13.1 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Prefectii Oltului, din 1990 pana in prezent…

- Advertisement -

in perioada 1859 – 1950, Oltul a avut 70 de prefecti, primul fiind Toma Tartasescu, iar ultimul, Stan Arsene. Reinfiintata dupa evenimentele din 1989, Institutia Prefectului a avut, din 1990 si pana acum, alti 10 conducatori. Doar cativa dintre acestia au ramas ancorati in viata publica a judetului.

Primul prefect de dupa 1990 a fost Nicolae Gradinaru, presedinte al CFSN – CPUN – Olt la vremea respectiva. Gradinaru a fost numit pe 11 august 1990 si eliberat din functie pe 22 februarie 1993. Iesit din viata publica de multi ani, de Gradinaru nu se mai stie nimic.

Dupa Gradinaru, functia a fost detinuta de Marin Diaconescu, poreclit Piele lunga, care a ramas in amintirea multora drept o mana de fier a judetului.
Diaconescu a fost prefect de Olt in perioada februarie 1993 – decembrie 1996. in 2000 a fost ales deputat PDSR, dar a renuntat la mandat si in ianuarie 2001 a revenit in functia de prefect, unde a ramas pana in octombrie 2004. Conflictul cu Ion Toma, devenit presedinte al PSD Olt, a dus la mazilirea lui Diaconescu din partid. Intrat in PRM, a candidat in 2004 pentru Camera Deputatilor pe Colegiul 4, pierzand alegerile cu un scor rusinos si disparand de pe scena politica.

Diaconescu a fost succedat de PD-istul Florea Morlova, care a detinut functia in perioadele decembrie 1996 – martie 1998, si august 1999 – ianuarie 2001. Nici despre acest fost prefect nu se mai stie nimic la ora actuala.

Un alt PD-ist promovat prefect a fost caracaleanul Octavian Popescu. Primul mandat l-a detinut in perioada mai 1998 – august 1999, iar cel de-al doilea, in perioada ianurie 2005 – februarie 2008. Fost presedinte al PD Olt, Octavian Popescu a fost numit inspector guvernamental dupa eliberarea din functia de prefect. Ulterior a mai detinut functia de director al Casei Judetene de Pensii, apoi sefia spitalului Caracal, iar in prezent este director la o agentie din Bucuresti. Dupa PD si PDL, Popescu a mai activat in PSD si UNPR.

Vreme de cateva luni, postul de prefect a fost detinut si de fostul PSD-ist Marin Ionica. Acesta pierduse presedintia Consiliului Judetean si a ocupat scaunul de prefect in perioada octombrie – decembrie 2004. in 2008 a trecut la PDL, la ora actuala fiind unul dintre vicepresedintii organizatiei judetene. Fost inspector scolar general adjunct, Marin Ionica este in prezent consilier judetean si profesor universitar in cadrul Facultatii de stiinte Economice a Universitatii Pitesti.

Postul de prefect al judetului a fost detinut si de reprezentanti ai PNL. Primul a fost Nicolae stefan, in perioada februarie 2008 – februarie 2009. Eliberat din functie la cerere, pentru a fi numit intr-o functie vacanta la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Olt, Nicolae stefan lucreaza acolo si azi, ca director adjunct.

Dupa Nicolae stefan, in postul de prefect a fost numit, cu sprijinul PSD, Daniel sarpe, fost sef al departamentului Logistica din cadrul SC Altur pana atunci. sarpe a detinut functia de prefect vreme de cateva luni, din februarie si pana in octombrie 2009. La ora actuala, este director in cadrul Consiliului Judetean.

Urmatorul ocupant al scaunului de prefect a fost Leonid Moisiu, care venea din postura de sef al Directiei Management din cadrul Primariei Slatina. Sustinut de PDL, Moisiu a detinut functia in perioada octombrie 2009 – mai 2012, remarcandu-se prin criticile aduse sefilor de deconcentrate, dar si prin numarul mare de hotarari de consiliu local respinse sau atacate in instanta. Dupa eliberarea din functia de prefect, Moisiu s-a intors pe postul detinut la Primaria Slatina.

Urmatorul ocupant al scaunului a fost liberalul Eugen Ionica, in perioada mai 2012 – septembrie 2013. Fost jurist al Garzii Financiare, Ionica a fost singurul prefect care a reusit sa intre in conflict cu presa, dupa ce a decis ca sedintele Colegiului Prefectural sa nu mai fie publice. La ora actuala, Eugen Ionica este inspector Antifrauda in cadrul directiei regionale.
in prezent, postul de prefect este ocupat tot de un liberal – Catalin Rotea, fost sef al Garzii de Mediu anterior numirii in aceasta functie.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți