8.1 C
Slatina
sâmbătă,27 aprilie,2024

Ultimele Articole

Cristian Ungureanu, seful ITM Olt: Ca si conducator de institutie, mi-as dori sa am mai multi inspectori!

- Advertisement -

A fost o provocare functia de inspector-sef? Aveti in spate o activitate de 12 ani in cadrul aceleiasi institutii…
Consider ca nu am intampinat probleme atunci cand am preluat aceasta functie, colegii ma cunosc de peste 12 ani, de cand lucrez in aceasta institutie. stiu ce sa le cer, pentru ca ii cunosc, iar ei stiu ce exigente am vizavi de exercitarea calitatilor de functionar public. Nu le cer nimic altceva, decat sa-si indeplineasca atributiile de serviciu.

Care sunt problemele cu care se confrunta Oltul? Sunt diferente fata de anii trecuti?

Oltul nu face exceptie, si raportat la judetele din restul tarii, suntem in media pe tara. Foarte mult am insistat pe partea de constientizare si prevenire a angajatorilor, cu exceptia situatiei in care inspectorii de munca identifica persoane fara forme legale; in cazul acesta nu putem sa aplicam avertisment, ci se sanctioneaza direct angajatorul.

Care ar fi, in opinia dumneavoastra, masurile care ar trebui sa-i cuminteasca pe angajatori? Ar fi nevoie de o alta modificare legislativa?

Amenzile pentru munca fara forme legale se ridica la aproape un milion de lei, numai in primele 5 luni ale anului. Nu stim ce reglementare mai dura decat asta sa fie. Singura metoda e cea a controalelor. Initial, cand am vazut ca s-au marit amenzile nu mi-a picat bine, pentru ca stiu cat de greu le merge unor angajatori, si cat de greu e sa-i spui angajatorului ca il sanctionezi cu o amenda de 10.000 de lei pentru o persoana identificata muncind fara forme legale. Au fost si situatii in care am aplicat sanctiunea maxima pentru 5 persoane care munceau la negru. Am speranta ca nu e un fenomen la nivelul judetului, ci stam destul de bine. Acolo unde avem informatii, mergem, identificam si aplicam sanctiuni, si am observat ca acei angajatori, cu mici exceptii, s-au indreptat.

Ati intampinat probleme in actiunile de control de pe teren?

in general, la tara intampinam probleme; putem sa controlam un singur magazin, dupa care, restul sunt inchise toate. La a doua trecere prin localitate, ne oprim la al doilea magazin. incercam sa-i controlam pe toti. Informatiile le obtinem din diverse surse: petenti, persoane care ne suna, mail-uri.

Sunt angajatorii din mediul urban mai constiinciosi decat cei din mediul rural?

Nu e o diferenta, angajatorii din oras fiind mai multi, deficientele gasite sunt si ele multe; in mediul rural sunt doua-trei magazine in sat, care au fost controlate de cel putin doua ori pe an.

Cum stam la capitolul reclamatiilor trimise la ITM?
De la inceputul acestui an am avut 213 sesizari. Majoritatea sunt pentru neacordarea drepturilor salariale, peste 80%; noi mergem, lasam masuri pentru remedierea situatiei, cu ocazia controlului verificam si daca au persoane fara forme legale. Comparativ cu anul anterior, avem mai putine reclamatii.

Dar in ceea ce priveste accidentele de munca?

Anul acesta, din fericire, stam bine. La inceput am avut un accident mortal la Draganesti, si in aprilie un accident rutier pe raza comunei Dobroteasa. Noi am vrea sa fie 0 acest indicator, dar din pacate, se mai intampla.

Vi s-a intamplat sa fiti constrans sa nu aplicati legea in vreuna din actiunile de control?
in momentul in care am ales sa fiu inspector de munca, mi-am asumat aceasta conjunctura in care vom fi pusi, aceea de a aplica sanctiuni unor cunostinte. si s-a intamplat sa sanctionez si cunoscuti; cu parere de rau, le-am explicat care e legea si am aplicat-o, nu am avut ce sa le fac. Atunci cand am depistat persoane fara forme legale, nu am avut alta solutie. Pentru celelalte deficiente am aplicat avertismente, am lasat masuri de indreptare.

Cum stati cu efectivul de inspectori?

Ca si conducator de institutie, niciodata nu esti multumit cu numarul de inspectori, ai vrea sa ai cat mai multi, sa acoperi cat mai multe zone din judet. Nu ne plangem vizavi de numarul de autoturisme si de faptul ca nu avem carburant, ne descurcam la acest capitol. Mi-as dori sa am un pic mai multi inspectori.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți