27.2 C
Slatina
marți,16 aprilie,2024

Ultimele Articole

Fratii Ciocan, taiati de la subventii

- Advertisement -

Povestea prin care societatea fratilor Ciocan a intrat in posesia terenului unitatii militare a inceput in aprilie 2005, cand intre SC T Dancor Romconstruct si Ministerul Apararii Nationale s-a incheiat contractul de inchiriere nr. A/1721 din 11 aprilie 2005 pentru terenul arabil in suprafata de 630,3634 ha, pentru pasune in suprafata de 97,3876 ha si pentru suprafata construita de 1.770 mp, situate in UM 01256 Caracal, comuna Redea. Durata contractului a fost de cinci ani. Teoretic, in 2010 firma fratilor Ciocan trebuia sa elibereze terenul, pentru ca ministerul a refuzat sa prelungeasca contractul, motivand ca se doreste scoaterea la licitatie publica a imobilului pentru inchiriere sau concesionare. Subventiile incasate de pe sutele de hectare nu erau insa de lepadat pentru fratii Ciocan, asa ca s-a ajuns la instanta.
Pe 6 octombrie 2010, firma patronata de Cornel Ciocan a cerut in instanta obligarea MApN la incheierea unui act aditional prin care contractul sa fie prelungit cu inca cinci ani. Pe 30 noiembrie 2010, MApN a formulat intampinare si cerere reconventionala, solicitand evacuarea societatii de pe terenurile ocupate. in motivarea cerererii reconventionale s-a aratat ca, potrivit art. 5 din contractul de inchiriere, societatea beneficiase deja de o prelungire cu cateva luni a contractului prin act aditional, iar ministerul nu mai avea dupa acea data obligatia de a prelungi durata inchirierii.
Prin Sentinta civila nr. 67 din 25 ianuarie 2011, Tribunalul Olt a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Curtii de Apel Bucuresti, care in octombrie 2011 a dispus evacuarea firmei de pe terenurile unitatii militare. Asa cum era de asteptat, a urmat un recurs la inalta Curte de Casatie si Justitie. Instanta s-a pronuntat in iunie 2013 – a admis recursul firmei fratilor Ciocan, a casat hotararea atacata si a dispus trimiterea cauzei spre solutionare la Judecatoria sectorului 5.
Cateva luni mai tarziu, mai exact in decembrie 2013, magistratii Judecatoriei au dat castig de cauza ministerului.
Dispune evacuarea reclamantei parate din imobilul teren arabil in suprafata de 630,3634 ha, pasune 97,3876 ha si suprafata construita de 1770 mp situata in UM 01256 Caracal, comuna Redea jud Olt, imobil ce facea obiectul contractului de inchiriere A/1721/11.04.2005. Obliga reclamantul parat la plata catre paratul reclamant a sumei de 8640 dolari USA lunar, in echivalent lei la cursul BNR din ziua platii, cu titlu de lipsa de folosinta aferenta imobilului mai sus identificat, pentru perioada 16.10.2010 pana la data eliberarii efective a imobilului de catre reclamanta parata, se arata in solutia instantei.
Hotararea a fost atacata la Tribunalul Bucuresti, unde s-a cerut suspendarea executarii sentintei date de Judecatorie, dar fara succes. in martie 2014, magistratii au respins ca neintemeiata cererea facuta de firma fratilor Ciocan. O noua cale de atac, recursul la Curtea de Apel Bucuresti, s-a solutionat tot in defavoarea afaceristilor. in iunie 2014, prin sentinta irevocabila, instanta le-a respins recursul, ca nefondat, T Dancor Romconstruct fiind astfel obligata sa elibereze terenul.

in ciuda contractului care nu mai era valabil, firma a continuat sa incaseze si din 2010 incoace subventii de la APIA pentru terenul respectiv, subiect asupra caruia vom reveni insa cu detalii intr-o editie viitoare.

Societatea de care se leaga numele fratilor Cornel si Dan Ciocan, originari din Rotunda, s-a remarcat pe plan local prin calitatea de abonata la lucrari pe bani publici. Din 2008, dupa ce pesedistul Dan Ciocan a devenit consilier judetean, T Dancor Romconstruct, firma ce-l avea ca principal actionar pe fratele sau, Cornel Ciocan, a castigat pe banda rulanta licitatiile pentru lucrari in judet. in aceeasi firma, Dan Ciocan detinea functia de administrator al departamentului de agricultura, potrivit declaratiilor de avere pe care le depunea la Consiliul Judetean.
La ora actuala, Cornel Ciocan se confrunta cu probleme mai grave decat pierderea procesului cu MApN. Afaceristul, aflat in prezent sub control judiciar, este judecat pentru evaziune fiscala si risca sa-si petreaca urmatorii ani dupa gratii. in octombrie 2013 a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 8 ani de inchisoare cu executare, sentinta nefiind insa definitiva. Dosarul se afla acum la Curtea de Apel Bucuresti, iar urmatorul termen al procesului va avea loc la finalul acestei luni.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți