vor transforma energia solara in energie electrica, proiect finantat din bani europeni. Pot spune ca in aceasta directie am facut pasi timizi pana acum, prin montarea de panouri solare pentru prepararea apei calde menajere si incalzire in cateva unitati scolare si gradinite din municipiu. in acelasi timp, cu o investitie de aproape 60 de milioane de lei, am reusit reabilitarea statiei de epurare a apelor uzate menajere si pluviale din municipiul Slatina. De asemenea, tot in aceasta luna, se va finaliza si reabilitarea a 189 scari de bloc din orasul nostru. in ultima perioada am inspectat personal fiecare scara de bloc, am verificat calitatea lucrarilor executate si am vorbit cu oamenii. Tot in directia grijei pentru mediu am instalat in oras un sistem ecologic si inovator de colectare a deseurilor menajere in containere subterane, prin care se elimina poluarea mediului. M-am bucurat sa constat ca slatinenii sunt tot mai mandri de orasul lor si de transformarea lui. A fost cea mai mare implinire pentru mine, avand in vedere ca in ultimii 8 ani am fost alaturi de primarul Darius Valcov in eforturile dumnealui de a schimba fata Slatinei.
Care considerati ca este cheia succesului?
Reteta succesului este simpla – implicarea. Atat a autoritatilor, cat si a oamenilor. Din acest punct de vedere, slatinenii pot da lectii intregii tari. Cifrele arata ca bugetul local a crescut an de an, chiar si pe timp de criza. Din 2004 incoace acest buget s-a triplat, de la 36 milioane lei la aproape 100 milioane lei in 2012. in plus, anul acesta de exemplu, dupa doar 9 luni, incasarile ajungeau la aproape 80% din sumele prevazute la bugetul local. Daca, repet, intr-o perioada de criza economica cum este cea traversata de Romania in perioada 2009-2012, bugetul Slatinei a crescut an de an, inseamna ca intre actuala administratie si slatineni s-a format o echipa redutabila, o echipa care pune suflet pentru dezvoltarea acestui oras, casa noastra pana la urma. La randul ei, Primaria a cautat sa se achite cat mai bine de sarcinile ce ii revin. Numai in ultimii 4 ani Primaria Slatina a reusit sa atraga 132 milioane de lei, fonduri europene, datorita implementarii proiectelor din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU). Pentru perioada 2014-2020 tintim si mai sus, spre 200 de milioane de lei pentru dezvoltarea Slatinei.
Care este proiectul de care sunteti cel mai atasat?
Modernizarea infrastructurii a fost cea mai importanta misiune a Primariei Slatina pentru ca este vitala pentru atragerea investitiilor. Sa nu uitam cum am gasit Slatina – cartiere triste, gri, fara apa, canalizare, iluminare, fara locuri de joaca, gradinite si scoli improprii pentru copii. impreuna cu Darius Valcov, am demarat un amplu program prin care am reabilitat mai multe cartiere din Slatina, am extins reteaua de utilitati, am amenajat centrul civic. Poate cel mai drag, dar si cel mai dificil proiect este insa Clubul nautic si de agrement Plaja Olt, care va transforma Slatina in unul dintre cele mai moderne orase din Romania din acest punct de vedere, cu facilitati pentru un numar mare de sporturi. Sunt un fan declarat al sportului si cred ca este foarte important pentru cresterea calitatii vietii oamenilor, dar si pentru tanara generatie. Vom relansa in urmatoarele saptamani licitatia si sper ca de data aceasta sa gasim constructori care sa corespunda cerintelor.
Reusiti sa mai gasiti timp si pentru sport, in ciuda programului foarte incarcat?

intotdeauna gasesc putin timp si pentru sport. Cred ca oricat de ocupati am fi nu trebuie sa renuntam la miscare, cu atat mai mult cu cat se stie ca este foarte importanta pentru sanatate, dar te ajuta si sa obtii rezultate mai bune la locul de munca. Personal, ma ajuta sa ma relaxez, sa scap de stresul de zi cu zi si sa vad lucrurile in perspectiva, uneori chiar si sa iau decizii mai bune sau sa vin cu solutii noi. in plus, cand joci pentru cauze nobile, cum a fost in aceste zile campionatul organizat pentru copiii cu autism si ADHD din judetul Olt, nici nu mai simti oboseala. Pentru mine familia si copiii sunt lucrul cel mai important, asa ca am simtit nevoia sa fiu alaturi de cei cu autism si ADHD.
Jucati fotbal, un sport de echipa. La Primarie ati facut echipa cu Darius Valcov. Ce parere aveti de faptul ca acesta a ales un transfer la Bucuresti?
Este ca in sport – cei mai buni jucatori sunt curtati de cele mai bune echipe. Cred ca noi toti, slatinenii, ar trebui sa fim mandri ca vom fi reprezentati la Bucuresti de un astfel de politician. imi este si greu sa il numesc politician, avand in vedere cat de dezamagiti suntem de clasa politica de care am fost condusi in ultimii ani. Iata ca Darius Valcov a aratat ca exista si exceptii, oameni integri, profesionisti, care au sfintit locul. Slatinenii nu ar putea avea un avocat mai bun al intereselor lor in Parlament si, de ce nu, chiar in viitorul Guvern. Cat despre echipa pe care o lasa la Slatina, am lucrat cot la cot cu primarul Valcov in ultimii 8 ani, cunosc proiectele pe care le avem pentru Slatina, am organizat aparatul administrativ din primarie astfel incat sa performeze la cele mai inalte standarde, deci nu am nicio indoiala ca putem face in continuare performanta. Ca administrator public am coordonat toate proiectele locale, de la primele faze in care scriam cererea de finantare si pana la momentul receptionarii lucrarilor.
Pana de curand ati ramas oarecum in umbra, iar pana anul acesta nu ati fost afiliat politic. Ce v-a facut sa va schimbati optiunile?
Sunt un om caruia ii plac provocarile si slava Domnului viata mi-a oferit suficiente. Angajarea in administratia publica a fost o provocare de a veni intr-o pozitie unde poti face mai multe pentru cei din jur, pentru orasul in care ai copilarit si unde iti cresti copiii. Aveam deja experienta manageriala din mediul privat si am considerat ca ar fi mai utila intr-o pozitie din administratia publica. Nu a fost numai munca de birou, activitatea mea a presupus si intalniri zilnice cu oamenii. Un proiect pe hartie este una, a-l vedea finalizat si schimband in bine viata atator familii este cu totul altceva. Asa am ajuns sa cunosc foarte bine nevoile si asteptarile slatinenilor. As putea spune ca ei mi-au schimbat viata si le multumesc pentru asta.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți