19.2 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

„Osica de Sus este o localitate cu mare potențial. Încrederea oamenilor în organizația noastră m-a determinat să candidez la primărie”

- Advertisement -

– Interviu cu Radu Șurlan, candidatul PNL la Primăria Osica de Sus

Pentru cei care nu vă cunosc, v-am ruga să ne dați câteva detalii despre dumneavoastră. Cine este Radu Șurlan?

Mă numesc Șurlan Răducu Dumitru, sunt antreprenor, cetățean al comunei Osica de Sus, județul Olt, născut pe 11 decembrie 1987. Sunt căsătorit, am doi copii – un băiețel de 4 ani și 8 luni și o fetiță de 3 ani.

Vă rugăm să ne prezentați și un scurt CV educațional și profesional.

Școala primară și gimnazială am făcut-o la Liceul Teoretic Osica de Sus, apoi am urmat cursurile Colegiului Național „Ioniță Asan” din Caracal, la o clasa cu  profil „științe sociale”. După terminarea liceului, am continuat studiile la Facultatea de Științe Politice, în cadrul Universității din Craiova. Absolvent al unei clase de liceu cu profil uman, am continuat și facultatea tot pe profil uman, mai mult de atât, după primul an, m-am înscris la cea de-a doua facultate și anume Istorie. În 2009 am terminat Știinte Politice la buget, iar în 2010 Istorie, atunci când am susținut și lucrarea de licență.

Antreprenor din tată-n fiu, am continuat afacerea de familie pornită de bunicul meu – fotografia. Deși tatăl meu a considerat că nu mai este o meserie de viitor, eu încă din timpul facultății am văzut ce oportunități îmi poate oferi și, cu multă muncă, ambiție și viziune de viitor, am reușit să dezvolt o super afacere. Lucrul cel mai previzibil după terminarea facultății a fost să devin profesor, dar am ales să fiu întreprinzător.

De ce ați ales să deschideți o afacere în comuna Osica de Sus și nu în unul din cele două orașe mai apropiate?

De ce să merg la Caracal sau la Slatina? Osica de Sus este cea mai mare comună din județ. Dacă toți plecăm, investim și muncim în alte părți, comuna ușor, ușor îmbătrânește. De ce să creez locuri de muncă în alte părți când și comunitatea noastra are nevoie de acest lucru. Eu apreciez foarte mult oamenii care au ales și aleg să rămână aici. Este un lucru extrem de important pentru dezvoltarea localității. Mai mult de atât, cred că o afacere aici în comuna este mult mai liniștită decât într-un oraș unde concurența este foarte mare. Pe lângă asta, eu îmi doresc ca și copiii mei să rămână în Osica pe viitor, și creându-le oportunități aici, cu siguranță nu vor mai vrea să plece.

Care a fost momentul care v-a determinat să intrați în politică? Și mai ales cum ați ales echipa PNL Olt? Cine v-a convins să faceți acest pas?

Deși absolvent al facultății de Științe Politice și cu foarte mulți prieteni și cunoștințe în acest mediu, nu m-am gândit să intru în politică, sau cel puțin nu acum. Dar acest lucru s-a întâmplat când am hotărât să dezvolt o afacere în localitate. Dacă ați ști de ce indiferență, rele intenții, mediocritate m-am lovit în Primaria Osica de Sus… de nedescris. Vrei ca tânăr să faci ceva în comuna ta, să ai ambiția și curajul de a investi aici, nu în alte părți, la oraș, așa cum mulți mi-au sugerat, și tocmai primăria, care trebuie să te încurajeze, să te ajute, îți este ostilă, cum să nu iei atitudine… Să nu mai zic… dacă vă uitați în promisiunile electorale de acum patru ani, actuala administrație promitea susținerea și încurajarea tinerilor care vor să investească aici, asta pe lângă multe alte lucruri care au rămas doar promisiuni.

De ce am ales PNL? Așa am simțit. Se potrivește felului meu de a vedea și a face lucrurile. Pe lângă asta, mai este și o moștenire de familie. Bunicul meu a fost liberal, în vremurile comuniste asculta Europa Liberă, Vocea Americii, posturi de radio interzise la acea vreme, fapt pentru care a riscat să fie și închis. Tatăl meu a fost cu țărăniștii. În 1995 eram copil, dar îmi amintesc că a plecat noaptea la București, la priveghi, când a murit Corneliu Coposu. Aceste lucruri pe mine m-au marcat. Cred că de aceea am ales să fac și facultatea de Știinte Politice.

Candidați la funcția de primar al comunei Osica de Sus? Ce vă motivează să faceți acest demers?

Da, vreau mai mult de la politică și candidez la funcția de primar. Ce mă motivează? Ambiția de a face ceva mai mult pentru comuna mea. Este o localitate cu mare potențial, lucru de care actuala administrație nu cred că este conștientă. În loc să ajute comuna sa crească, să se dezvolte, ei stau cu grija să nu îi vorbească cineva de rău, să nu comenteze cumva cineva la adresa lor, să pună „pumnul” în gura celor care îi critică. Ești primar, trebuie să îți asumi această funcție publică. Lumea te înjură dacă nu ești bun, te laudă când se întâmplă lucruri bune. Cred că ei nu au înțeles aceste aspecte.

Așa cum am muncit pentru mine, pentru afacerea mea, am făcut-o și în perioada aceasta în politică și rezultatele s-au văzut imediat. După câștigarea alegerilor Europarlamentare din mai 2019, am fost numit președinte interimar al organizației PNL Osica de Sus, iar ulterior am câștigat și cele două tururi de alegeri prezidențiale. Încrederea oamenilor în organizația noastră m-a determinat să muncesc și mai mult și să îmi doresc să fac ceva pentru localitatea noastră. Faptul că oamenii au încredere în tine, este o mare responsabilitate.

Lăsând modestia la o parte, ce calități credeți că vă recomandă pentru această funcție?

În primul rând, am o mare ambiție și dorința de a arăta că putem avea și noi o localitate asemenea celor din Ardeal și Banat, sau a celor din țările foarte dezvoltate. Faptul că sunt tânăr, unii spun că este un dezavantaj, dar este un mare avantaj. Nu cred că un om mai în vârstă  are determinarea, energia, puterea mea de muncă, dar și dorința de a demonstra și de a face lucruri. Eu la Primăria Osica de Sus vreau să demonstrez ce se poate face. Energia și viziunea sunt lucrurile cu care am reușit în afacerea mea, cu aceleași principii se poate face performanță și în administrația locală.

Sunteți o persoană tânără. Care credeți că ar trebui să fie rolul tinerilor în politică?

Până acum un an credeam că tinerii trebuie să muncească și să se afirme doar în plan personal, iar cei mai în vârstă să facă politică. Acum nu mai cred asta. Dacă tinerii nu se implică, nu vin cu energia lor, cu viziunea lor, localitățile rămân în urmă, îmbătrânesc și se dezvoltă foarte greu. Oamenii mai în vârstă se deschid mai greu la lucruri noi, văd mai greu oportunitățile pe care le poate vedea un tânăr. În același timp este foarte important să vină cu experiența și cu înțelepciunea lor. Ce m-a surprins foarte mult este atitudinea celor din conducerea PNL față de mine și față de tinerii care au intrat o dată cu mine în politică.

Cu care dintre numele relativ sonore din Osica de Sus veți face echipă? Pe ce criterii vă veți selecta consilierii?

Eu îmi doresc să fac echipă cu toți antreprenorii din Osica, cu cei care investesc în comună, care muncesc aici și care vor să contribuie la dezvoltarea localității. Referitor la consilieri, strategia mea este să avem cel putin un consilier din fiecare domeniu de activitate și din fiecare sat aparținător (Osica, Vlăduleni, Greci, Tomeni, Ostrov), pentru a înțelege cât mai bine toate nevoile și problemele cu care ne confruntăm. Îmi doresc lângă mine oameni serioși, muncitori și, cel mai important, care își doresc la fel de mult ca mine să facem o comună cu care să se mândrească tot județul.

Sunt puțin rezervat în a da nume, deoarece actuala conducere, ori de câte ori vede un om care se alătură echipei noastre, ba, mai mult, care poate ne scrie doar un simplu mesaj de încurajare, îl iau la întrebări și vin cu diverse amenințări și presiuni. Cu toate astea, să știți că în ultima perioadă au început să prindă curaj din ce în ce mai mulți, vin lângă noi și vor să muncim împreună la dezvoltarea comunei. Eu sunt foarte deschis la orice propunere și orice idee constructivă. Prefer oamenii simpli, modești, fără interese personale. Doar așa se poate face treaba bună în comună!

Care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, principalele probleme cu care se confruntă localitatea?

Toate problemele au importanța lor, dar să nu ai apă potabilă în 2020, apa care este indispensabilă vieții, la noi nu este bună nici de spălat. Și de cele mai multe ori, vara, nici nu curge. Ce să mai zic de gunoaie, că mi se pare Osica o groapă de gunoi.

Alt lucru extrem de important, lucrările recente și de proastă calitate făcute în comună sunt foarte grave deoarece acestea cu greu se mai pot reface. Spre exemplu, extinderea rețelei de canalizare. Un lucru foarte bun și extrem de necesar. Mare parte din canalizarea cu care se laudă primăria este făcută în mandatul domnului Ciocan, iar ce s-a făcut acum, toată lumea știe că este cu probleme, drept dovadă că nu este nici funcțională. În foarte multe locuri s-a intervenit din nou după ce lucrările păreau a se fi terminat. De ce nu s-au făcut bine de la bun început?

Dar știți ce vă rog?! Mergeți la primărie să vedeți condițiile celei mai mari comune din județ. Chiar vă rog să mergeți și să întrebați doar atât: „Unde este toaleta?”. Astea nu sunt probleme, sunt lucruri FĂRĂ DE CARE NU SE POATE TRĂI CIVILIZAT.

Care ar fi prima măsură pe care ați lua-o în calitate de primar? Dacă mâine ar începe campania electorală ce le-ați promite osicenilor?

Aș începe cu lucrurile elementare unei vieți civilizate, lucruri pe care orice om le face când începe să-și formeze o gospodărie – apa și gunoiul. Osica de Sus are cea mai tare carte de vizită a județului – târgul săptămânal. Dacă târgul este gestionat bine, poate produce bani pentru a finanța alte investiții. În afacerea mea, lucrul pe care l-am învățat de la bun început a fost diferența dintre achiziție și investiție. O achiziție o faci, și nu mai produce nimic. Orice lucru trebuie văzut ca pe o investiție, pentru ați genera din nou profit. Investim în târg, modernizare, pentru a aduce ulterior profit la buget. Investim în utilaje pentru a nu mai plăti diverse lucrări altor firme și astfel economisim bani de la buget. Investim în școală pentru o bună educație a copiilor noștri. O dată educați, tinerii își găsesc mai ușor de lucru, văd mai repede diverse oportunități.

Am citit un reportaj despre un primar tânăr de numai 24 de ani din județul Timiș, despre ce a putut realiza în acea comună prin „nebunia tinerească” așa cum s-a exprimat. Un alt exemplu este comuna Pădureni din Vaslui, despre care se spune că este o comună fenomen – cu camping, teatru de vară, sală de spectacole, teren de sport cu tribună și nocturnă, parc cu foișoare și terase etc. Conteaza foarte mult și ce repere ai ca primar. Din păcate nu sunt foarte multe astfel de exemple la noi în țară, dar eu asta vreau să se scrie și despre Osica de Sus peste câțiva ani!

Am călătorit foarte mult în toată România. Am fost în vacanțe în multe țări din Europa. Primarul este imaginea localității, trebuie să fie un model pentru toți cetățenii. Prin viziunea lui, prin modul cum se comportă, cum trăiește el, poate schimba mentalitatea oamenilor. Nu vreau să fac promisiuni pe care nu le pot realiza, așa cum s-a promis în campania din 2016, iar acum suntem dezamăgiți cu toții. Dar vreau să știe toată lumea că nu-mi permit, la vârsta mea, să ies peste patru ani „pe ușa din spate” a primăriei. NICIODATĂ.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți