17.8 C
Slatina
vineri,11 iulie,2025

Ultimele Articole

Peste 200 de scoli din judet, fara autorizatii sanitare de functionare

- Advertisement -

inceputul de an scolar ii prinde de multe ori nepregatiti pe directorii unitatilor scolare din judet, acest lucru reflectandu-se in conditiile oferite copiilor pentru desfasurarea orelor de curs. Multe din unitatile de invatamant oltene nu au autorizatia sanitara de functionare, iar o parte din ele nici macar nu au solicitat eliberarea ei.
IsJ a realizat o serie de inspectii tematice in unitatile de invatamant, inainte de inceperea anului scolar. Au fost verificate cateva aspecte, printre care aplicarea de politici educationale si rezultatele obtinute in urma procesului de invatamant, asigurarea de personal didactic calificat in mediul rural, asigurarea locurilor din gradinite, dezvoltarea si asigurarea calitatii in formarea continua a personalului didactic, stadiul obtinerii autorizatiei sanitare de functionare, propuneri pentru imbunatatirea acestor activitati.
29 de scoli nu solicitasera autorizatia sanitara de functionare. Motivele pentru care nu au solicitat au fost legate de producerea anumitor schimbari, au fost si examenele de final de ciclu; unele din scoli nu au apa potabila si nu aveau cum sa o obtina. Au fost respinse 176 de unitati, dintr-un total de 580, a declarat inspectorul Adrian Barbulescu, in cadrul conferintei de presa sustinute la sfarsitul saptamanii trecute la Prefectura.

DSP: La dispensare s-au gasit solutii, ma mir de ce nu s-au gasit si la scoli

Desi scolile invoca acelasi motiv de fiecare data, si anume lipsa banilor, directorul Directiei de Sanatate Publica Olt spune ca nu ar fi nevoie de investitii majore pentru asigurarea conditiilor igienico-sanitare in scoli.
Problema este apa si toaletele, si tot primariile si Inspectoratul scolar pot sa se ocupe de acest lucru. Cea mai dura masura pentru o scoala care nu poate obtine autorizatia este sa se inchida sau sa se transfere intr-o alta cladire sau in alta comuna. Nimeni nu vrea ceva extraordinar, dar trebuie macar sa faci igienizarea care se poate face cu un var, si cel mai important lucru este apa si toaleta. Eu nu cred ca in judet nu se poate rezolva aceasta problema. Este inadmisibil sa ai o galeata si o cana legata cu lant din metal din care sa bea toata clasa. Se pot lua masuri pentru a se construi grupuri sanitare. Eu nu m-am ocupat niciodata de scolile din judet, ci de dispensare, si pana la urma s-au gasit solutii, de asta ma mir de ce nu s-au gasit si la scoala. Puteau sa faca, nu e foarte greu sa faci doua grupuri sanitare, unul pentru baieti si unul pentru fete, si o chiuveta pentru spalat pe maini, a conchis Victorita Diaconescu, directorul DSP Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți