14.1 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Alro a inregistrat in 2013 o pierdere de 78 milioane lei

- Advertisement -

Rezultatele financiare ale Companiei pentru anul 2013 au continuat sa fie afectate de o serie de factori, externi companiei, si anume taxele impovaratoare cu energia (certificate verzi, taxa de cogenerare etc.). in ciuda acestui context nefavorabil, anul trecut, Alro si-a pastrat angajamentul fata de strategia sa de investitii si a reusit si sa-si restructureze operatiunile, astfel incat sa-si mentina in functiune toate capacitatile de productie, dar si cota de piata, intr-un mediu fragil in care 11 producatori de aluminiu s-au inchis, incepand cu anul 2003, numai in Europa. Eforturile noastre de a ramane competitivi, impreuna cu eforturile autoritatilor de a mentine sub control viteza accelerata de crestere a subventiei pentru sectorul energiei regenerabile au fost aproape complet neutralizate prin explozia proiectelor fotovoltaice nou initiate, care au crescut de la 48 MW la sfarsitul anului 2012, la 1150 MW la sfarsitul anului 2013, conform statisticilor publicate de autoritatea de reglementare. Prin urmare, aceasta povara care era deja greu de sustinut inca din 2013, ne-a adus in situatia de a ne reevalua toate operatiunile pentru anul 2014, proces care este in prezent in curs de desfasurare, a declarat Marian Nastase, presedintele Consiliului de Administratie al Alro S.A.
Potrivit oficialilor companiei, in 2013, rezultatele Alro au fost influentate de doi factori majori: costurile uriase cu eco-taxele generate de schema de supracompensare a sectorului de energie regenerabila si de accentuarea trendului descendent al pretului aluminiului pe piata internationala.
Astfel, in 2013, costurile totale cu energia au fost de 814 milioane de lei, din care 191 milioane de lei reprezinta costurile cu certificatele verzi si taxa de cogenerare. Anul trecut, pretul final pe megawatt-ora platit de Alro a fost de doua ori mai mare decat media inregistrata la nivelul Uniunii Europene. Pe langa costurile cu energia pe plan local, Alro s-a confruntat, de asemenea cu un context nefavorabil si pe piata internationala, deoarece pretul aluminiului la Bursa de Metale de la Londra a ajuns in cursul anului 2013 la o medie de 1.845 USD/ tona, cu inregistrarea cel mai scazut nivel din ultimii 4 ani, de 1.695 USD/ tona in luna decembrie 2013, fata de o medie de 2.018 USD/ tona inregistrata in 2012. Avand in vedere timpul mare de asteptare al comenzilor la depozitele Bursei de Metale de la Londra, producatorii au fost compensati partial, prin cresterea primelor, dar aceasta practica nu va mai fi valabila odata cu propunea de catre LME a noi reguli de depozitare si livrare ce vor intra in vigoare incepand cu data de 1 aprilie 2014. Ca urmare, compania a inregistrat un EBIT negativ de 21 milioane de lei, fata de un EBIT pozitiv de 286 milioane de lei in 2012, precizeaza un comunicat de presa al Alro.
Potrivit aceleasi surse, in incercarea de a diminua impactul negativ al acestor factori externi adversi si pentru a ramane competitiva, Alro a investit anul trecut aproximativ 70 milioane de lei (in crestere fata de 56 milioane lei investiti in 2012), pentru cresterea eficientei operatiunilor, dezvoltarea capacitatilor de prelucrare a deseurilor de aluminiu si cresterea cantitatilor de produse cu valoare adaugata mare, in acelasi timp avand in vedere si modernizarea tehnologiei utilizate cu scopul de a-si alinia echipamentele la nivelul tehnicii existente in acest moment pe plan mondial. Mai mult decat atat, Alro a continuat sa mizeze pe dezvoltarea sectorului de aluminiu procesat. Productia totala de aluminiu primar a companiei pentru 2013 a fost de 250.000 de tone, in timp ce productia de aluminiu procesat a atins 71.000 de tone, in crestere cu 6.700 tone fata de 2012. in 2013, Alro a raportat o crestere a vanzarilor pentru produsele cu valoare adaugata mai mare cu 6.300 de tone, in timp ce segmentul de aluminiu primar a raportat vanzari mai mici cu 5.400 de tone.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți