10.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Tariceanu, gafa pe tema suspendarii

- Advertisement -

Tariceanu a anuntat astazi calendarul suspendarii. Pentru ca sa indeplinim formalitatile procedurale, cererea de suspendare cu minimum o treime din semnaturile membrilor Senatului si Camerei Deputatilor trebuie inaintata Curtii Constitutionale pentru obtinerea avizului consultativ. Dupa obtinerea avizului consultativ, urmeaza ca cererea de suspendare sa fie supusa votului Parlamentului si, in cazul in care intruneste majoritatea voturilor, ea intra in vigoare. Calendarul pe care l-am propus si doresc sa-l fac public este urmatorul: 23 septembrie — votul Parlamentului in plenul reunit pe baza cererii de suspendare si urmat de referendum in data de 2 noiembrie, deci simultan cu primul tur al alegerilor prezidentiale, a explicat presedintele Senatului, citat de Agerpres.
Calendarul anuntat de Tariceanu nu are insa cum sa fie respectat. Articolul 95 din Constitutie prevede clar ca referendumul trebuie organizat in cel mult 30 de zile de la aprobarea propunerii prin vot de catre Parlament.
Art. 95 – Suspendarea din functie
(1) in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.
(2) Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui.
(3) Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți