3.1 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Ziua Nationala a Adoptiei, marcata de DGASPC Olt printr-un simpozion

- Advertisement -

Din punct de vedere legal, adoptia e definita ca fiind <>. Pentru multe familii din judet si din tara, care nu au reusit sa aiba un copil biologic din diverse motive, adoptia este solutia ideala. Ea rezolva problema parintilor adoptivi care, din cauza infertilitatii sau a altor complicatii, nu pot avea familiile pe care le-au visat. Privita din alt unghi, adoptia rezolva si problema parintilor biologici care se confrunta cu o sarcina neplanificata.
Pentru prima data s-a legalizat si s-a declarat 2 iunie Ziua Nationala a Adoptiei. Am dorit sa depasim cadrul formal de discutie si ne-am intalnit aici fiindca problematica e una sensibila; ne-am gandit sa facem acest simpozion cu partenerii nostri – DPAS, IsJ, Tribunalul Olt, Spitalul de Urgenta Slatina, dar si cu dumneavoastra, parintii copiilor. Personal, sunt impotriva institutionalizarii si consider ca niciun copil nu ar trebui sa ramana in sistem. intr-adevar, e trist sa stiu ca sunt familii care nu-si doresc copiii aproape; pe acesti parinti nu trebuie sa-i condamnam, ci sa-i intelegem. Faptul ca dumneavoastra reprezentati sansa copiilor sa aiba o familie e o binecuvantare si cea mai buna solutie pentru copiii pe care, cu toate eforturile noastre, nu reusim sa-i integram in familia lor naturala, a declarat Radita Pirosca, directorul executiv al DGASPC Olt.
Potrivit statisticilor, la nivelul Oltului, in ultimii doi ani au fost inregistrate 60 de familii atestate si 122 de copii adoptabili; in aceeasi perioada, un total de 48 de familii au finalizat procesul de adoptie, devenind parinti cu acte in regula ai unui copil aflat in sistemul de protectie al DGASPC. Din punct de vedere al varstei copilului adoptat, cei mai multi au avut varste cuprinse intre 1-4 ani, respectiv 29 copii, iar 18 au avut intre 5-15 ani.
Legea adoptiei, ca si alte acte normative, a suferit o serie de modificari de-a lungul timpului, cele mai importante producandu-se in 2012.
Ultimele si cele mai recente modificari legislative sunt cele din 2012. S-a incercat in primul rand sa se reduca timpul de sedere al copiilor in sistemul de protectie, adica ei sa nu mai fie nevoiti sa locuiasca la asistenti maternali sau in casutele de tip familial o perioada foarte lunga, cum era vechea lege. Apoi s-a introdus testul ADN, pentru a se diminua suspiciunile asupra unor adoptii care se faceau la limita legii. Au fost introduse noi impedimente cu privire la capacitatea de a adopta a familiilor, in sensul ca nu mai pot adopta famiilile care sunt implicate in consumul ilicit de droguri, traficul de persoane, persoane care au savarsit fapte penale, sau viitori parinti care au copii in sistemul de protectie sau nu-si mai pot exercita drepturile de parinti.
Apoi, referitor la copiii adoptabili a fost introdus un nou termen – potrivirea teoretica si practica dintre copil si persoana/familia adoptatoare. Acest termen nu se reflecta in vechile cadre legislative, asta inseamna ca se face oarecum o potrivire teoretica initial, de Oficiul Roman de Adoptii, iar apoi, noi, cei din teritoriu, incercam sa identificam cea mai potrivita familie pentru copil. De asemenea, termenul de evaluare in vederea eliberarii atestatului s-a prelungit la 120 de zile fata de 60 de zile cat era prevazut inainte. Pentru noi e un lucru bun fiindca avem timp suficient sa adunam informatii despre familia care adopta, a declarat Oana Constantin, specialist in cadrul Biroului Adoptii al DGASPC Olt.
Simpozionul s-a incheiat printr-un mini-spectacol organizat de copiii din casutele de tip familial ale institutiei.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți