Admite recursul declarat de inculpatul Saouma Henri impotriva incheierii numarul 32 la data de 04.02.2013 pronuntata de Tribunalul Dolj in dosarul nr. 2826/63/2013, caseaza in parte incheierea si (…)admite cererea de liberare provizorie sub control judiciar si dispune punerea de indata in libertate a inculpatului Saouma Henri de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr. 119/06.11.2012, emis de Tribunalul Dolj in dosarul nr. 19659/63/2012, daca nu este arestat in alta cauza. Pe timpul liberarii provizorii inculpatul Saouma Henri este obligat sa se supuna urmatoarelor obligatii: – sa nu depaseasca limita teritoriala a orasului Caracal decat pentru prezentarea in fata organelor judiciare la termenele fixate sau in conditiile stabilite de instanta; – sa se prezinte la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemat; – sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea, respectiv Politia orasului Caracal, conform programului de supraveghere intocmit de acesta, sau ori de cate ori este chemat; – sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea instantei care a dispus masura; – sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nicio categorie de arme, se precizeaza in incheierea instantei.
De asemenea, magistratii au dispus ca, pe timpul liberarii provizorii, omul de afaceri sa nu se apropie de ceilalti inculpati, de martorii audiati in dosar si sa nu comunice cu acestia, direct sau indirect. Totodata, Rico este obligat sa nu desfasoare activitatea de administrator la firma SC Monte Verde Distribution SRL Caracal si SC Monte Verde Grup SRL Caracal.
Henri Saouma, Abdalla Rabie, directorul SC Zaharul S.A Corabia, si alte 16 persoane au fost arestate la inceputul lunii decembrie intr-un dosar de evaziune fiscala cu zahar in valoare de 8.000.000 de euro.
Procurorii DIICOT au efectuat atunci zece perchezitii in municipiul Bucuresti si in judetele Olt (Caracal si Corabia) si Ilfov, la mai multe persoane si la sediile unor societati comerciale suspectate de achizitii intracomunitare ilegale de zahar si alte marfuri. Una dintre societatile implicate este SC Zaharul Corabia SA, care, prin inregistrarea fictiva a aproximativ 10.000 tone zahar, a pagubit statul cu 6.300.000 lei. Potrivit DIICOT, membrii gruparii au obtinut beneficii financiare substantiale, utilizand 24 de societati comerciale pentru derularea de activitati de comert ilegal cu zahar sau alte marfuri.
Suspectii au infiintat, in Bulgaria si Ungaria, societati comerciale in numele carora erau efectuate achizitii intracomunitare de marfuri din Romania, scutite de plata TVA. in realitate, prin utilizarea de documente false, marfurile erau comercializate pe teritoriul Romaniei, fara plata taxelor si impozitelor aferente, prin intermediul altor societati comerciale controlate de membrii gruparii.
Prin intermediul uneia dintre societati, SC ZAHaRUL CORABIA SA, a fost creat bugetului de stat un prejudiciu de peste 6.300.000 lei, prin inregistrarea fictiva a aproximativ 10000 tone zahar, ca fiind livrare intracomunitara, precizeaza comunicatul DIICOT.