22.3 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

incasari derizorii din coplata la Spitalul Judetean

- Advertisement -

Potrivit informatiilor furnizate de conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Slatina, incasarile din coplata la nivelul lunii aprilie ar fi trebuit sa fie de aproximativ 5.000 de lei. Putini sunt insa cei care la externare au acceptat sa achite taxa a carei valoare a fost stabilita la 5 lei.
La nivelul lunii aprilie, din coplata am colectat 1620 de lei dintr-un total de aproximativ 5000. Noi avem un sistem de informare corect, dar nu avem alte parghii pentru a obliga pacientii sa plateasca la externare. Cine plateste plateste, cine nu, nu. Este pana la urma optiunea fiecarui cetatean – daca vrea sa respecte legea o respecta, daca nu vrea nu o respecta si suporta consecintele, mai mari sau mai mici, a declarat Andrei Iordache, managerul unitatii sanitare.

Anuntata drept o masura menita in primul rand sa scada numarul de internari nejustificate, coplata este departe de a-si fi atins scopul. Internarile nu au scazut, veniturile colectate sunt derizorii, dar masura ar putea aduce noi batai de cap juristilor din spitale. in plus, in loc sa aduca venituri, coplata ar putea genera cheltuieli. Pacientii nu pot fi obligati sa achite taxa pentru ca nu exista o reglementare clara in acest sens, iar pentru recuperarea banilor unitatile sanitare vor fi nevoite sa ii treaca pe lista debitorilor, sa trimita notificari in speranta unei rezolvari pe cale amiabila si, in ultima faza, sa ii actioneze in instanta. Ca atare, in loc sa incaseze bani, spitalul va cheltui.
Noi, ca si institutie publica, avem obligatia de a ne indrepta impotriva celor care au datorii catre spital, indiferent daca datoria e de un leu, de doi sau de 100 de lei. Exista si riscul ca acest lucru sa ne coste mai mult decat datoria in sine, dar nu avem ce face, a afirmat Andrei Iordache.

Coplata a fost introdusa pe 1 aprilie, nivelul maxim pe care spitalele l-au putut stabili fiind de 10 lei. De achitarea taxei sunt scutiti bolnavii cronici inclusi in programele nationale, care au nevoie de mai multe internari pe an, gravidele, lehuzele, pensionarii cu pensii sub 740 de lei, copiii pana in 18 ani, persoanele cu handicap si cazurile considerate urgente.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți