22.3 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Discut cu pensionarii zilnic, indiferent de programul pentru audiente

- Advertisement -

Casa Judeteana de Pensii Olt are de mai bine de 5 ani un director executiv care stie sa asculte pensionarii. Iulian Smarandache, pentru ca despre el este vorba, discuta in fiecare zi cu varstnicii din judet, acordand audiente si in afara programului. intr-un interviu acordat cotidianului Eveniment de Olt, directorul Smarandache a vorbit pe larg despre problemele pensionarilor olteni, dar si despre serviciile acordate de institutia pe care o conduce. De asemenea, a adus in atentie si conditiile in care slatinenii, dar si persoanele din localitatile invecinate Slatinei, se pot pensiona anticipat, potrivit noilor prevederi ale Legii 144/2017.

Pentru inceput spuneti-mi, in cateva cuvinte, cine este Iulian Smarandache.
Sunt o persoana cu deschidere fata de problemele pensionarilor si asiguratilor, si depun toate diligentele in vederea solutionarii acestora in conformitate cu prevederile legale. Toate actiunile si masurile adoptate au ca principala preocupare oferirea de servicii publice de calitate, accesibile si aproape de beneficiari.
Cat de bine este vazuta activitatea dumneavoastra de catre cei care v-au propulsat in aceasta functie? intreb acest lucru pentru ca sunteti un membru important al PSD si ocupati functia de director executiv al Casei Judetene de Pensii Olt de mai bine de 5 ani.
Cat timp iti faci treaba bine toti ceilalti vor aprecia acest lucru.
Cum era institutia in momentul preluarii conducerii acesteia, ce schimbari ati facut de-a lungul anilor si ce va propuneti pentru perioada imediat urmatoare? Aveti o echipa cu care va intelegeti?
Pentru fluidizarea activitatii de acordare a relatiilor cu publicul la ghiseele institutiei a fost instalat un sistem electronic de dirijare a publicului bazat pe bonuri de ordine care si-a dovedit eficacitatea. A fost inchiriat si organizat un spatiu pentru arhiva pasiva a institutiei. Desi exista un program stabilit de acordare a audientelor de catre conducerea institutiei, pentru a veni in intampinarea publicului care se adreseaza acesteia, se acorda audiente si in afara programului stabilit.
in trecut dosarele de pensie se primeau la ghiseu decat martea si joia, iar in prezent se primesc de luni pana joi, pentru ca am considerat ca sunt persoane care vin de la distanta si nu toti stiau programul de depunere. Da, pot spune ca am o echipa cu care ma inteleg si ma consult in luarea deciziilor.
Institutia pe care dumneavoastra o conduceti este una care se adreseaza persoanelor varstnice din judet. Cat de des reusiti sa purtati discutii cu acestea?
Discutiile cu pensionarii le port zilnic, indiferent de programul stabilit pentru audiente. De asemenea, ori de cate ori sunt invitat de catre reprezentantii pensionarilor particip la intrunirile acestora.
Cu ce probleme se confrunta pensionarii olteni in momentul de fata?
in privinta problemelor cu care se confrunta pensionarii olteni si care au legatura cu institutia pe care o reprezint, precizez ca intreprindem toate masurile legale pentru solutionarea lor.
Care este la ora actuala numarul de pensionari existent in judet? Este in crestere sau in scadere fata de anii anteriori, care este sectorul in care se inregistreaza cei mai multi?
in evidenta Casei Judetene de Pensii Olt sunt in prezent 105.693 pensionari, din care 93.261 pensionari din sectorul de stat si 12.432 pensionari din sectorul agricol. Numarul pensionarilor din sistemul public este in scadere, iar situatia se prezinta astfel: in 2015 – 116.404 pensionari, in 2016 – 112.662 pensionari, iar in anul trecut – 111.404 pensionari.
Sunt persoane care se apropie de varsta pensionarii si vin sa-si depuna dosarul la Casa de Pensii, in cat timp le este solutionat acesta?
Dosarele de pensie cazuri noi se solutioneaza in termenul legal prevazut de lege, de 45 zile, termenul fiind calculat de la data depunerii cererii insotita de documente pana la data emiterii deciziei de pensiei. Decizia insotita de carnetul de munca se transmite cu scrisoare recomandata la domiciliul beneficiarului. Totodata, decizia este comunicata pentru punere in plata in sistem automat, astfel incat beneficiarul sa primeasca drepturile de pensie in cel mai scurt timp.
Amintiti-le celor care se pregatesc sa iasa la pensie in ce conditii pot cere pensionarea anticipata, potrivit noilor prevederi care se refera la Slatina si localitatile invecinate?
Prin Legea 144/2017 a fost modificat articolul 65, alineat 5, astfel: Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta din cauza extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice si/sau de cocs metalurgic, precum si a emisiilor de amoniac si derivate, respectiv Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna, Targu Mures, Slatina, Turnu Magurele si Ramnicu Valcea pe o raza de 8 kilometri in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea prevazuta la alineat 4.
Pensia anticipata partiala, fara penalizare, se cuvine persoanelor care: au locuit cel putin 30 de ani in Slatina sau pe o raza de 8 kilometri in jurul acestei localitati; au realizat stagiul complet de cotizare conform Legii 263/2010; au varsta cu 2 ani mai mica decat varsta standard. La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate (pensia de invaliditate, cursurile de zi ale invatamantului universitar, stagiul militar). Transformarea pensiei anticipate partiale in pensie pentru limita de varsta, se face din oficiu. Documente necesare in vederea inscrierii la pensia anticipata partiala sunt aceleasi ca si la celelalte categorii de pensii, in plus este adeverinta eliberata de Serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor.
Pana la aceasta data, avand in vedere prevederile legale mentionate, au fost stabilite un numar de 43 pensii.
Cum a evoluat de-a lungul timpului numarul oltenilor care beneficiaza de pensie medicala? Care ar fi bolile de care sufera cei mai multi dintre acestia?
incadrarile noi in grad de invaliditate nu au cunoscut cresteri sau scaderi foarte mari, ele s-au mentinut aproximativ la acelasi nivel anual. Situatia acestora in ultimii 5 ani a fost: 2014 – 1.304 persoane; 2015 – 1.438 persoane; 2016 – 1.261 persoane; 2017 – 1.378 persoane, iar in 2018, pana acum, 957 persoane. Principalele afectiuni sunt bolile cardiovasculare, bolile psihice, boli ale aparatului respirator si tumorile.
in prezent care sunt noutatile ce ar trebui sa fie facute cunoscute varstnicilor din judet despre sistemul public de pensii?
Din data de 1 iulie 2018 s-a majorat valoarea punctului de pensie de la 1.000 lei la 1.100 lei. Indemnizatia sociala pentru pensionari, reglementata de OUG 6/2009, s-a majorat de la 520 lei la 640 lei. De asemenea, cu aceeasi data cuantumul indemnizatiei de insotitor, in cazul pensionarilor de invaliditate gradul I, prevazuta de Legea 263/2010, s-a majorat de la 800 lei la 880 lei (n.red. – 80% din valoarea unui punct de pensie).
Unul dintre serviciile pe care le acordati pensionarilor olteni sunt biletele de tratament in diverse statiuni balneare. Cati beneficiari am avut, spre exemplu, in ultimul an si care sunt statiunile preferate de acestia, avand in vedere ca multe bilete sunt acordate pe timpul verii?
De la inceputul anului si pana in prezent s-au inregistrat 6.770 cereri pentru bilete de tratament si au fost acordate conform repartizarilor de la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), pana la seria 17, inclusiv, un numar de 3.524 bilete. Cele mai solicitate statiuni sunt Calimanesti, Caciulata, Olanesti, Govora si Herculane, iar pe timpul verii statiunile de pe litoral. Mereu transmitem comunicate in presa locala privind biletele de tratament balnear nealocate sau cele ramase disponibile din fiecare serie, pe statiuni si pe datele de distribuire a acestora.
De ce alte servicii mai pot beneficia varstnicii din judet la Casa de Pensii Olt? Aveti servicii care pot fi accesate si on-line, pe scurt care sunt acestea?
Prin proiectul Servicii publice on-line destinate cetatenilor, contribuabili si beneficiari ai sistemului public de pensii si din sistemul accidentelor de munca si al bolilor profesionale, CNPP furnizeaza o platforma de servicii electronice pentru cetateni. Aceasta platforma poate fi accesata pe site-ul de internet www.cnpp.ro si ofera atat o sectiune cu informatii destinate publicului larg, cat si o sectiune privata, a fiecarui cetatean. Pentru accesarea sectiunii private, fiecare persoana va avea nevoie sa isi creeze un cont on-line pe site-ul www.cnpp.ro, la sectiunea De ce sa imi fac cont?.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți