4.9 C
Slatina
vineri,27 decembrie,2024

Ultimele Articole

IsJ vrea mai mult sprijin din partea angajatorilor de pe platforma slatineana

- Advertisement -

Dorim sa facem o conferinta la care sa invitam toti angajatorii de pe platforma industriala a municipiului Slatina, si nu numai, pentru a vedea modul in care ne pot sprijini pentru imbunatatirea nu numai a ofertei educationale, ci si a calitatii actului educational desfasurat in unitatile de invatamant profesional si tehnic. Am fost de curand la o conferinta de acest fel, si am vazut ca in alte judete a fost posibila infiintarea unei scoli profesionale de catre angajatorii respectivi – e vorba de orasul Brasov. Legea uceniciei ne permite deja acest lucru, si am putea infiinta si aici o astfel de scoala. Pentru anul 2013-2014 avem 7 clase de ucenici, nu inseamna foarte mult, insa e un progres fata de cele 3 pe care le-am avut si care functioneaza in acest an scolar, a declarat Felicia Man, inspectorul scolar general al IsJ Olt, in cadrul sedintei de dialog social desfasurata ieri la Prefectura.
Aceasta a dat exemplu vizita de lucru sustinuta de Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social anul trecut in Austria, pe baza careia s-au facut niste recomandari legate de imbunatatirea mecanismelor de planificare strategica a ofertei invatamantului profesional si tehnic. Potrivit Feliciei Man, in tara respectiva, elevii sunt indrumati permanent de consilieri si partenerii sociali, somajul fiind foarte redus tocmai datorita acestor facilitati.
in Slatina, o structura de acest gen functioneaza doar la Colegiul Tehnic Alexe Marin, si a fost infiintata de o societate si o firma de recrutare din oras.
in Austria nu au someri pentru faptul ca, permanent, toate institutiile faceau consiliere si orientare. Toata viata, tot timpul, copilul era insotit de consilieri, care il ajutau pe copil, si apoi pe tanar, sa-si gaseasca drumul conform aptitudinilor pe care le avea. Pe langa Colegiul Tehnic Alexe Marin din Slatina, exista un centru de formare despre care am aflat si eu de curand, facut de doua institutii – una de recrutare si o intreprindere – care au infiintat ateliere de formare pentru elevii acelei scoli, cu formatori dupa cursuri, iar formatorii sunt profesori ai lor. Formarea este foarte serioasa, angajatorul, precum si firma de recrutare ofera plata pentru formatori, dar si consiliere permanenta elevilor. La sfarsitul cursului de formare, la examenul de absolvire participa reprezentanti ai firmei de recrutare si ai intreprinderii (Pirelli). Dupa absolvirea cursului, elevii sunt acceptati la un interviu de angajare. Nu a fost greu de facut, ci relativ usor, dar a functionat parteneriatul. Se intampla acest lucru de 3 ani. Elevii au fost ajutati sa completeze golurile pe care le aveau in formarea initiala oferita de liceu, au beneficiat de sprijinul angajatorului si a firmei de recrutare pentru a-si gasi un loc in societatea respectiva, si apoi beneficiaza chiar de loc de munca, a mai spus Felicia Man.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți