9.1 C
Slatina
joi,18 aprilie,2024

Ultimele Articole

Ordonanta care legalizeaza traseismul politic a intrat in vigoare

- Advertisement -

Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) si art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 45 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, primarii si presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii care au fost declarati supleanti isi pot exprima in scris si o singura data optiunea cu privire la partidul politic, organizatia minoritatii nationale din care doresc sa faca parte sau sa devina independenti, fara ca alesii locali respectivi sa isi piarda calitatea dobandita in urma alegerilor, se arata in ordonanta publicata in Monitorul Oficial.
Potrivit aceleasi surse, optiunea se depune de catre alesi la autoritatea deliberativa a unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale pentru care au candidat, prin intermediul secretarului unitatii respective.
Optiunea cu privire la partidul politic sau organizatia minoritatii nationale va fi insotita de acceptarea acestuia de catre partidul politic sau organizatia minoritatii nationale pentru care a optat, se mai precizeaza in ordonanta.
in termen de 10 zile de la expirarea perioadei prevazute pentru migratie, secretarii unitatilor administrativ teritoriale au obligatia sa comunice prefecturilor situatia centralizatoare a alesilor locali.
Un alt alineat al ordonantei prevede ca in termenul de 45 de zile candidatii inscrisi in liste si care nu au fost alesi sunt declarati supleanti in listele respective.
in caz de vacanta a mandatelor de consilieri locali/judeteni alesi pe liste de candidati, supleantii vor ocupa locurile devenite vacante, in ordinea in care sunt inscrisi in liste, cu conditia confirmarii in forma scrisa emisa de catre conducerea judeteana a partidului caruia ii apartine, se mai precizeaza in ordonanta.
Secretarul general al Senatului, Ion Vargau, a declarat, marti, pentru Mediafax, ca actul normativ a fost inregistrat la Secretariatul general al institutiei, urmand sa intre in parcursul legislativ.
Potrivit prevederilor legale, ordonantele de urgenta ale Guvernului intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sub conditia depunerii lor prealabile la Camera competenta sa fie sesizata, daca in cuprinsul lor nu este prevazuta o data ulterioara.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți