22.2 C
Slatina
marți,6 iunie,2023
spot_img

Ultimele Articole

Rromii din Gradinari, pusi cu burta pe carte de primar

Cei mai multi bani vor fi destinati educatiei. Cu ajutorul banilor europeni, primarul vrea sa-i puna pe cetatenii rromi cu… burta pe carte, indiferent de varsta lor. Astfel, printr-unul dintre proiecte, 110 adulti din cadrul etniei vor putea sa-si completeze studiile pana la opt clase, iar 60 de copii care merg la scoala vor primi sprijin calificat pentru a-si face temele si a aprofunda materia predata la ore, in cadrul programului after-school. Cu totii vor beneficia, ne-a declarat edilul Mihai Ioana, de o masa gratuita, ceea ce nu-i putin lucru daca este sa luam in calcul studiile care arata ca reprezentantii acestei etnii reprezinta romanii care se hranesc cel mai prost.
Spre deosebire de cei mici, adultii care vor intra in programul sustinut de europeni pentru cresterea gradului de educatie vor primi si o indemnizatie de 800 de lei, a afirmat edilul.
Reprezentantii rromilor din Gradinari nu sunt deloc suparti pe edil ca-i pune sa invete ci, din contra. Sustin ca astfel le creste sansa la o viata mai buna.
,,E da bine, doamna, ca avem si noi nevoie de scoala. Sa stim sa scriem si sa citim, sa ne luam un permis sa ne gasim si noi ceva de munca. Sa avem ce pune pe masa la copii, ca viata e grea, ne-a declarat unul dintre rromii care vor fi inclusi in proiectul privind completarea studiilor. Acesta a recunoscut ca proiectul privind infiintarea after-school pentru copiii rromi este si el benefic.
,,Nu mai stim noi cum e cu exercitiile astea da le da acuma la copii. E bine asa, sa-i tina la scoala pana seara, sa-i invete ei, sa-i ajute la teme ca noi nu mai stim. Unii nu au stiut niciodata…, a mai spus omul.
Afirmatiile sale au fost intarite si de Adriana Manolache, directorul scolii din localitate. ,,infiintarea acestui program este binevenit. Cei mai multi dintre acesti copii sunt lipsiti de cunostintele elementare si este foarte greu sa fie asimilate in timpul orelor de program, a spus Manolache.
Pe langa educatia rromilor, proiectele mai vizeaza starea de sanatate a acestora si integrarea lor in societate. Cateva sute dintre ei, a declarat primarul Mihai Ioana, vor beneficia de un set de analize medicale gratuite, iar alte cateva sute vor primi pachete minimale de produse destinate igienei corporale.
Cel de-al treilea proiect finantat de comunitatea europeana pentru rromii din Gradinari vizeaza consilierea celor mai multi dintre ei in vederea gasirii unui loc de munca. in cadrul acestui proiect, rromii vor sta de vorba cu profesionisti din diverse domenii, care vor intocmi fise personale cu informatii utile despre ei, informatii care puse cap la cap vor conduce la concluzii care sa-i ajute in gasirea unui loc de munca. Tot in cadrul acestui proiect, reprezentantii etniei vor fi invatati cum sa-si completeze un CV si cum sa raspunda unui interviu pentru angajare.
Proiectele, in valoare de peste 1,5 milioane de euro, au o perioada de implementare cuprinsa intre doi si trei ani. Pana acum, rromii din Gradinari au mai beneficiat de fonduri europene dar cu ajutorul unor proiecte initiate de diverse fundatii.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Nu pierdeți