19.1 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Seminar educational privind pericolul infectiei cu HPV, desfasurat la Izbiceni

- Advertisement -

Campania a inceput cu un seminar pe tema pericolului infectiei cu HPV – cauza directa a cancerului de col uterin, sustinut de dr. Gindrovel Dumitra, medic specialist medicina de familie. Specialistii au discutat despre cele mai periculoase tulpini ale virusului HPV – 6, 11, 16 si 18 – si legatura dintre acestea si aparitia verucilor genitale si a cancerului de col uterin. HPV 6 si HPV 11 sunt responsabile de peste 90% dintre cazurile de veruci genitale si HPV 16 si HPV 18 sunt cauza directa a 70% dintre cancerele de col uterin.
Cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit cu ajutorul unui vaccin. in ciuda acestei evolutii in medicina, Romania pierde, in continuare, 6 femei pe zi, din cauza cancerului cervical. Medicii de familie incurajeaza preventia si recomanda femeilor sa discute cu medicul lor despre toate programele de educatie existente, a declarat Gindrovel Dumitra (foto), medic specialist medicina de familie.
Cele doua metode principale de preventie a cancerului de col uterin sunt vaccinarea anti-HPV si depistarea precoce, prin testul Babes-Papanicolau:
Vaccinarea anti-HPV are caracter optional, este prevazuta gratuit pentru fetele cu varsta intre 11 si 14 ani, la solicitarea parintilor, depusa la medicul de familie. Vaccinul anti-HPV tetravalent protejeaza impotriva celor mai frecvente tulpini oncogene, precum si impotriva celor care provoaca vegetatii veneriene.
Screeningul este disponibil femeilor cu varsta intre 25 si 64 de ani si, cu o implementare corecta la nivel national, poate ajuta la prevenirea unui numar mare de cazuri de cancer, eficientizand in acest fel si costurile sistemului de sanatate.
in cadrul actiunilor de evaluare a starii de sanatate a locuitorilor, o echipa de medici specialisti si rezidenti au oferit, gratuit, la scoala Generala Izbiceni, examene clinice complete: teste de glicemie, colesterol si trigliceride. in functie de patologia fiecarui pacient, specialistii au oferit si consultatii de specialitate: electrocardiograma (EKG), ecografie, consult oftalmologic, consult ginecologic si recoltarea testului Babes-Papanicolau. Copiii au fost consultati de medici pediatri.
Am primit cu bratele deschise initiativa Coalitiei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, a Asociatiei Comunelor din Romania si a Studentilor la Medicina. Suntem constienti de importanta actiunilor de preventie pentru a preintampina unele dintre cele mai grave boli, precum si tratamente costisitoare si anevoioase. Pentru locuitorii comunei noastre a reprezentat un demers important avand in vedere ca accesul la consultatiile de specialitate este destul de dificil, a declarat Mircea Velica, primarul comunei Izbiceni.
Actiunea desfasurata la Izbiceni face parte din proiectul impreuna pentru sanatatea rurala al Societatii Studentilor la Medicina din Bucuresti si isi propune sa implice studentii, medicii rezidenti si specialistii, alaturi de parteneri si institutii specializate, in efectuarea de investigatii medicale si consultatii de specialitate pentru locuitorii din mediul rural.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți