14.1 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

Medicii rezidenti din Olt, fara bursele promise de Guvern

- Advertisement -

Potrivit ordonantei in cauza, de bursa de 670 lei beneficiaza toti doctorii tineri care au un salariu brut sub 3.000 de lei. Daca este sa luam in calcul salariile rezidentilor din Olt care variaza, la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina, intre 1109 lei si 1360 lei, cam toti rezidentii asteapta banii.

La salariile de mizerie, banii promisi prind bine

Maria si Dorin sunt doi din cei peste 120 de medici rezidenti din judet care asteapta bursa promisa de Guvern. Nu profeseaza la spitalele din judet dar sunt platiti de unitatile spitalicesti de la noi. Maria se afla pe statul SJU Slatina, iar Dorin pe cel al unui spital orasenesc. Pentru ei, ca si pentru ceilalti medici tineri, acest ,,ajutor, desi nu foarte mare, ar fi binevenit, dupa cum ne-au marturisit. Stau in Craiova, unde isi fac si practica. Viata in capitala Baniei este scumpa. in plus, au nevoie de tot felul de carti de specialitate si de participari la fel de fel de semninarii.
Viata de rezident este foarte grea: implica multe cheltuieli, de la cazarea intr-un oras mare, universitar, pentru a beneficia de o pregatire cat mai buna, si pana la cartile de care avem nevoie si care sunt foarte scumpe. Apoi este vorba si de voluntariat… Multa munca si multe cheltuieli. Acest ajutor este binevenit… un ajutor in plus nu strica niciodata, a afirmat Maria.
Dorin sustine si el la fel. Daca este sa se raporteze la salariul pe care-l primeste, bursa promisa de guvern se ridica la aproape jumatate din acesta. Salariile rezidentilor sunt, pot spune, de mizerie. Nu reflecta sub niciun fel de forma anii de studiu si efortul depus la capataiul bolnavilor.Am ales sa continuam sa facem medicina cu speranta ca intr-o zi cei care ne conduc vor constientiza ca tratandu-ne cu dispret s-ar putea trezi ca nu mai are cine sa trateze populatia. Cei mai buni dintre noi se vor satura sa faca munca voluntara, pentru ca vor avea familie si cheltuielile vor fi altele. Cei mai multi vor pleca in afara, acolo unde salariile oferite sunt incomparabile, a spus tanarul medic.

Autoritatile se balbaie cand vine vorba de bursele rezidentilor

Bursa rezidentilor va fi platita din bugetul Ministerului Sanatatii, insa nimeni nu stie cand vor veni banii. Normele metodologice de aplicare a ordonantei care reglementeaza acordarea bursei rezidentilor nu au fost date publicitatii.
Surse din cadrul sistemului sanitar sustin ca sunt discutii si in ceea ce priveste sumele pentru bursele rezidentilor ,care nu ar fi fost prinse in bugetul Sanatatii, si ca atare ar fi nevoie de noi alocari de la Ministerul Finantelor.
,,Asteptam precizari cu privire la aceste burse, de la Ministerul Sanatatii, Noi am solicitat spitalelor sa ne transmita numarul de rezidenti prinsi in statul de salarii, am totalizat situatia si am transmis-o ministerului. Acum, asteptam, a sustinut directorul economic al DSP Olt.
Peste 70 de rezidenti din cei 120 se afla pe statul de plata al Spitalului Judetean de Urgenta Slatina.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți