Clopoțelul a sunat din nou în dimineața zilei de luni, 9 septembrie, când a început noul an școlar 2024 – 2025, pentru preșcolarii și elevii din județul Olt. Dacă ei au avut multe emoții, fiind și încântați că au văzut-o pe doamna educatoare, învățătoare sau dirigintă, la rândul lor bucuroși au fost și părinții și profesorii. Cu zâmbete pe chipuri, toți copiii au venit cu buchete de flori parfumate pentru cei care le predă la clasă.
Spre exemplu, la Școala Gimnazială „Eugen Ionescu” Slatina, cele mai mari emoții le-au avut prichindeii care luni au trecut pentru prima oară pragul școlii, începând clasa pregătitoare. Aceștia erau cei mai încântați de faptul că își vor face noi prieteni de joacă la școală, iar după festivitatea de deschidere de an școlar au intrat la clasă fericiți că încep o nouă etapă a vieții lor, în care vor învăța lucruri noi.
Ca în fiecare an, în curțile instituțiilor de învățământ, pe lângă elevi, rude și dascăli, la festivitățile de deschidere a noului an școlar au fost prezente și autorități locale și județene.
La deschiderea anului de învățământ 2024 – 2025 de la Școala „Eugen Ionescu” Slatina au mai luat parte, alături de directorul Gabriela Constantinescu, Adrian Bărbulete, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Olt, Cosmin Floreanu, subprefectul județului Olt, și Preasfinția Sa Sebastian Pașcanu, episcopul Slatinei și Romanaților.
„Le urez elevilor, profesorilor și părinților să aibă succes în noul an școlar, să aibă rezultate mai bune decât până acum. Sunt convins că atunci când cei trei membri ai echipei – părinte, elev și profesor – își unesc forțele rezultatele vor fi unele pe măsură”, a declarat șeful învățământului oltean.
La începutul noului an școlar, un mesaj a fost adresat și de reprezentantul Guvernului în teritoriu: „Copiii sunt plini de emoție, abia așteaptă să-și cunoască colegii. Le urez să învețe, să fie pregătiți și să își dăruiască tot ceea ce pot să facă pentru a progresa și a se dezvolta pe parcursul acestui an școlar”.
Primar ales al municipiului Slatina, Mario De Mezzo a fost prezent la deschiderile de an școlar de la Școala Gimnazială „Ștefan Protopopescu” Slatina, dar și la Colegiul Național „Ion Minulescu” Slatina, unde i-a avut alături pe profesorul de matematică Marius Perianu, director al liceului, dar și Diana Cioltei Crețu, noul city-manager al municipiului Slatina.
„Sunt absolvent al Colegiului Național ‘Ion Minulescu’, Liceul ‘Ion Minulescu’, se numea pe vremea aceea. Mă bucur să văd pe unii profesori care mi-au predat și mie și le mulțumesc pentru felul în care actul educațional m-a ajutat pe mine să fie ceea ce sunt astăzi. Am să îi rog, cu respect, să nu vă spună vouă, copiilor, toate boacănele pe care cu siguranță și le amintesc că le făceam, pentru că am fost unul dintre elevii poznași. Vreau să vin, poate în fiecare an, la Colegiul Național ‘Ion Minulescu’ și să vă spun că sunteți în mâini bune, dragi elevi. Cadrele didactice pe care le aveți sunt profesori și profesoare cu experiență care iubesc copiii și iubesc meseria pe care o fac. Este un liceu de prestigiu în care, cu siguranță, la fel ca mine, vă veți forma și păstra de-a lungul vieții unele dintre cele mai frumoase amintiri. Fie că acum începeți clasa a IX-a, fie că începeți clasa a V-a sau sunteți boboci, cu siguranță ceea ce se va întâmpla în următorii patru, opt sau doisprezece ani vă va marca pentru tot restul vieții și vă va forma în ceea ce veți deveni și anume oameni puternici, minunați care să știe să stea drepți, pe picioarele lor, să poată privi în ochi pe oricine. Vă urez mult succes, voi fi alături de voi și la nivel personal cu orice pot să vă ajut sfaturi sau proiecte personale sau de liceu pe care le aveți, dar și instituțional în calitate de primar ales acum, dar primar investit peste câteva luni. Oricând, cu orice, Colegiul Național ‘Ion Minulescu’, care este atât de drag sufletului meu, va avea oricând o ușă deschisă și orice voi putea face, voi cu mare drag. Să aveți succes, să fiți minunați și strălucitori și să bucurați de fiecare zi, de fiecare coleg, de fiecare experiență, de fiecare lecție pe care o aveți! Cu Dumnezeu înainte, mult succes!”, a declarat edilul De Mezzo.
Și Laura Giura, viceprimar al Slatinei, cu atribuții de primar, a participat la deschiderea anului școlar 2024 – 2025 de la Școala Gimnazială Nr. 1 din municipiul reședință a județului Olt.
„Educația nu este doar un drept al copiilor, este cheia spre un viitor mai bun și prosper! Oferiți-le copiilor uneltele necesare pentru a construi o lume nouă, dacă nu perfectă, cel puțin mai bună decât cea pe care am construit-o noi, părinții!”, este mesajul pe care aceasta l-a transmis celor prezenți în curtea unității de învățământ.
Prefectul de Olt Ștefan Nicolae a fost și el prezent la deschiderea de an școlar 2024 – 2025 ce a avut la mai multe unități școlare din Slatina, transmițând un mesaj: „Un nou an școlar este o nouă oportunitate de a crește, de a învăța și de a acumula cunoștințe noi. Stimați profesori, rămâne în puterea dumneavoastră să modelați viitoarele generații ale comunității noastre, încurajați-i să învețe și să se bucure de farmecul fiecărei materii. Dragi părinți, fiți aproape de copiii dumneavoastră, implicați-vă, comunicați și colaborați cu dascălii copiilor dumneavoastră. Ca elev, cel mai important lucru de reținut este că fiecare zi la școală este un pas înainte spre visurile tale. Rămâi concentrat, pune întrebări și nu te teme să greșești, pentru că așa înveți cu adevărat. Vă doresc tuturor, elevi, profesori și părinți un an școlar plin de realizări, cu multă putere de muncă, iar în calitate de prefect al județului Olt, vă asigur de tot sprijinul meu și al instituției pe care o reprezint. Mult succes în noul an școlar!”.
53.900 este numărul preșcolarilor și elevilor din judeţul Olt în anul de învățământ 2024 – 2025, cu o mie mai mic față de anul trecut. Iar potrivit reprezentanților ISJ Olt, în zece dintre unitățile şcolare din mediul rural sunt mai puţin de 50 de copii. Se întâmplă în unele localităţi rurale cu populație mică sau în cele din apropierea oraşelor, la şcoala din comuna Topana fiind spre exemplu mai puţin de 30 de copii.